La treizeci de kilometri de Sibiu, în satul pitoresc Săcădate, îl găsim pe ”Gospodarul Tomiță”. Pe numele din buletin, Toma Florin Stănilă, acesta aduce legume proaspete și de calitate pe mesele locuitorilor județului nostru. Campania Produs în Sibiu a poposit și în gospodăria acestuia.
Gospodarul Tomiță s-a apucat de agricultură acum doisprezece ani. Mânat mai mult de o nevoie personală. Problemele de sănătate pe care le avea l-au făcut să își schimbe alimentația. ”Datorită acestora m-am apucat. Ca să mănânc eu sănătos, în primul rând. Apoi, m-am gândit și la restul oamenilor. Ce mănânc eu, mănâncă toată lumea”, ne spune sibianul, despre cum a început să își dezvolte mica afacere.
Prima dată a cultivat legume în grădina de 10 ari, de lângă casă. Are acolo trei solarii. Acum cinci ani, a cumpărat încă un lot, de patru ori mai mare. Când l-a luat, era un teren viran, în paragină, la marginea satului. Îl cultivă integral, atât neacoperit cât și în solarul construit aici.
”Totul este cultivat cu legume și pomi. Aproape tot sortimentul de legume: roșii, ardei, vinete, țelină. Am avut și pepeni, ceapă, rădăcinoase: păstârnac, morcovi, pătrunjel. Fasole am pus acum a doua oară, după ce am scos ceapa, fasole oloagă. Am și varză pentru toamnă, sfeclă roșie”, ne spune plin de mândrie Gospodarul Tomiță. Cel mai mult îi place să cultive roșii și țelină. Roșii, vinete și rădăcinoase cultivă doar soiuri românești. Ardeiul kapia este cel numit ”ureche de elefant”, originar din Serbia. Și gogoșarii sunt un soi adaptat la clima din zona noastră.
”Câștigi în funcție de cât muncești!”
Toma Stănilă este autodidact. A învățat pe parcurs cum să facă agricultură: ”La început făceam după ureche. Apoi am început să citesc, să văd. Au apărut bolile, dăunătorii, a trebuit să învăț. Acum vrem să trecem pe o tehnologie, electrocultură se numește. De la anul, cine va veni aici va putea să o vadă. Tehnologia asta ajută la creșterea plantelor și este mult mai sănătoasă. Pentru noi, pentru plante. Nu se mai folosesc chimicale. Nu se folosesc îngrășăminte, pesticide, insecticide, nu mai este nevoie de nimic”.
De la sfârșitul lui ianuarie și până în decembrie este mereu ocupat. Prima dată cu răsadurile, pe care le produce în solariile de lângă casă, pentru toată Țara Oltului și Țara Făgărașului. Apoi, e ocupat cu producția legumelor. Vinde până în decembrie. Producția pe care nu o vinde, o conservă, face bulion, pastă de roșii, pentru iarnă. ”Te înveți. Vara cu mult, iarna cu puțin. Trebuie vara să aduni, să ai și pe timp de iarnă, când vin lunile ”moarte”. Câștigi în funcție de cât muncești.”
”Cine cumpără de la mine, nu există să nu vină și a doua oară”
Din toate vorbele sale se simte pasiunea pentru ceea ce face. Pentru munca pământului, pentru cultivarea legumelor gustoase și proaspete. ”Satisfacția mea, știi care e? Cine cumpără de la mine, nu există să nu vină și a doua oară. Eu nu produc cantități, eu produc un gust deosebit și calitate. Aici e diferența între mine și alți producători. Nu bag chimicale ca să crească. Am băgat 12 remorci de gunoi de capră, în doi ani. Am sistem de irigare, prin picurare, fără el, cu seceta asta, nu ar fi fost cum.”
Din ce muncește, pentru Gospodarul Tomiță este mai greu cu vânzarea produselor. Vinde la poartă, în Săcădate și zilnic la piață, în Avrig. De puțină vreme, merge duminica și vinde în piața din Tălmaciu, până dă frigul. Primăvara și toamna, participă la târgul de la Bradu, Produse și tradiții în Țara Oltului. Particip și acolo. Are și cumpărători fideli pensiuni sau restaurante.
Pentru anul viitor are în plan să aducă oamenii la Săcădate. Să cumpere direct de la terenul din marginea satului. Vrea să amenajeze aici un fel de parc, cu bănci, fântâni arteziene, să facă și o terasă. Să construiască un chioșc la poartă, pentru vânzare.
Gospodarul Tomiță ar limita accesul comercianților în piețe
Deși lucrează de la șapte dimineața până seara târziu, găsește timp să gândească și la scară mai mare. Ne spune că a făcut chiar un Plan de redresare a agriculturii, i-ar plăcea să fie pus în practică. ”Trebuie scoase toate aprozarele, toți comercianții din piețe, aici să rămână doar producătorii. Nu contează că sunt trei în Avrig sau zece – douăzeci în Sibiu, vin și din alte județe. Piața se va umple. Cum s-a făcut la Piața Transilvania trebuia făcută Piața Cibin. Trebuia să rămână sută la sută pentru producători. Aceasta este soluția.
Trebuie făcute verificări pe teren, văzut dacă există capacitatea de producție și fizic. Dacă eu am două rânduri de legume în grădină, cum să vând sute de kilograme în piață? Nu merge așa.”
Gospodar ”cu pereche” de câțiva ani
Toma Stănilă a fost unul dintre protagoniștii emisiunii ”Gospodar fără pereche”. Ce i-a adus apariția la TV? Răspunde zâmbind: ”Nevasta. M-am însurat.” L-am întrebat și dacă asta e de bine. E categoric: ”Sigur că da!”
Nu și-a găsit jumătatea în emisiune, dar norocul i-a surâs un an mai târziu. Din 2020 o are alături pe Nicoleta, din Orăștie. Împreună cultivă și vând legumele. Îi mai ajută fiica de 16 ani. Când este nevoie, apelează și la socri.
Unde puteți găsi de vânzare legume produse de Gospodarul Tomiță:
- La poarta casei din Săcădate, numărul 110;
- De luni până sâmbătă, în piața din Avrig;
- Duminica, în piața din Tălmaciu;
- Îi puteți contacta și pe grupul creat pe Facebook, Legume Proaspete La Tomiță.
Legume proaspete cultivate la noi în județ găsiți și la alți mici producători: Maria Gherman și Paraschiva Cazan din Sibiu, Gheorghe Albean din Porumbacu de Jos, Andrei Boteanu din Șura Mică, Ion Buică și Agroferma Nache din Veștem. Unii dintre aceștia vin și în Piața volantă de la Sala Transilvania. Puteți comanda produse locale și de pe site-ul FoodHub Sibiu.