7.7 C
Sibiu
duminică, aprilie 21, 2024

„Cămara Chivuței” din Sadu, o afacere pornită cu sufletul: „Eu, dacă nu aș mai face ce fac acum, aș intra în depresie!”

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Casa e casă, când ai o gospodină în casă” – spune un proverb vechi românesc. Am adăuga noi, și „ziua îți e mai bună când ci parte de bucate delicioase„. Ei bine, una dintre gospodinele renumite ale Sibiului are „Cămara Chivuței„. Chivuța Veștemean este cea care i-a dat viață, cu multă dăruire și pasiune, iar când cineva îi trece pragul se întoarce, parcă, în pragul casei bunicilor, unde gustul, nealterat de trecerea timpului, își are sediul„.

Campania noastră „Produs în Sibiu” a pășit în această săptămână într-un loc aparte, înconjurat de un peisaj de poveste. „Cămara Chivuței” este plină cu suflet cald, cu o inimă ce dă viață, alături de două mâini pricepute și rețete străvechi, conservelor.

Zacusca a fost cea care a inspirat-o pe Chivuța Veștemean să își deschidă porțile pentru vizitatori și pofticioși, într-o perioadă în care lumea nu spera că își va regăsi răsăritul.

Chivuța Veștemean din Sadu a lucrat mult timp ca bucătar. Îmbogățea mesele festive la fel de fel de evenimente ale comunității. Asta până când a venit pandemia.

„Până atunci, lucram ca bucătar la evenimente, nunți, botezuri, înmormântări, la Căminul Cultural, cabane, mese festive, la restaurante, oriunde eram solicitată. Dacă a venit pandemia, rămăsesem eu fără pâine. Atunci nu mi-a fost chiar greu, că avusesem mult de lucru și parcă era bună o pauză. Era greu să ții o gospodărie și să și lucrezi. În pandemie, atunci, venise băiatul acasă și cică: „Mamă, dă-mi și mie niște zacuscă!”. „Du-te și ia din pivniță”, zic eu. Când s-a dus, a făcut cu telefonul poze. Tot timpul am făcut conserve, dar băiatul atunci s-a uitat mai atent și a fost uimit. A urcat fotografiile pe Internet și am văzut reacțiile fumoase. Au fost apreciate. Eu mă bucuram când le dăruiam la fel de fel de evenimente, dar fiind pandemie nu mai aveam unde! Așa, am decis să ne autorizăm și să începem treaba”, povestește Chivuța Veștemean.

Cum începe o zi în “Cămara Chivuței

Doamna Chivuța este ajutată de soț, băiatul și fiica sa. Cu toții se implică în afacerea de famillie, iar Chivuța Veștemean speră ca aceasta să fie dusă mai departe de copii.

O zi în „Cămara Chivuței” începe la o cafea, când, de altfel, are loc și o mică ședință de lucru, când se decid treburile din agendă. „Programăm ce e de lucru. Pauză mai puțin! Seara ne bucurăm că umplem 10, 20, 100 de borcane!”, spune Chivuța.

Încurajată de autoritățile locale și județene, gospodina din Sadu a deschis și punct gastronomic local. Astfel, cei care trec prin localitate și vor să revină la gustul de odinioară al bucatelor, se pot bucura de mese copioase și povești pe cinste.

„Oricine nimerește la mine îl pun la masă! Nu îi țin cu gura goală! Eu, dacă nu aș mai face ce fac acum, aș intra în depresie! Mă ajută mult munca aceasta! Sunt fericită când văd că oamenii sunt fericiți! Îmi amintesc de primul mare eveniment, pentru care m-am pregătit: era o nuntă cu sute de persoane. Acum, se căsătorește fiica acelui cuplu și tot eu o să pregătesc masa!”, povestește Chivuța Veștemean.

Secretul produselor sale, printre care se numără zacusca, dulcețurile și siropurile, este acesta: „să lucrezi cu sufletul! Că dacă îți place și pui pasiune, iese orice!”.

Doamna Chivuța este invitată frecvent la târgurile din județul Sibiu și nu numai. În 2021, aceasta a impresionat cu un alt produs delicios. „Am câștigat, la Vatra Dornei, titlul de „Cel mai frumos cozonac de la munte”. Atunci l-am cunoscut și pe domnul Radu Rey, care mi-a dăruit cartea „Cronicile Munților”. E un om valoros, un client fidel, care îmi apreciază mult produsele”, mai povestește Chivuța Veștemean.

Produsele din „Cămara Chivuței” se găsesc atât la sediul propriu-zis din Sadu, cât și la Păstrăvăria Tatu, magazinul Sorimar din Sadu și la „Mangalița de Racovița”, de pe strada Turnului din Sibiu.

De altfel, produsele sale pot fi vizualizate pe pagina de Facebook Cămara Chivuței, iar informații suplimentare inclusiv despre comenzi se pot obține apelând numărul de telefon 0740 422 350.

Alte recomandări:

Mândra
Minoboutique
Grădina Verde Sibiu
Grădina cu de toate – Veseud
dinMărginime
Grădinile Malancrav
Albota
Cămara cu Delicatese
Legume Gustoase – Șura Mare

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Marius Țichindelen: preotul care are grijă de sufletele celor fără discernământ

Există suferință în lume, însă unii dintre noi se întâlnesc zilnic cu ea. Dar oare problemele noastre cotidiene sunt...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect