Se spune că viața e prea scurtă pentru a spune „Nu!” dulciurilor. În plus, scriitorul american Dean Koontz remarca faptul că „Unde este prăjitură, există speranță”. În Sibiu, există multă speranță, dacă e să ne raportăm la citatul cunoscutului scriitor, iar unele dintre cele mai alese și dulci sentimente pot fi întâlnite pe strada G-ral Bălan 51 colț cu strada Lungă. Aici, își are sediul Lirio Artisan Bakery, un laborator de cofetărie artizanală, în care gustul este principalul secret al dulciurilor de aici, pe lângă produsele de calitate folosite în rețete.
Lirio Artisan Bakery a luat naștere acum fix un an, în noiembrie 2021, când Ioana Georgescu și Emma Constantina-Paraschiv și-au dat mâna pentru a deschide firma care le definește cel mai bine.
Ioana este cofetarul, iar Emma omul de Marketing, care face ca dulciurile Lirio Artisan Bakery să ajungă la cât mai multă lume. Cele două sunt ajutate de Liliana Cuzic, tot bucureșteancă, ea ocupându-se de partea de vânzări.
Vizita noastră le-a găsit tot la treabă, în bucătăria pe care o poți zări încă de la intrarea în laborator, pentru că două geamuri mari fac afacerea… transparentă.
„Pentru că suntem o cofetărie artizanală, am vrut ca totul să fie vizibil, facem produse naturale, nu folosim prafuri sau creme la găleată. Am vrut să fie totul transparent. Oamenii sunt surprinși că oamenii intră în laborator și mă văd la lucru. De multe ori, copiii se opresc și se uită cum decorez un tort”, spune Ioana.
Pasiune din copilărie
Ioana este pasionată din copilărie de cofetărie. Își amintește cu nostalgie cum le „gătea” prietenilor din ce apuca.
„Când eram mică, mă jucam de-a cofetăria cu prietenele mele. Eu făceam prăjituri din pietre, lemne, tot felul de lucruri, și ele le cumpărau cu bani din frunze. Ulterior, am rămas cu pasiunea asta. M-am îndreptat într-o cu totul altă direcție”, povestește Ioana.
Tânăra a absolvit, ulterior, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București și Dreptul tot în Capitală, lucrând ani de zile ca traducător autorizat engleză – spaniolă. În București și-a cunoscut bărbatul vieții ei, originar din Sibiu. „Eu sunt vâlceancă la origini. Avem o fetiță. Eram amândoi singuri cu copilul. Practic, nu aveam ajutor. Soțul a observat că în fiecare moment liber eu voiam să fac ceva dulce, o prăjitură, deși puteam să mă odihnesc. Atunci m-a încurajat să deschid un business. Volumul de muncă pe traduceri a scăzut dramatic atunci, în pandemie. A fost și dorința mea de a face altceva, dar și nevoia, pot spune. Am venit în Sibiu ca să avem ajutor cu fetița și, tot așa, am început să fac pentru prieteni, la aniversări. Eram pe atunci freelancer traducător. Prietenii au apreciat dulciurile mele, erau tot mai încântați”, spune Ioana.
Internetul le-a unit
Pe Emma, partenera sa în afacere, a cunoscut-o prin intermediul rețelelor de socializare, într-un grup dedicat mămicilor. „Ne-am cunoscut pe un grup de mame din București. Ea s-a mutat la Săcel, am început să vorbim ca să îi fac eu mai ușoară „aclimatizarea” la Sibiu. A gustat și ea din bunătățile pe care le pregăteam și, la fel, a spus că trebuie să le cunoască cât mai multă lume. M-a întrebat de ce nu fac ceva în direcția aceasta… I-am spus că mie îmi place să fac prăjituri, dar nu îmi place să fac ce înseamnă organizarea unei firme, clienți, marketing. A zis: „Păi mie tocmai asta îmi place să fac!”. Și am spus atunci că trebuie să ne asociem!”, povestește Ioana.
