-6.9 C
Sibiu
vineri, noiembrie 22, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

PRODUS ÎN SIBIU. Lemn cu povești, pus în valoare de doi soți din Târgu Mureș, mutați la Șura Mare: „Noi suntem cu schimbările pe moment. Dacă avem un instinct, gata!”

Publicitate electorală

spot_img
Cele mai citite

Lemnul poate fi o adevărată sursă de inspirație pentru cei creativi, care văd dincolo de fibrele și inelele sale. Cu cât e mai vechi, cu atât e mai deosebit. Asta au văzut, în pandemie, și Smaranda și Cristian Farago, doi tineri căsătoriți, ce au o familie frumoasă formată din micuțele Ilinca, de trei ani, și Maia, de numai un an și două luni. Când timpul părea că stă în loc, din cauza COVID-ului, cei doi au descoperit frumusețea lemnului și s-au apucat să își construiască, prin curte, cele necesare. De acolo a pornit o pasiune ce, cu timpul, a devenit o mică afacere de familie, hrănită cu mult suflet și dedicare. S & C Wood deschide, astfel, seria poveștilor din această ediție a campaniei „Produs în Sibiu„, ce stă sub semnul „Conectării„.

Cei doi tineri sunt originari din Târgu Mureș, dar Sibiul le-a devenit casă în 2018, când au vrut o schimbare majoră în viața lor. Au ales orașul de pe Cibin cu gândul ca Smaranda să studieze Medicina, însă drumul i-a condus pe alte cărări.

„În 2018, a fost o schimbare foarte bruscă. Inițial, planul nostru a fost să ne mutăm în alt oraș după ce terminam facultatea, poate și rezidențiatul. În primăvară am decis să ne mutăm, iar în iulie Cristi era deja angajat aici, în Sibiu, la o firmă pe logistică și aprovizionare. În toamnă, am început Facultatea de Business, deși planul era să îmi continui Facultatea de Medicină, dar am ales ce am crezut eu că e mai bine. Noi suntem cu schimbările pe moment. Dacă avem un instinct, gata! Dacă stai mai mult să te gândești de obicei la schimbări majore, tot timpul găsești un moment în care spui că nu mai vrei. Ai mei erau mutați de trei ani în Sibiu. Veneam cumva lângă ei. Și așa a fost. Și am rămas aici”, povestește Smaranda.

Pandemia le-a schimbat viețile

În 2019, cei doi s-au căsătorit. Au făcut nunta în Târgu Mureș, mai aproape de cei dragi, iar în 2020 a venit pe lume prima lor fetiță, Ilinca. Pandemia le-a mai adus o schimbare în viața lor, și anume descoperirea dragostei pentru lemn.

„Atunci a început totul, în pandemie. Noi ne-am mutat la o casă și aveam nevoie de tot felul prin curte, am tot cerut oferte de la unul, de la altul, ni s-au părut niște prețuri prea mari în raport cu calitatea. Și cum toată lumea a stat pe loc în pandemie, parcă timpul a stat pe loc, nimeni nu mai era disponibil pentru nimic, am încercat să facem noi, că ce aveam de pierdut?! Am făcut o magazie, apoi un garaj pentru două mașini, un țarc pentru câine. Am făcut din ceva ieftin un mobilier foarte mișto pentru terasă. Urmăream filmulețe pe Youtube și mă documentam. Tatăl ei stă la Săliște și l-am rugat  să îmi caute niște lemne, era mai aproape de depozite. Am făcut pentru noi mobilier, apoi pentru prieteni și am văzut că produsele erau cerute. Am zis să încercăm, poate avem noroc.Primii doi ani și jumătate am făcut, dar nu era la un nivel foarte mare. Nu ne-am gândit să trăim de la o lună la alta din treaba asta. După care ne-am dat seama că ne place, ieșeau lucruri tot mai faine”, spune Cristian.

În prezent, cei doi locuiesc în Șura Mare, pe un deal în care inspirația nu are cum să nu îi „lovească”, privind Sibiul de la înălțime.

Cristian încă este angajat la o firmă, în domeniul logisticii și aprovizionării, dar când vine acasă, alături de Smaranda, își găsește inspirația să creeze lucruri frumoase. Cei doi au devenit cunoscuți îndeosebi pentru blaturi și măsuțe pentru cafea.

„Facem mese, blaturi, măsuțe pentru cafea, blaturi pentru baie, platouri, tăvi, birouri. Cele mai cerute sunt mesele de dining, din felii de lemn. Cred că ne știu toate depozitele de lemn din Sibiu, discutăm cu oamenii să ne mai dea. Lemnele care nu merg la foc sunt găurite, mâncate de insecte. Am avut niște măsuțe de cafea deosebite, am pornit de la o materie primă de pus la gunoi, un buștean aruncat la marginea unui depozit. Cu greu ni l-au tăiat oamenii de acolo, nu era o prioritate, a stat vreo doi ani până să vadă cineva frumusețea asta. După ce am făcut prima masă, am terminat toate feliile din bușteanul respectiv în două luni. Și acum ne vin mesaje, dar nu mai avem bușteanul!”, mai spun cei doi.

De altfel, fiecare produs S & C Wood are o poveste. De exemplu, Cristi și Smaranda le-au redat viața, cumva, plopilor tăiați de pe malul Cibinului.

„Cu cât e mai stricat bușteanul, cu atât rezultatul e mai deosebit. Cu cât a trecut prin mai multe, cu atât e mai spectaculos. Vara trecută, ne plimbam pe malul Cibinului, se tăiau pomii și ne-am oprit să ne dea și nouă câteva bucăți de plop. Am vrut neapărat să avem plopi de pe Cibin. Ne-am oprit de câteva ori și am reușit până la urmă! Am avut șase felii de plop, am făcut produse au povești”, mai povestesc soții.

Planuri de viitor

În continuare, familia Farago își dorește să își crească afacerea.  

„Planurile de viitor – cred că pentru orice antreprenor – sunt să își crească afacerea până la un nivel în care să își facă efectiv un trai din asta. Spre asta tindem și noi. Nu vrem să încărcăm prea tare portofoliul, vrem să rămânem pe mese și blaturi, pentru a fi produse de calitate, să ne perfecționăm cât mai mult pe ele. Produsele sunt unicat! Până la urmă, credem că asta e frumusețea lemnului”, mai spun soții.

De altfel, apreciază că Sibiul le-a devenit o casă așa cum au visat: „Suntem într-un punct la care nu puteam ajunge la Târgu Mureș. Orașul e mai deschis, ne simțim mai bine decât ne-am fi putut simți la Târgu Mureș”. În curând, susțin Cristi și Smaranda, vor să își deschidă și un site de prezentare a produselor. Până atunci, cei interesați de ceea ce creează familia Farago pot vizita paginile de Facebook și Instagram S & C Wood.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Nu mai sunt bani pentru pensiile din decembrie. Ce soluție a găsit Guvernul

Ministerul Muncii nu are suficienți bani pentru plata pensiilor pe luna decembrie, după ce de la 1 septembrie 2024...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect