„Printre albine? Mă simt ca acasă! Foarte bine! Când plec, mi-e dor de ele!” – spune un cunoscut apicultor din județul Sibiu și, de altfel, printre puținii care creează produse bio, dublu certificate ecologic. Cosmin Herța s-a născut, parcă, printre albine. Originar din Săliște, mărturisește că nicicând nu s-a simțit mai bine decât din momentul în care a devenit apicultor. A absolvit două facultăți ce nu au avut legătură cu drumul său din prezent, dar tot ce a învățat de-a lungul vieții l-a ghidat la omul de astăzi. În 2010, a cumpărat primii stupi, iar astăzi, cu dăruire și implicare, reușește să se bucure de 100 de familii de albine, cu ajutorul cărora creează pentru sibieni și nu numai produse bio, premiate la nivel internațional.
Cosmin Herța și Herța Bio Apicole sunt sinonime, pentru că, pe lângă asemănarea din nume, se identifică unul cu celălalt. Campania noastră „Produs în Sibiu” i-a trecut pragul lui Cosmin Herța, în Galeș și Săliște, unde are laboratorul, respectiv terenul pe care sunt albinele. Alături de noi, a fost instrumentistul Călin Han, care a devenit încă de anul trecut ambasador al campaniei POS.
“Am început ca hobby, pe o grădină lăsată moștenire de tatăl meu”
Cu zâmbetul pe buze și dornic să ne dezvăluie câte ceva din tainele afacerii sale. Așa ne-a întâmpinat Cosmin Herța, care ne-a povestit, înainte de toate, cât de îndrăgostit este de albine și cât de multă pasiune presară în munca sa. Cosmin a urmat două facultăți, de Informatică și Științe Economice, dar din 2010 și-a găsit, după cum mărturisește, adevărata chemare. „Din 2010! Am lăsat o funcție de director și două facultăți și am început ca hobby, pe o grădină lăsată moștenire de tatăl meu și am zis că neapărat trebuie să am mierea mea curată! Aveam o zonă extraordinară plină de flori și am zis că trebuie neapărat să am albine. Mi-a plăcut la nebunie, am lăsat funcția, am lăsat orașul, locuisem 12 ani la Sibiu, am lăsat totul pentru albine! Totul a pornit ca un hobby, dar care în timp a devenit o afacere de familie. Am accesat fonduri europene și așa am ajuns la linia profesională de făcut miere!”, spune Cosmin.
În 2010, a avut patru stupi cu albine, iar un an mai târziu ajunsese deja la 25. „Acum am 100 de familii certificate ecologic! Asta înseamnă fără tratamente chimice, antibiotice! Albinele se îmbolnăvesc ca oamenii, pot avea păduchi precum găinile! Au nevoie de tratament! Tratamentele chimice sunt cea mai simplă variantă, doar că reziduurile pe care le lasă în miere ne afectează în timp pe noi și schimbă calitatea mierii!”, povestește Cosmin.
Afacerea sa este una de familie. În pandemie, Cosmin a urmat și un master în Politici și Strategii de Management și Marketing, pentru a-și perfecționa abilitățile de manager, iar în prezent produsele sale ajung în rafturi ale magazinelor din diferite județe ale țării.
Cosmin are trei sortimente de miere. „Avem mierea de pădure, însemnând salcâmul, teiul, și poliflora. Noi am ales o zonă ferită de industrializare, culturi care se stropesc. Mai avem „căpăceala”, un produs natural, adică mierea e coaptă, maturată, și mierea cu fagure, polenul, care e proteină pură”, spune Cosmin.


Dublu certificată ecologic
După ce e recoltată, mierea este depozitată în camere speciale, la temperaturi potrivite.
Herța Bio Apicole promovează o miere bio, dublu certificată ecologic. „O dată, este certificată stupina, nu se folosesc tratamente chimice. Apoi, tot procesul tehnologic de îmbuteliere. Practic, nu aș putea vinde o miere la borcan cu etichetă bio dacă nu ar fi și procesul de îmbuteliere certificat ecologic. Avem mierea supusă termic undeva la 37 de grade, nu își schimbă proprietățile, și mierea naturală, din stupină, cristalizată. O miere naturală obligatoriu la ora actuală trebuie să fie cristalizată. Poliflora, teiul cristalizează în termen de 1-2 luni de la recoltare. Ca să avem un produs curat, natural, ecologic, o îmbuteliem în momentul în care o recoltăm. O aducem direct din stupină și începem procesul de îmbuteliere, fără vreun proces termic. Ea își urmează floarea mierii. E miere naturală crudă”, explică Cosmin. Dar expiră mierea? „Chiar s-a găsit în piramide, de 2.000 de ani, miere cristalizată și era bună pentru consum! Dar termenul legal e de doi ani de zile. O miere naturală nu are voie să se strice!”, spune Cosmin.




Concediu în familie extinsă
Produsele Herța Bio Apicole au reprezentat România în nenumărate rânduri la concusuri și evenimente din lume, întorcându-se acasă cu premii.
Pentru că dăruirea familiei Herța este mare, și unele concedii sunt, uneori, cu albinele. „Avem și rulotă! Plecăm cu cei trei copii la munte, la pădure, facem concediul împreună cu familia și albinele!”, povestește Cosmin.
Ce face iarna un apicultor? „Nu, nu plecăm în țări exotice, cum ar putea spune lumea, că nu am mai avea ce face. Noi, ca apicultori bio, ne ocupăm de pregătirea stupilor pentru următorul an!”, explică Cosmin.
Cei care vor să vadă și să comande produsele familiei Herța pot accesa site-ul oficial www.herta-bio-apicole.ro, unde sunt informații suplimentare și, de altfel, tot aici, se pot plasa și comenzi online.
Informații sunt și pe pagina de Facebook Herța Bio Apicole.