Emma tocmai ieșise din concediul de creștere a copilului și mărturisește atunci că avea nevoie să organizeze neapărat ceva. „Aveam nevoie să organizez ceva pentru că renunțasem la fostul meu loc de muncă!”, spune Emma.
În noiembrie 2021, cele două partenere și-au deschis firmă, iar în luna martie a acestui an au deschis magazinul. Au început cu produse de bază, precum brownie, brioșe de ciocolată și banane și cookies, printre care și vegane.
Lirio înseamnă crin în limba spaniolă
ne spune Emma
„Pe măsură ce trecea timpul și primeam comenzi speciale, a trebuit să introducem în sortimentul nostru tot mai mult. De exemplu, acum avem zece tipuri de cup cakes”, spune Emma.
Laboratorul este deschis în locația de pe G-ral Bălan 51 colț cu strada Lungă, din 25 august.
Întrebate despre semnificația numelui afacerii lor, Ioana mărturisește că, pasionată fiind de limba spaniolă și de crini, a ales să denumească afacerea „Lirio”.
„Lirio înseamnă crin în limba spaniolă. Mi-a plăcut mult cum sună, crinul este simbol regal și am înregistrat marca pentru că nu am vrut să fim copiați.
Secretul rețetelor
De când și-au deschis afacerea, Ioana a continuat să învețe rețete noi și să experimenteze. „Eu sunt autodidact. Am făcut curs de cofetar și apoi am decis că trebuie să merg la cursuri de specializare. De când am deschis, am mers la două. Sunt avidă de informații, urmăresc tutoriale, experimentez singură”, spune Ioana.
Secretul bunătăților Lirio Artisan Bakery stă în multă dragoste pentru dulce și bun gust.
Laboratorul Lirio Artisan Bakery este activ și online, activitatea putându-i fi urmărită pe paginile de Facebook și Instagram, unde cele două fondatoare ale brandului postează noutățile și dulciurile pregătite cu migală. În plus, au și o rubrică de curiozități, în cadrul căreia deslușesc taine despre anumite ingrediente, săptămânal.
Lirio Artisan Bakery are și un proiect numit „Nostalgia lunii”. „În fiecare lună încercăm să luăm un desert din cofetăria tradițională și să-l reinterpretăm. În luna octombrie am avut savarine, cu frișcă naturală, rom adevărat, nu esență. Oamenii au apreciat foarte mult! Noi mergem pe mai puțin zahăr și mai mult gust, să simți toate aromele din prăjitură! Secretul este gustul”, spune Ioana.
Laboratorul colaborează cu producători locali pentru ingrediente, iar majoritatea clienților sunt din afara Sibiului, chiar de la ele de acasă. „E o întreagă comunitate stabilită aici în jurul Sibiului, care au venit ca și noi din București. Am făcut parte din aceeași comunitate. Ne-au ajutat mult să dezvoltăm produse, ne-au dat feedback real”, povestesc cele două fondatoare.
Produsele Lirio Artisan Bakery se găsesc și la Lor.And de pe strada Oituz nr. 38, la 146 I Love Coffee de pe Ocnei 18, iar de duminică vor fi și la Arhiva de Cafea de pe strada Arhivelor nr. 2.
„Vrem să deschidem, în viitor, și Lirio Coffee, unde să fie prăjiturile noastre și cafea de specialitate, să înglobăm toate colaborările noastre!”, spun cele două tinere.
Cei care nu sunt din jurul Sibiului pot beneficia de dulciurile Lirio Artisan Bakery prin livrare FROGO. Bunătățile pot fi comandate la numărul de telefon 0739723880.
Alte recomandări:
Delicii Sibiene
Naty Delice
Torturi Claudia
Delicia Sweets Sibiu
Sucré
Simpa Sibiu
Mândra
Metrocom
Rawissima
Cake by Ione
Casuta dulce
Dulciurile Anei
Aroma
Misam
Turtha
Tekaffe
She’s green
















