O vorbă veche spune că „natura nu este un loc de vizitat. Este acasă„. Natura este locul în care ne conectăm cu mediul și unde simțim și trăim autentic. În plus, când aceste sentimente sunt completate de simțuri gustative sănătoase, experiența este una cu totul și cu totul inedită, completă. De curând, campania „Produs în Sibiu” a făcut o escapadă în natură. Alături de câteva zeci de copii, am avut ca destinație finală, pentru o după-amiază de toamnă, livada de mere din Slimnic. Voioși, cu zâmbetul ascuns sub măști, dar cu ochii ce le trădau bucuria, elevi ai școlilor sibiene au acceptat invitația de a ne fi alături în drumeția noastră ce avea ca scop promovarea gustărilor sănătoase, a consumului de fructe și legume direct de la producătorii locali.
De cum au ajuns în livadă, copiii, responsabili și atenți să respecte măsurile de distanțare, au rămas uimiți de întinderea livezii lui Ovidiu Poplăcean, administratorul Fermei Pomicole Bacea, și s-au grăbit să rupă câte un măr. Printr-o drumeție în natură nu doar că s-au bucurat de aerul curat, ci și de fructele pe care au putut să le culeagă direct de la sursă, nu din raftul unui magazin. Cei mici au mărturisit că, în general, țin cont de sfatul medicilor ce recomandă consumul de fructe și legume de la producătorii locali, datorită mineralelor care se găsesc în sol.
Copiii s-au bucurat de cele câteva ore petrecute în livada cu mere de la Slimnic, aflând că “Un măr pe zi ține doctorul departe”, dar și despre beneficiile fructelor și cât de important este să consumăm produse locale. Micuții au participat la concursuri, s-au întrecut în răspunsuri corecte și au alergat pentru a aduna cât mai multe fructe pentru a le aduce primul loc în clasament. La finalul competiției, toți au fost premiați cu câte un sandviș și un suc de mere pe care l-au savurat în mijlocul naturii.
Încăpățânatul “RoboMăr”
Proiectul „Produs în Sibiu Junior”, aflat la prima etapă, i-a provocat și pe liceenii de la două unități de învățământ de top. Echipele de robotică de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu și Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu au colaborat pentru prima dată și au realizat un roboțel care să culeagă merele căzute pe pământ.
„Hai, RoboMăr!”, „Hai, RoboMăr!”, a fost încurajat de micuții curioși. Deși la început puțin încăpățânat, robotul s-a lăsat „înduplecat”, astfel că a acționat și a cules câteva mere, spre distracția copiilor.
Acesta a fost creat special pentru campania „Produs în Sibiu”, cu scopul de a distra copiii și a-i face să înțeleagă faptul că tehnologia poate fi adaptată și în natură. De asemenea, inițiatorii proiectului au precizat că robotul are drept scop și încurajarea întreprinzătorilor locali ce pot apela la tehnologie când au nevoie de o mână de ajutor.
Robotul a fost creația echipelor de robotică Biytes, de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, și Gear Maniacs, de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu.
„Acest robot a fost o provocare pentru noi. Am avut puțin timp la dispoziție, l-am construit în patru zile. Inițial, a trebuit să ne gândim ce trebuie să facă, apoi să vedem cu ce piese putem lucra. Ulterior, am început să îl construim. Deocamdată, e gândit doar să adune mere de pe jos și să le stocheze în coșuleț, dar ne dorim să adăugăm și alte sisteme pentru a-l îmbunătăți”, spune Radu Popa, elev la „Brukenthal”.
O afacere de aproape două decenii
Livada de la Slimnic este administrată de Ovidiu Poplăcean. Acesta mărturisește că este o afacere de familie, pe care a început-o, în 2004, alături de părinții lui.
„Afacerea a început undeva în 2004, când am cumpărat prima livadă. Avem un punct de vânzare la stradă, la intrare în Slimnic, dinspre Sibiu, pe stânga. Acolo am cumpărat prima oară o parcelă. În 2012, am început să facem suc de mere, iar în 2018 am cumpărat Ferma Pomicolă Bacea, înființată pe timpul comunismului, privatizată după Revoluție. Eu am cumpărat la vreo 17 hectare, din care trei sunt cu pruni și 14 cu meri. Terenul e al statului, eu îl am în concesiune”, a explicat Ovidiu Poplăcean.
2020 a fost un an greu pentru toți producătorii, însă Ovidiu Poplăcean spune că afacerea sa nu a fost afectată, oamenii continuând să mănânce fructe sănătoase, direct din livadă. Anul trecut, aproape 50 de tone de mere au fost recoltate. „2020, surprinzător, a fost un an atipic, dar bun pentru noi. Oamenii au consumat în continuare mere sănătoase. Avem patru soiuri – Golden, Ionatan, Florina și Generos. Cel mai cerut e Golden, de departe”, adaugă Ovidiu Poplăcean.
De asemenea, sucul de mere realizat de Ovidiu Poplăcean este unul dintre vedetele județului Sibiu. Detalii despre acesta pot fi găsite pe site-ul oficial al producătorului local, www.savoareamerelor.ro, sau cerute prin e-mail la [email protected].
În județul Sibiu, livezi cu mere mai sunt în Dobârca și Miercurea Sibiului. De asemenea, în Cisnădie există livada Agenției Domeniilor Statului, unde oamenii au acces liber, exact după modelul din Danemarca, pentru a-și face poftele și a culege mere.
Proiectul “Produs în Sibiu Junior”, al Asociației “Produs în Sibiu”, este cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, făcând parte din Programul acţiunilor pentru cultură şi dezvoltarea comunităţii locale în Judeţul Sibiu, în anul 2021.
Livezi de meri din Sibiu:
– Livada Slimnic Savoarea Merelor
– Livada Rodina
– Livada Mălâncrav
– Livada Cisnădioara
– Pomi fructiferi Sibiu
– Livada Casa Pandora Cristian