7.4 C
Sibiu
marți, mai 20, 2025

O familie din Dumbrăveni face cozonaci cu dichis: “E un secret pe care numai după mulți ani de muncă îl descoperi”

Cele mai citite

Acum mai bine de trei decenii, la aproape 60 de kilometri distanță de Sibiu, în Dumbrăveni, familia Mitea făcea primele pite și primii cozonaci, în cuptorul său din pământ. Cei doi soți, Ion și Lucreția, au spus că vor să se întoarcă la produsele sănătoase și la rețetele bunicilor, oferindu-le fiicelor și cunoscuților, în primă instanță, bucate din ingrediente naturale. De altfel, și astăzi păstrează rețetele de atunci, numai că frâiele afacerii lui Ion și a Lucreției au fost preluate de fetele lor. PAN Mitea este o combinație de dulce și sărat, de dragoste pentru rădăcini și de cotidianul zilelor noastre, iar despre povestea sa am aflat odată cu popasul nostru în Dumbrăveni, în cadrul campaniei „Produs în Sibiu”.

banner
banner
banner

Ion Mitea este cel care a început, în anul 1991, întreaga istorie a afacerii familiei.

Bărbatul a lucrat mulți ani la Moara Cibin, unde s-a și cunoscut cu jumătatea sa, laborant în același loc.

„Fratele meu se apucase de carmangerie. Eu l-am ajutat să își zidească totul. Tot prin ’90, am ajutat un vecin să își facă cuptorul, brutăria. Mi-a plăcut. Și mi-a venit ideea să o întreb pe soția mea, Letiția: “În Dumbrăveni este un atelier de brutărie de vecinătate?”. Ea a sărit și a zis că nu e. Așa, ne-am mutat de la Sibiu la Dumbrăveni, cu mătușa noastră, care ne-a ajutat, iar în două zile a fost gata tot proiectul”, povestește Ion Mitea.

Își amintește că în cuptorul său de pământ intrau vreo 150 de pite de vreun kilogram, iar cu timpul a început să își diversifice oferta de bunătăți, de la covrigi la cornuri. „Se trezeau fetele să ne ajute cu ele, înainte să plece la școală”, rememorează Ion Mitea.

Miercurea, ziua specialităților

Astăzi, cele două fete ale sale duc tradiția familiei mai departe. Delia se ocupă de brutăria de la Dumbrăveni, ea fiind, de altfel, și fiica pe care am cunoscut-o odată cu vizita noastră în nordul județului. Mărturisește că face pită în fiecare zi, iar miercurea este ziua în care se prepară și lichiu și cozonac. Pe scurt, e ziua specialităților.

„După părerea mea, cozonacul face diferența. Poate că multă lume face cozonac, dar trebuie să îl facă cu drag, cu suflet, să aibă gust. Noi am început cu pâine, dar am fost invitați mult la evenimente, să pregătim bucate. Se dădea cozonac la plecarea musafirilor de la nuntă. Și acum să dă un astfel de pachețel. La început, tatălui meu i-a venit ideea să facem cozonaci chiar cu materialul clientului. Oamenii ne aduceau ingredientele și noi făceam. Așa a pornit dezvoltarea afacerii în zona cozonacilor”, spune Delia.

Cozonacii familiei Mitea păstrează o rețetă veche, inspirată de bunici și mătușă, și au, în medie, 16 felii, pentru că așa ar fi perfecți pentru o familie, spune Ion.

„Nu e un secret. E vorba de cum simți să lucrezi. Eu dau rețeta la toată lumea. Dar trebuie să știi… E un dichis, un secret, pe care numai probabil după mulți ani de muncă îl găsești, îl descoperi”, adaugă Delia.

Sunt și cozonaci „nărăvași

O zi în brutăria familiei Mitea începe în jur de ora 3-4.

„Faci maiaua, o lași să stea la dospit două ore jumătate, după aceea faci aluat pentru cozonac. Pui făină, zahăr, lapte, ou, arome. Îl mai lași la dospit încă vreo 40 de minute. Apoi îl întindem, îi dăm o formă să putem pune umplutura. Mai sunt nărăvași cozonacii: dacă nu pui suficient de multă drojdie sau făina a fost nervoasă… Mai punem apoi ce ne place – nucă, rahat, stafide etc. Fiecare tură de cozonac e unică”, ne destăinuie Delia.

Unde găsim produsele PAN Mitea

Afacerea lor a pornit timid, iar astăzi familia are ajutoare pentru transport și magazinul lor din Dumbrăveni.

Apogeul a fost în anii 2000, când erau aproape 15 angajați în total, dar acum, chiar și cu o echipă mai mică, spun că reușesc să ofere calitatea și cantitatea pe care și le doresc.

Produsele lor se regăsesc și în Biertan și Richiș, dar și în magazine din județul Mureș.

În viitor, familia Mitea își dorește să se axeze pe cozonaci și lichiu și, de altfel, pe alte produse cu termen de garanție mai mare, astfel ajungând peste tot în țară.

Magazinul lor se află pe strada Crișan nr. 43 din Dumbrăveni. Detalii și comenzi, la numerele de telefon 0269/ 865.355, 0744 553 878, și prin e-mail, la [email protected].

Alte recomandări:

Brutăria Vitoșa Tălmaciu
Transagape
Simpa
Panera Cip
Brutăria La Muma
Brutăria Beleiu
Grains du Ciel
Grewe Sibiu
Mariohr
Brutăria Luijza
5 paini 2 pești
Brutăria Spicul Auriu
Ioniță Macriș, Daia
Maria Ranf, Alămor

Parteneri mereu implicați în comunitate
Parteneri implicați în comunitate, susținători ai campaniei Produs în Sibiu: RomgazThimmIFMHendricksonRegnologyGLSEuchnerTeatrul Radu StancaSuper MamaCineGoldOduCrucea Roșie SibiuFritzmeierwenglorWienerbergerFeleaculRetrasibAmzaAstra Film CinemaBoromir, Prima Shopping City, Kromberg & SchubertBilstein, TV Sibiu, SOMASimpa2D SolutionsTeatrul GongSomarestMuzeul Național BrukenthalTursibMuzeul AstraCity FMPiața VolantăApă Canal SibiuAeroportul Internațional Sibiu.
Urmărește Sibiu 100% în Google News 
Publicitate
Ultimele știri

Șoferi beți și cu mașini neînmatriculate pe șoselele din județul Sibiu

Mai mulți șoferi băuți au fost descoperiți la volan pe șoselele din județul Sibiu la sfârșitul săptămânii trecute.În municipiul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect