12.9 C
Sibiu
sâmbătă, octombrie 12, 2024

eveniment

Cu ceasurile Resin.Art.SM, vezi ora exactă printre valurile mării

Publicitate

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

De ani de zile, campania Produs în Sibiu promovează produse locale din varii domenii, de la alimente, la articole vestimentare, bijuterii sau decorațiuni interioare. La Resin.Art.SM, micul producător pe care vi-l prezentăm săptămâna aceasta, găsiți atât obiecte decorative unice, cât și bijuterii.

Mihai Suciu este creatorul produselor Resin.Art.SM. Tânărul este originar din Deva și a ajuns în orașul nostru în ianuarie 2021. Aici a început să imagineze ceasurile sale spectaculoase, realizate din rășini epoxidice.

Mihai Suciu și unul dintre tablourile Resin.Art.SM.

Traseul său personal și profesional l-a dus pe o cu totul altă cale decât cea urmată în școală. Este absolvent al unei facultăți de inginerie silvică. Pentru că nu a găsit un post în domeniu, a decis să emigreze. A lucrat doi ani în Anglia, ca agent de pază, apoi, patru ani în Suedia, unde se ocupa de întreținerea unor terenuri de golf.

De aproape patru ani locuiește în Sibiu. L-am întrebat ce îi place aici. ”Evident, centrul orașului și că este multă lume de vârstă apropiată cu a mea, prin comparație cu Deva, orașul meu natal. Acolo, populația este mică, majoritar formată din bătrâni și copii. Îmi place și Muzeul Satului, și pădurile de lângă, faptul că e foarte aproape de zona montană. Îmi place în Sibiu că sunt tot timpul anului evenimente: festivaluri, târguri, concerte, spectacole. Chiar dacă e un oraș măricel, încă nu este exagerat de mare și de aglomerat, cum sunt Clujul sau Bucureștiul.”

Publicitate

Am evoluat mult față de cum lucram la început”

Când a ajuns în orașul nostru nu avea o idee clară despre ce voia să facă. Văzuse în urmă cu mai mulți ani tutoriale pe internet cu mese fabricate din lemn și rășini expoxidice. I s-au părut interesante la momentul respectiv și se gândise că ar fi ceva ce i-ar fi plăcut să facă, la un moment dat. Avea o cameră liberă în apartamentul însorit din Sibiu, a transformat-o în atelier. Necesarul de spațiu, materiale și echipamente pentru mese fiind prea mare, s-a gândit să înceapă cu ceva de dimensiuni mai reduse.

Una dintre micile piese de mobilier, o măsuță de cafea, realizată din lemn de nuc și rășină.

Inițial a încercat să facă niște lămpi din lemn combinat cu rășină. Totul, urmând tutoriale găsite pe internet. Pentru că a sărit anumiți pași, ce i s-au părut neimportanți, produsul final nu l-a mulțumit. A luat o pauză, a aprofundat documentarea. Apoi, a început să confecționeze ceasuri de perete, au rămas produsul lui preferat.

”Am evoluat mult față de cum lucram la început, se vede diferența la cum îmi ieșeau atunci valurile și cum ies acum. Contează experiența, prin exercițiu ajungi la performanță diferită. Nu sunt mulți în România care să facă ceea ce fac eu. Diferența față de primele ceasuri ține și de rășinile și pigmenții pe are îi folosesc în prezent. În timp, am experimentat, am văzut în tutorialele altora de pe internet, am început să achiziționez materia primă din străinătate.”

Mihai încorporează în rășină scoici, pietricele, flori și fructe uscate

Ceasurile lui au în mare parte tematică marină, cu nisip, scoici, pietricele, bucățele de sticlă adunate de pe plajă. Dar, realizează și modele ce au încorporate flori uscate sau o compoziție ”culinară”. La acestea folosește felii uscate de citrice, condimente, boabe de cafea, ardei iuți. Totul în funcție de inspirația momentului sau, de cerințele clienților, în cazul unor comenzi personalizate. Pentru o cafenea din Deva a creat un ceas cu boabe de cafea și niște ceșcuțe miniaturale în dreptul orelor. Primește o temă anume dar, îi place să aibă libertate de creație atunci când o pune în practică. ”Ideal ar fi ca oamenii să aprecieze produsele originale, create de mine.”, ne spune Mihai.

