9.1 C
Sibiu
luni, mai 27, 2024

Tradiția covoarelor de Cisnădie merge mai departe. Cu stil

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Tradiția covoarelor de Cisnădie merge mai departe. Dar nu oricum, ci cu stil. Localitatea, recunoscută pentru meșteșugul țesutului ce are o vechime de sute de ani, dar și pentru celebra fabrica de covoare care a înfrumusețat mii de case din lume, își continuă obiceiul în domeniu. StilCarpet este firma ce a luat ființă în anul 1992, din dorința de a valorifica potențialul de lână, precum și îndelungata tradiție în țesutul covoarelor. Sloganul ei este „covoare cu stil”.
Am trecut pragul sediului StilCarpet, care arată ca un adevărat muzeu, alături de artistul Romulus Cipariu și am aflat, astfel, povestea companiei condusă de Florin Ghițulete, rezident al orașului Cisnădie. Acesta a lucrat la fosta fabrică de covoare din Cisnădie, ocupând la un moment dat și o funcție de director comercial. A umblat mult prin lume și a văzut, atunci, ce covoare se caută și care sunt tendințele în acest domeniu.
Cu toate acestea, povestește că dragostea pentru covoare își are, cumva, originile în copilărie. „Mama punea iarna războiul de lemn în casă și țesea preșuri. Eu, copil fiind, mă punea să o ajut. Tăiam din hainele vechi, făceam fâșii și gheme. Și apoi, cu ghemul acela, țeseam și eu ceva!”, povestește Florin Ghițulete.
Ulterior, dintr-un hobby, a început să dea viață unui atelier cu războaie de lemn în Rășinari. „Acolo au fost primele probe. Am lucrat vreo doi ani, au fost încercări, mostre, până mi-a ieșit. Din 2002 suntem în această locație care e proprietatea firmei. Din pasiune, s-a transformat, ulterior, într-o mică afacere, devenind o investiție bună. Astăzi suntem 15 oameni, dar avem de lucru din plin, chiar și în vremurile acestea pandemice”, spune Florin Ghițulete.
90% din covoare trec granița
Fondatorul StilCarpet spune că mai bine de 90% din tot ce produce este exportat în țările din vestul Europei. În anul 1996, a semnat primul contract cu un client extern, al doilea în 1997, ambii parteneri germani rămânând clienți fideli și în prezent.
Materiile prime pe care le utilizează pentru obținerea covoarelor sunt în totalitate naturale (lână, in, cânepă, bumbac, piele și blană naturală). Potrivit conducerii StilCarpet, cea mai mare parte din lâna folosită este de origine vest-europeană, australiană sau neozeelandeză, prelucrată în Germania. „Din păcate, noi, românii, continuăm să aruncăm lâna. Practic, suntem a cincea țară din Europa ca număr de capete de ovine. La noi rezultă o cantitate imensă, pe care alții ar valorifica-o mult mai mult. Nemții de unde aduc eu lâna nu o aruncă. Noi ne permitem să ne batem joc și să aruncăm cantități enorme… Foarte puțini colectează lâna”, explică Florin Ghițulete.
Covoarele pe care le produce acoperă o gamă largă, pornind de la cele tradiționale, potrivite interioarelor rustice, până la cele moderne și contemporane, în acord cu ultimele tendințe în design-ul interior actual. În plus, de un real succes se bucură și covoarele țesute din piele sau blană naturală, care, pe lângă faptul că sunt la modă, se potrivesc foarte bine interioarelor contemporane sau minimaliste.
Cum a fost 2020
Când vine vorba despre 2020, un an plin de provocări pentru toate domeniile, fondatorul Stil Carpet spune că, în primă fază, a fost pesimist când a văzut că pandemia de coronavirus a afectat întreaga industrie.
„La debutul pandemiei am fost pesimist, am crezut că o să am mari probleme cu desfacerea. Apoi, am fost surprins să constat că am avut comenzi foarte multe, aproape că nu făceam față. Oamenii au stat mult în case și, stând în case, probabil s-au gândit să mai facă câteva ceva prin locuințe. Pot să zic că anul trecut a fost foarte bine. Și anul acesta merge bine în continuare!”, povestește Florin Ghițulete.
Cei care vor să afle mai multe despre firma ce duce mai departe tradiția covoarelor de Cisnădie pot vizita site-ul oficial www.stilcarpet.ro, pagina de Facebook StilCarpet sau apela numărul de telefon 0269.561.222. Atelierul produce la comandă și livrează oriunde prin curierat.

Publicitate

 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu încheie pe locul 4 la Turneul Final Național

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu a încheiat turneul final național de volei pe locul patru, după un meci...

Știri pe același subiect