La aproape 90 de kilometri distanță de orașul Sibiu, există un loc unde povețele bunicii dau roade an de an. „Grădinile Mălâncrav”, îngrijite cu drag și spor de Andrei Călugăr, reprezintă o mică afacere de familie, ce a reînviat acum aproape patru ani. În 2017, tânărul de 30 de ani, absolvent al unei facultăți de silvicultură, a început să recreioneze grădina bunicilor săi. Spune că a ales cu sufletul când a deschis această afacere, fiind inspirat de pasiunea familiei sale pentru grădinărit.
Andrei Călugăr are 30 de ani, a terminat Facultatea de Silvicultură și un master în domeniul construcțiilor ecologice în Brașov. Aproape un an a lucrat în vânzări, până într-o zi când i-a venit ideea de a crea un camping de căsuțe din pământ, adică de „hobbit”. A căutat să obțină finanțare pentru proiectul său, dar nu a reușit să își îndeplinească acest vis. În schimb, a redescoperit o veche pasiune, aceea a grădinăritului. Și-a adus aminte de vacanțele petrecute la bunica sa, în Mălâncrav, când o ajuta în grădină cu tot ce putea. „Mergeam în toate vacanțele la bunica. O ajutam în grădină cu ce puteam. Cumva, am prins drag de acest lucru. Cred că acolo este sursa mea de inspirație…”, spune Andrei.
Grădinile Mălâncrav, în ritm cu natura
Astăzi, Grădinile Mălâncrav sunt în ritm cu natura, după cum povestește Andrei. I-am trecut pragul bucătăriei micii sale afaceri alături de chef Marius Țițonea, de la Super Mama, ambasador al campaniei „Produs în Sibiu”.
De fapt, povestea Grădinilor Mălâncrav începe în jurul anilor ‘50, când un inginer horticol de origine nord-coreeană a primit sarcina să găsească cel mai prielnic amplasament din toată valea pentru cultivarea legumelor. Noua grădină a colectivului, trebuia să aibă cele mai bune condiții de sol, soare și apă. El a studiat zona și a stabilit locația, unde Grădinile Mălâncrav se află și în prezent. După o perioadă în care a avut grijă de grădină, inginerul a fost chemat să lupte în războiul din Coreea, unde și-a găsit sfârșitul. „Străbunicul Ștefan a fost în perioada aceea paznicul grădinii timp de mulți ani. Gradina de legume a colectivului, nu a rezistat foarte mult, pierzând teren în fața grădinii fermei de stat, desființându-se într-un final, la mijlocul anilor ‘60. După asta, terenurile fostei grădini au fost cultivate în general cu plante cerealiere sau de nutreț. După căderea comunismului, țăranii din sat au fost împroprietăriți, iar fosta grădina a fost împărțită în mai multe parcele, cu mai mulți proprietari. Una dintre parcele i-a revenit bunicii mele. Pe acea parcelă, bunica mea cultiva în trecut porumb sau grâu, iar familia noastră își petrecea vacanțele de vară la lucrând grădina, la săpat porumbul sau la treierat. La peste 50 de ani de la desființarea grădinii, în 2017, am readus legumele în Grădinile Mălâncrav. Am reluat tradiția cultivării legumelor sub cerul liber. Le lăsăm să crească în ritm cu natura, neforțate și neinfluențate de alți factori. Astfel, plantele au timp să asimileze în tihnă, glucidele și zaharurile necesare pentru gustul legumelor de altădată”, povestește Andrei.
Un an mai târziu de la deschiderea „Grădinilor Mălâncrav”, în 2018, Andrei a început să producă mai mult decât consuma, astfel că a decis să își ducă legumele proaspete în piață. „Am văzut că rămânem cu multe legume și bani puțini. Am zis că, dacă vrem să continuăm, trebuie să găsim o cale de a adăuga valoare produselor pe care le vindem. Plus că mai era vorba de aspectul perisabilității, legumele se stricau dacă stăteau mai mult de două-trei zile. Ne pierdeam munca… Astfel, am luat hotărârea să le punem și în conserve”, spune Andrei. În 2020, legumele și conservele au ajuns să fie distribuite în Sighișoara, Târgu Mureș, Mediaș, Sibiu și Brașov.
Cine sunt ajutoarele lui Andrei
Ajutoare de nădejde în deschiderea acestei afaceri i-au fost mama și bunica, ce l-au învățat diferite rețete. Astăzi, cel mai cerut produs de către clienți este zacusca din „Grădinile Mălâncrav”. „Am învățat rețete de la mama, bunica, de la gospodinele din sat, din Saschiz. Rețeta de zacuscă am învățat-o de la mama mea. Toată lumea zice că e cea mai bună zacuscă pe care a mâncat-o. Și mama se bucură când aude acest lucru! De asemenea, am mai învățat rețete din cărți de bucate, de pe Internet. În mediul online am studiam mai ales tehnici de conervare, despre temperaturi, despre timpul de așteptare și alte detalii tehnice”, povestește Andrei.
Astăzi, multe dintre produsele sale sunt adaptate după rețetele învățate. Sosurile iuți sunt creația lui Andrei, de pildă. „Le-am făcut o dată, mi-au plăcut, au fost cerute și am continuat”, explică tânărul.
Printre preferatele clienților săi se numără, pe lângă zacusca inspirată de rețeta mamei, și sucurile de roșii, murăturile, dulceața de ceapă, gemul de mure și dulceața de ardei iute.
Despre 2020: „Surprinzător, a fost bine!”
Întrebat despre cel mai greu an ce a afectat toate domeniile din România și nu numai, Andrei povestește că în 2020 i-a mers bine, dar efectele pandemiei le resimte abia în prezent. „Surprinzător, a fost bine. A fost un moment de conștientizare pe care l-a avut consumatorul român după lockdown. Am observat că mulți au început să consume produse locale, românești. Dar se spune că o minune nu durează mai mult de șapte zile, la noi a fost vorba despre șapte luni… După aceste luni, a venit acest an complet opus. Oamenii au mai uitat de produsele locale. Poate din motive financiare, cauzate de pandemie… Au scăzut vânzările”, spune Andrei.
Detalii despre produse și povestea din „Grădinile Mălâncrav” pot fi accesate pe paginile de Facebook și Instagram ale afacerii cu același nume. De asemenea, cei interesați să le cumpere pot merge în magazinele deschise din Sibiu, la Food Hub Sibiu, Băcănia Trufanda și Good Market. Afacerea lui Andrei face parte și din proiectul de cooperare pentru crearea de lanțuri scurte alimentare, „Bucate din Vecinătate„, realizat în parteneriat cu producători locali.
Recomandări:
Grădinile Mălâncrav
Cămara Chivuței
Grădina cu de toate – Veseud
Minoboutique
Ganea Liviu
Grădina Verde
Legume Gustoase – Șura Mare