Ceasuri Resin.Art.SM

Produsele Resin.Art.SM includ acum și tablouri, suporturi pentru pahare, bijuterii. Pentru finalizarea unui produs sau unui set, cum sunt cele de suporturi de pahare, poate fi necesară și o săptămână. Aceasta pentru că sunt timpi de așteptare intermediari, necesari uscării diferitelor straturi de rășină. Mihai așează cu migală și răbdare elementele unice ale fiecărei creații. Scoicile folosite au uneori doar câțiva milimetri. El și prietena lui, Dana, au stat ore în șir în concediu, pe plaja din Sulina, pentru a le aduna și a le găsi pe cele absolut intacte. Dana îl ajută și la târguri și l-a încurajat constant pe parcursul procesului de învățare.

La ceasurile sau bijuteriile cu flori, folosesc mare parte dintre acestea, culese și presate de ei. ”Eu și prietena mea le culegem. Ori din parc, ori de pe câmp, ori de la Păltiniș. În funcție de zone, sunt diferite specii de flori. Ne plimbăm un pic până să găsim de toate. Durează câteva săptămâni partea de cules și presat. Dacă nu le presezi cum trebuie, putrezesc, chiar și în rășină. Încă experimentez, să văd care se păstrează mai bine în timp.”

Mihai a ales tematica marină și pentru o parte dintre bijuteriile sale. Pandantivele sale reproduc mici bucăți de plajă.

Produsele Resin.Art.SM sunt unicate: ”Nu fac niciun produs identic cu ceva ce am mai făcut!”

L-am urmărit pe Mihai în atelierul său, lucrând la un set de suporturi pentru pahare, cu tematică marină. ”Prima dată fac plaja. Pun scoici, mici cioburi de sticlă șlefuită de mare, pietricele, creez un peisaj. Nisipul folosit este un fel de marmură mărunțită, vreau să văd cum arată plaja cu nisipul alb. Am folosit și nisipul clasic sau rocă pisată, neagră, pentru plaje vulcanice. În contact cu rășina, culorile ies ca văzute prin apă, se mai închid puțin. Nu fac niciun produs identic cu ceva ce am mai făcut. Nici la suporturile de pahare, care sunt set. Știu care e tema, am o idee cum aș vrea să iasă dar, creez fiecare decor în funcție de inspirația momentului.”

Suporturi de pahare Resin.Art.SM


În funcție de produs și de efectul dorit, folosește trei tipuri de rășină și de întăritor. Este foarte atent la cântărirea lor și la amestecul în proporția ideală. Pentru bijuterii, folosește o rășină mai lichidă, la ceasuri, suporturi de pahare sau tablouri, o consistență mai vâscoasă. La început nu folosea echipament de protecție și a avut probleme de sănătate, din cauza vaporilor chimici. De atunci, folosește o mască specială întotdeauna când lucrează cu rășinile.

Acum lucrează la aprofundarea unei tehnici noi, pentru a obține niște valuri și mai realiste. Să fie 3D. ”E un efect tridimensional, voi lucra mult mai mult la el pentru a obține ceva, sper eu, spectaculos.” I-ar plăcea și să facă niște tablouri mai mari, să facă o expoziție undeva, cu tablouri și ceasuri. Crede că ar avea alt impact vizual, față de târguri, unde se pierd cumva în spațiu, în multitudinea de alte produse și oameni. Și-ar dori să ajungă să își vândă produsele în mai multe magazine cu articole handmade din țară. În prezent, le vinde într-unul singur, din Sibiu, de pe strada Turnului.

Alături de Mihai și Dana

Unde găsiți produsele Resin.Art.SM:

– pe pagina de Facebook, Resin.Art.SM

– pe profilul de Instagram, resinartsm

– Whatsapp, 0737807709

– la târgurile de profil din județ și din țară

Vă recomandăm și obiectele create de alți mici producători din Sibiu: Asociația Diakoniewerk, Atelier Good-Wood, LAMPU, RaluArt – Artizanat Sibiu, House of Umbra.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Scriitorul Ștefan Vișan, premiat de Asociația Cartea Recordurilor pentru cele 1000 de „cărți antidrog” donate școlilor din România

Are 88 de ani. Și o încântătoare poftă de viață. Ancorat în provocările ce decimează tot mai mult societatea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect