Cine spune „tradiție” și „Sibiu” se duce, imediat, cu gândul la Andreea Ciortea, o sibiancă ce a crescut printre poveștile bunicilor din Sibiel și Apoldu de Jos și s-a îndrăgostit de costumul popular încă din copilărie. De-a lungul timpului, a inițiat numeroase proiecte dedicate tradiției și portului, iar astăzi spune „No! Hai” în Piața Mică nr. 3 unde autenticitatea satului românesc poate fi admirată sau chiar luată acasă, cumva, odată cu iile confecționate aici. A pornit acest proiect acum patru ani, alături fiindu-i o echipă de trei doamne talentate care cos cu dragoste pentru sibienii și turiștii care vor să descopere frumusețea portului nostru.
Andreea a făcut întotdeauna ce a iubit, iar în centrul activității sale stă dragostea pentru tradiție. IA Sibiu și „No! Hai” sunt doar două dintre proiectele care duc numele Sibiului în toată lumea.
Pe lângă iile cusute manual și cu migală, în atelierul și magazinul Andreei se regăsesc și tricouri inscripționate cu mesaje în grai ardelenesc. „Tulai, Doamne!”, „Șezi blând”, „Dacă-i musai”, „Răsb(∅)im împreună” și „Mai cu talent” sunt doar câteva dintre vorbele auzite în Ardeal și iubite de oamenii care îi trec pragul Andreei.
“Am zis că o să cos atâtea ii până văd tot Sibiu îmbrăcat în ii!”
Cele trei doamne ce sunt alături de Andreea în acest proiect sunt Eugenia Turlea, Adriana Constantin și Dida Moraru. „Am cusut prima dată în școala primară, după care mi-am reamintit când am venit aici, acum patru ani”, spune doamna Dida.
La rândul ei, Adriana Constantin mărturisește că nu mai știe data exactă când a pus acul în mână, dar e sigură că dintotdeauna a tricotat. „Pe vremea lui Ceaușescu îmi făceam încă un salariu din asta”, adaugă aceasta.
Apoi, Eugenia Turlea ne destăinuie, de asemenea, că poartă dintotdeauna dragostea pentru tradiție în suflet și că întotdeauna i-a plăcut să coasă ii. „Îmi amintesc că ai venit într-o zi în atelier și mi-ai zis că, dacă cineva nu te-ar mai lăsa să coși, ai muri”, îi spune Andreea.
„Da, mie întotdeauna mi-a plăcut să cos, să îmi fac ținutele. Ia de Sibiu este pasiunea mea, pentru că eu sunt născută în această zonă. Am poze cu mine copil îmbrăcată în costum din Poiana Sibiului. Am zis că o să cos atâtea ii până văd tot Sibiul îmbrăcat în ii de Sibiu. Ce superbă e o femeie în ie! Își ia o pereche de blugi și o ie… Eu simt că sunt cea mai deosebită în ie!”, îi răspunde doamna Eugenia.
„Atunci când am ceva tradițional pe mine, știu de-a cui sunt!”
Andreea spune că are echipa pe care și-a dorit-o dintotdeauna. „Hainele create de voi sunt încărcate cu bucuria voastră. După patru ani, pot spune că e echipa pe care îmi doresc să o mai am alături de mine cel puțin 40 de ani”, adaugă Andreea.
„No! Hai” a pornit din ideea de a duce mai departe tradiția, îmbinată cu modernismul.
„Când am pornit Ia Sibiu „No! Hai” a fost să gândim realist și pragmatic, să înțelegem ce sunt industriile creative și să ne putem da de lucru și să trăim frumos făcând ce ne place. Aici suntem într-un mic atelier care are spațiu de creație, magazin și galeria de artă unde sunt piese țărănești vechi din colecția unei minunate prietene care ne zâmbește din ceruri acum. Cu ea am început Ziua Iei în 2014. Ia ne arată că lucrurile sunt aici și acum, regăsind piesele vechi și reinterpretând modele. Poate țineți minte vacanțele la bunici când cineva te întreaba pe stradă: „Tu, copilă, tu de-a cui ești?”. Ei, atunci când am ceva tradițional pe mine, știu de-a cui sunt!”, povestește Andreea.
Zeci de ore de muncă, în spatele unei ii
O ie cusută de doamnele sale implică zeci de ore de muncă. De obicei, cel mai mult se lucrează iarna, când vremea ne ține mai pe toți în case.
„Depinde și de starea pe care o avem. De exemplu, iarna stai mai mult în casă cu radio deschis, muzică bună și merge mâna. Durează vreo două săptămâni o ie. Primăvara, vara, durează și trei săptămâni. Sunt zile când eu cos și nouă ore, alteori cinci ore”, adaugă doamna Eugenia.
Cum s-a simțit pandemia în Piața Mică nr. 3: “Nu am lăsat acum din mână!”
Magazinul din Piața Mică este dinamic și frecventat de turiști îndeosebi în lunile de vară. Andreea povestește că străinii care vizitează orașul de pe Cibin sunt fascinați de tradiția românească și aleg să plece cu un suvenir pe care să îl poarte și să îl prezinte cu mândrie și acasă la ei.
„Întotdeauna am avut această problemă a sezonalității, pentru că lunile în care Sibiul este animat de foarte multe proiecte culturale reprezintă un plus pentru partea comercială, artistică. În aprilie – octombrie, avem numeroși turiști fascinați de poveștile pe care Sibiul le spune. Undeva, și spațiul acesta spune o poveste a Sibiului, nu doar una tradițională, ci și una contemporană”, spune Andreea.
2020 a fost un an greu pentru turismul românesc, iar „No! Hai” a avut, de asemenea, o perioadă dificilă.
„În pandemie am avut mai multe luni de pauză, pentru că, anul trecut, când ne pregăteam de sezon, am închis. Dar nu am lăsat acul din mână. Chiar dacă am stat acasă, s-a lucrat de acasă. Ne-am pregătit să avem două luni de sezon, atât cât a fost permis anul trecut. Aș minți să spun că a fost un an ușor, dar am avut liniștea de a face lucrul pe care îl iubesc cu cea mai frumoasă echipă. Am fost câteodată tentată să renunț la speranță. Și nu am făcut-o pentru că atunci când am avut nevoie m-am trezit cu telefoanele doamnelor mele spunându-mi: „Noi suntem aici și te ajutăm!”. Nu e o afacere, e un proiect care ne ține mințile întregi, un proiect despre prietenie, despre o comunitate regăsită, despre colege care și-au regândit meșteșugul sau au început să coasă. E o căsătorie cu respectul, înțelegerea, adevărata toleranță și cu o comunitate pe care o construiești de-a lungul timpului”, mai spune Andreea.
„No! Hai” este deschis în Piața Mică nr. 3 și poate fi vizitat și online, accesând paginile de Facebook NO’ HAI și Romanian Design – Concept Store.
II din Sibiu
Romanian Design – IA românească
Muzeul ASTRA – Magazin de suveniruri
Metropolis
FOTO: Rareș Helici