1.2 C
Sibiu
marți, ianuarie 31, 2023

După 20 de ani în domeniul bancar în București, și-a găsit liniștea într-un sat săsesc din inima Ardealului. “Șomartin Chocolate”, un brand născut din pasiune și dor de gusturile de altădată  

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

La aproximativ 50 kilometri distanță de Sibiu, pe un drum străjuit de un peisaj de poveste și decorat de păduri peste care doar ce a trecut toamna și unde liniștea este la ea acasă, există un sat în care timpul parcă stă în loc, iar tradițiile de odinioară nu sunt uitate. De altfel, nici rețetele. Aproape de intrarea în sat, dinspre Sibiu, există o casă în care viața este întotdeauna dulce. Vorbim despre Șomartin Chocolate, o mică afacere de familie ce pune, mai presus de orice, amintirile de altădată pe papilele gustative ale celor care își doresc să retrăiască gusturi din copilărie.

Campania „Produs în Sibiu” a ajuns în această săptămână în Șomartin, un sat neatins de vremurile tulburi și agitația cotidiană. Destinația noastră a fost Șomartin Chocolate, adică într-o șură pe care Oana Crângașu a transformat-o într-un loc cu suflet, în care ciocolata este stăpână.

banner

Alături de noi am avut un invitat special, respectiv pe Smaranda Bălan, specialist comunicare și sibiancă cunoscută pentru implicarea activă în viața comunității.

Din Urziceni, în București și apoi Sibiu

Când o întâlnești pe Oana Crângașu, cea care a dat viață brandului „Șomartin Chocolate”, nu ai cum să nu zâmbești. Debordează bună dispoziție. Tot cu zâmbetul pe buze și cu o ușoară nostalgie ne-a povestit despre începuturile ei în atelierul de ciocolată.

Oana s-a născut în Urziceni, iar mai bine de 20 de ani a lucrat în domeniul bancar, în București. S-a îndrăgostit de Transilvania acum mai bine de două decenii, când o colegă de la bancă i-a povestit că și-a cumpărat o casă săsească în Biertan, județul Sibiu. „Atunci am fost prima dată în Biertan, la începutul anilor 2000. De atunci și până acum doi ani, când am luat casa în Șomartin, veneam foarte des în Transilvania. Mi-a plăcut foarte mult zona, mai ales satele săsești erau aparte. În 2020, am ales să fac ceva pentru sufletul meu”, povestește Oana.

9 iunie 2020 este o dată pe care Oana o va păstra cu drag în inima sa. Atunci, a cumpărat casa din Șomartin. Pe 1 decembrie 2020 a părăsit de tot Bucureștiul și s-a mutat în județul Sibiu. „Am zis că dacă e să fac o schimbare, acum ar fi momentul, pentru că, pe măsură ce trece timpul, și noi îmbătrânim și e mai greu să iei decizii radicale”, spune Oana.

Pasiunea sa pentru ciocolată de casă are rădăcini, cumva, în copilărie. Bunica ei era bucătăreasa satului, iar Oana a „furat” încă de pe atunci meseria de la ea.

„După ce m-am mutat aici, am făcut un pic de cercetare cu cineva, am încercat să identific o zonă antreprenorială pe care să o pot începe și duce la capăt. Pentru că eu făceam ciocolată și știam că o fac foarte bună, pentru că duceam inclusiv la birou, la bancă, și era foarte apreciată, mi s-a părut că este o idee de afacere OK pe care o pot susține o vreme singură. Așa, am început să fac ciocolată”, povestește Oana Crângașu.

Rețeta este cea tradițională, ce le amintește nostalgicilor de gustul copilăriei.

„Rețeta tradițională, cea care readuce în papilele noastre gustative sentimentul acela al copilărei, este rețeta pe care o știm cu toții, de pe vremea lui Ceaușescu, când de fapt nu prea se găseau foarte multe produse în comerț. Și cam toți pregăteam acasă dulciuri, prăjituri, ciocolată. Eu torn această ciocolată în tavă, exact cum se făcea pe vremuri. Ca ingrediente, folosesc doar lapte praf, unt, sirop de zahăr, mirodenii, cacao, fructe confiate, iar planul este acela de a folosi cât mai multe ingrediente locale”, spune Oana.

“Sunt pasionată de gătit de foarte mult timp!”

Pentru a-și perfecționa cunoștințele, aceasta a urmat și un curs de bucătar în București.
„Am făcut și un curs de gătit, pentru că sunt pasionată de gătit de foarte mult timp. De fapt, pasiunea vine din familie. Bunica mea a fost bucătăreasa satului unde locuia, am făcut o școală de gătit în București, am diplomă de bucătar și cu acea ocazie am interacționat cu un ciocolatier foarte cunoscut la nivel mondial, din Olanda. Din când în când, mă inspir din creațiile lui care sunt extrem de sofisticate și extrem de creative, aproape de perfecțiune”, a explicat Oana.

Șomartin Chocolate se găsește, în prezent, în băcănii și cafenele, dar cei care vor să se răsfețe cu gustul ciocolatei de casă, produsă în satul liniștit de la poalele Munților Făgăraș, o pot contacta pe Oana Crângașu – 0755 755 742. Informații sunt disponibile și pe paginile de Facebook Șomartin Chocolate, dar și pe site-ul oficial www.somartin.eu.

Recomandări

Somartin Chocolate

Chocolate Delice

Delice Boutique

Brunna Chocolate

Pan Food

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Sporuri dublate pentru primari din judeţ şi preşedinţii Consiliilor Judeţene

Primarii şi viceprimarii din judeţul Sibiu şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Câmpean, dar şi vicepreşedinţii Cj, Vlad Vasiu...
spot_img

Știri pe același subiect