-2.1 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

Cum a răzbit „din Mărginime”, un concept născut în plină pandemie și pe zi ce trece tot mai înfloritor: „Am vrut să ajutăm micii producătorii locali!”

Cele mai citite

 „Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Adică, am spune noi, acolo unde florile te liniștesc cu mirosul lor, pășunile verzi te întorc în timp și te scapă de griji și mâncărurile simple, după rețete vechi, te răsfață cu ruralul autentic. În județul Sibiu, sunt numeroși oameni ce promovează, mai cu ușurință ori dificultate, așa cum pot, datinile, fie ele tradiții și obiceuri, fie bucate specifice zonei. De aproximativ un an de zile, o familie din Rășinari a dat naștere unui concept inedit, menit să ajute producătorii locali ce păstrează cu sfințenie rețete străvechi. Alexandru și Georgiana Tara, căci despre ei este vorba, au creat, în plină pandemie de COVID, „din Mărginime”, un proiect ce a început ca o muncă voluntară, în folosul comunității, dar care a cunoscut o evoluție înfloritoare.

Când vorbește despre „din Mărginime”, Georgiana este toată un zâmbet. Deși lansat într-o perioadă foarte grea, conceptul a răzbit datorită comunității și dragostei pentru simplitate.

„Povestea noastră a început în lockdown, dintr-o provocare. Am vrut să ajutăm  micii producătorii locali care nu mai aveau unde să își depoziteze produsele, nefiind deschise nici piețele volante și nici piața locală din Rășinari, care era principalul lor loc de desfacere. Fiind clienții lor și cumpărând permanent de la ei chiar și în perioada respectivă, i-au spus soțului meu că nu mai au unde să își depoziteze brânza, de exemplu. Și atunci, am zis că dăm niște telefoane prietenilor să vedem ce putem face. Le-am stârnit interesul! După care Primăria a pus un anunț pentru producătorii locali, am rugat să ne lase să facem o pagină de Facebook cu prezentarea produselor…”, povestește Georgiana, în dialog cu dr. Eduard Egri.

De la adrenalină, la produse tradiționale

Alexandru și Georgiana dețin o agenție de turism specializată pe „incoming”, după cum precizează aceștia, fiind nișată pe activități outdoor, ce suscită adrenalină: „Facem ture offroad pe motociclete. Aici, în Rășinari, avem singurele trasee autorizate de offroad din toată România”.

Tânăra spune că, deoarece activitatea le era limitată în acest domeniu, s-au centrat mai mult pe comunitate și nevoile ei. Astfel, scenariul era așa: ea prelua comenzile, iar soțul ei le livra.

„Eu preluam comenzile și indexam. Am început în Rășinari, apoi ne-am extins în Gura Râului, Poplaca, Sadu, cât am putut. Nu foarte departe, pentru că era foarte greu să te deplasezi cu mașina, că nu aveai voie să ieși. Efectiv, era încadrat la muncă voluntară ce făceam în perioada respectivă. Ulterior, pentru că nu existau producători certificați de conserve – localnicii fac din merele lor rachiu, siropuri, dar ei nu au certificare DSV și nu testează produsele -, am zis să venim în ajutorul lor, să le cumpărăm producția și să o procesăm noi, sub denumirea noastră. Pentru că nu mai aveam putere să facem un brand nou…”, spune Georgiana.

Odată cu dezvoltarea comunității lor, Georgiana și Alexandru au simțit că trebuie să facă mai mult. „Am devenit noi producători locali și am ajuns să facem conserve din legume și fructe. Prin asta, ajutăm comunitatea, cumpărând direct de la producători legumele și fructele pe care le au, pentru a le transforma în gem, zacuscă, siropuri”, explică Georgiana.

Rețete de la bunici

Rețetele „din Mărginime” au la bază povestirile bunicilor. Georgiana spune că o mare parte din acestea sunt de la bunicul lui Alexandru, rășinărean get-beget.

Împreună, au adaptat rețetele conform cerințelor actuale, cu mai puțină sare, mai puțin zahăr ori ulei.

Când vine vorba despre producția propriu-zisă, cea care este responsabilă de acest capitol este soacra Georgianei, ce este bucătar de la 17 ani.

Întrebată ce îi place cel mai mult dintre produsele „din Mărginime”, Georgiana are două variante: „Produsul meu preferat pe partea de gust sărat este zacusca de fasole, îmi aduce aminte de copilăria la bunica și aici în zonă crește fasole boabe! Iar pe partea de dulcețuri, îmi place foarte mult dulceața de afine, culese de pe vârful munților!”.

Multe dintre produsele „din Mărginime” poartă pe etichetă inscripția „La ceaun”. De ce? „La ceaun, fiindcă am vrut să aducem o amprentă proprie și să diferențiem produsele de cele pe care oamenii le fac acasă. Pentru că oamenii din Ardeal încă fac gemuri și zacuscă acasă, dar prea puțin la ceaun. Noi asta facem”, explică Georgiana.

Cea mai mare provocare „din Mărginime”

Cea mai mare provocare pentru conceptul rășinărean este, însă, resursa umană.

„Cea mai mare preocupare este resursa umană, pentru că vrem să dezvoltăm mai mult comunitatea. Este un întreg proces de producție, ambalare, etichetare, promovare, desfacere și vânzare a produselor. Fiind atâtea lucruri de rezolvat, avem mare nevoie de resursă umană!”, spune Georgiana.

Brandul este prezent frecvent la târguri și evenimente de gen, iar cei care vor să aibă parte de gustul autentic al Ardealului în următoarea perioadă pot face o vizită și la Târgul de Crăciun ce se va deschide în noiembrie, în Piața Mare, pentru că aici va fi amplasată o căsuță cu bunătăți „din Mărginime”.

De altfel, cei care vor să afle mai multe despre acest concept pot face o vizită online, pe www.dinmarginime.ro, unde pot vedea și producătorii cu care colaborează familia Tara și de unde pot comanda produse, accesa pagina oficială de Facebook cu același nume sau apela numărul de telefon 0723844727.

Recomandări

Din Marginime
Grădinile Malancrav
Mândra
Albota
Cămara cu Delicatese
Cămara Chivutei
Minoboutique
Grădina Verde Sibiu

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

În Sibiu, certificatele de stare civilă se eliberează de acum, la cerere, și în format electronic

Începând cu 31 martie 2025, toate unitățile administrativ-teritoriale ale Direcției Generale pentru Evidența Populației de pe raza județului Sibiu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect