Când rădăcinile te cheamă, te întorci necontenit la ele. Este și cazul lui Dumitru Novac, din Săliște, zis și Dumi de către apropiați. Până acum aproape cinci ani, tânărul lucra într-o corporație, cu program fix și cu gândul la un orar flexibil și la libertate. De aceea, a decis să se întoarcă la origini și să ducă mai departe tradiția familiei. Astfel, a decis să devină a patra generație din familia sa care lucrează cu lemnul, iar astăzi, în atelierul său, creează fel de fel de obiecte, gata să înfrumusețeze și să personalizeze fiecare casă. Cele mai noi din portofoliul său sunt fotografiile gravate pe lemn, o idee pe care sibienii au primit-o foarte deschis.
Dumi este un tânăr pentru care lemnul înseamnă pasiune, dar și dragoste față de rădăcinile sale.
I-am cunoscut povestea alături de invitatul nostru special, Călin Han, instrumentist în cadrul Muzicii Militare a Garnizoanei Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și fost membru Subcarpați, în prezent ambasador al campaniei „Produs în Sibiu”.
“Întotdeauna am avut o afinitate pe direcția aceasta!”
Cu emoție și ușoară nostalgie, Dumi și-a început povestea spunându-ne cât de veche este, de fapt, tradiția cioplitului în lemn, în familia sa. „Tata sculpta, bunicul era tâmplar, străbunicul era rotar, cei din partea tatălui. Din partea mamei, bunicul și străbunicul făceau pălării. Cunoscuta pălărie de Dădârlat. Acolo, în poză, e și străbunicul meu Ioan (n.r. arată spre o fotografie de deasupra ușii atelierului său). Spațiul mi-a rămas mie de atunci, e destul de simplu.. e în familie. Deci eu sunt a patra generație care lucrează cu lemnul. Întotdeauna am avut o afinitate pe direcția aceasta!”, spune Dumitru Novac.
În locul unde astăzi legea este făcută în… lemn, era, odinoară, așadar, atelier de pălării. În urmă cu aproape cinci ani, Dumi a recondiționat spațiul și l-a transformat în atelier de tâmplărie. Și astăzi mai are în atelier unelte ce îi amintesc de strămoșii săi. „O rindea, un boloboc și o presă. Au aparținut strămoșilor mei. Când le folosesc, simt o încurajare în plus”, spune Dumi.
“Timpul trecea prea repede!”
Acum aproximativ jumătate de deceniu, așadar, a decis să își schimbe viața. A demisionat de la locul de muncă, pentru că nu se simțea împlinit.
„Mi-am dat demisia, pentru că timpul trecea prea repede. Am mai avut idei multe, dar nu făcusem nimic în privința lor. Și asta nu voiam să scape așa ușor! A fost o provocare, am învățat singur! Făceam de toate, la început. Am făcut de la mobilă de bucătărie la paturi, scări, șifoniere. Greu să faci de toate, oarecum singur!”, spune Dumitru Novac.
Primele comenzi
Își amintește că primele comenzi au constat în două balansoare pentru Backyard, urmate de măsuțe din lemn de brad comandate pentru diferite evenimente.
„În ultimul timp, încercăm să ne axăm pe lucruri mai mărunte, care necesită mai multă atenție la detalii. Ne axăm destul de mult pe poze, platouri decorative și utile, bineînțeles, partea de trofee, lădițe, sculpturi de toate feluril. Foarte mare atenție punem pe partea de poze, pentru că, după multe teste, considerăm că ne ies foarte bine. Lemnul de tei este ideal, ca să fie un contrast bun. Apoi se arde pe laser. Înainte, trebuie proiectate foarte bine pozele și aduse nuanțele pe care eu le caut!”, spune Dumitru Novac.
Fotografii în lemn
Astăzi, cele mai căutate produse ale atelierului de tâmplărie „Novac” sunt fotografiile. Cei care vor să aibă parte de o amintire unică, pe care o pot așeza la loc de cinste în locuința lor, sau să facă un cadou inedit pot lua legătura cu Dumitru Novac pentru detalii. Prețul pentru o astfel de fotografie gravată pornește de la 300 lei.
Detalii despre munca lui Dumi pot fi găsite online, pe pagina oficială de Facebook a atelierului, Novac- Atelier de Tâmplărie, precum și la numărul de telefon 0752 043 316 ori adresa [email protected].
Urmărește Sibiu 100% în Google News
Recomandări
Kustimisable
Lemnor Sibiu
Transylvanian Crafts
Stolz & bauer
Trua























