Sibiul era recunoscut, odinioară, pentru meșteșugul producției manuale de sticlărie, picturii și gravurii pe sticlă. În Mediaș, firma care a făcut istorie în acest domeniu a fost Vitrometan, care s-a închis în anul 2015, punând capăt tradiției de aproape un secol în sticlărie. Meșteșugul este dus mai departe, din fericire, astăzi, prin Transilvania Glass, un atelier micuț în care prind viață obiecte unicate, datorită lui Horațiu Oltean și tatălui său, Laurean, cu o experiență în domeniu de circa două decenii. Creațiile lor, ce prind viață cu ajutorul câtorva angajați, ajung în toată țara și chiar și peste granițe, în țări precum Austria și Germania, unde Transilvania Glass a legat colaborări cu diferite companii.
1922 este anul în care sticla a început să își scrie povestea la Mediaș. Atunci, un grup de industriași au decis să construiască o fabrică de sticlă, alegând orașul pentru faptul că a fost printre primele localități din Românie ce avea gaz metan. Totodată, oamenii de aici erau deschiși să se alăture noului proiect, iar Târnava Mare era, de asemenea, de mare ajutor, oferind nisip cuarțos.
Transilvania Glass duce mai departe tradiția meșteșugului de aproape un secol al Mediașului, luând naștere în anul 2016.
„În 2015, noi am participat la licitații, după închiderea fostei fabrici de sticlă din oraș, Vitrometan. Am achiziționat un cuptor, unelte, utilaje, matrițe pentru fabricarea sticlei. La momentul respectiv, nu aveam foarte clar în minte ce vom face, dar am știut că ele trebuie să fie salvate, recuperate, fiindcă făceau parte din patrimoniul orașului. Așa, am decis să punem pe picioare acest atelier”, povestește Horațiu Oltean, personajul principal al poveștii noastre de astăzi, parte din campania „Produs în Sibiu”.
I-am trecut pragul atelierului alături de Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu și invitatul nostru special. Dirijorul a identificat imediat, pe masa de lucru, o baghetă din sticlă pe care a folosit-o ca la concertele la care evoluează alături de marile orchestre. „Facem și baghete din sticlă! Dacă doriți, vă putem oferi una!”, i-a spus Horațiu.
Printre puținele ateliere de sticlă din România
Atelierul din Mediaș este micuț, dar plin de oameni calzi ce se dedică acestui meșteșug. Transilvania Glass este ultimul atelier de sticlă din Mediaș și printre puținele din România. „Noi continuăm această tradiție a prelucrării sticlei. Produsele noastre sunt împărțite în două categorii: produsele din sticlă suflate din tub și baghetă și produse realizate din sticle reciclate, pe care le colectăm de la baruri, restaurante, oameni și le transformăm în alte produse – pahare, candele, ghivece, jardiniere, borcane cu capac în care se pot depozita alimente, vaze. De asemenea, realizăm, la comandă, și produse personalizate, în măsura în care putem pune în practică ideile clienților”, spune Horațiu.
Întrebat, în glumă, dacă cuptorul în care este se prepară cozonacii este asemănător cu cel în care prind viață creațiile din sticlă, inițiatorul Transilvania Glass explică faptul că, dacă dulciurile ar rezista și la 1.400 de grade Celsius, cozonacii s-ar potrivi de minune și în cuptorul pentru sticlă. „Cuptorul de topit sticla funcționează la o temperatură mare. Pentru a topi sticlă, ai nevoie de o temperatură de 1.400 de grade Celsius”, spune Horațiu.
Ce au preferat românii în pandemie
Anul trecut, când pandemia de coronavirus a afectat toate domeniile, românii au stat mai mult în case. Pentru relaxare, au folosit – după cum se observă din vânzările Transilvania Glass – lumânări parfumate.
„Un produs care, în mod surprinzător, a fost la mare căutare în perioada pandemiei au fost paharul pentru lumânări. Anul trecut, am produs foarte multe astfel de pahare. Se pare că lumea a stat pe acasă mai mult și a aprins lumânări parfumate pentru a se relaxa”, a explicat Horațiu.
Clienții atelierului provin, îndeosebi, din mediul urban. Deseori, ei cer produse personalizate, pentru că Transilvania Glass realizează și creații la comandă, unicate, în măsura în care ideile oamenilor pot fi transformate în realitate. „Oamenii pun foarte mare preț pe creațiile realizate manual. Produsele noastre sunt realizate în serii mici, nu la nivel industrial. Produsele suflate din tub și baghetă sunt unicate. Nu există un produs identic cu altul”, explică Horațiu Oltean.
Produsele din Mediaș ajung nu numai în țară, ci și peste hotare, atelierul având importante colaborări îndeosebi cu firme din Austria și Germania.
Cei care sunt curioși să descopere produsele create de Transilvania Glass pot vizita site-ul www.transilvaniaglass.ro și paginile de Facebook și Instagram Stycle și Transilvania Glass. De asemenea, informații suplimentare pot fi obținute apelând numărul de telefon 0741 534 838.