13.1 C
Sibiu
duminică, mai 26, 2024

Raluca Turcan, „Campanie pentru Ponta pe bani publici. Noul intrat în horă: Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale”

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Vicepreședintele ACL Raluca Turcan critică dur prin intermediul unui comunicat de presă, decizia Guvernului și a Ministerului Educației de a da cadrelor didactice 700 de lei, pentru „Dezvoltarea carierei didactice”, considerând-o „Campanie pentru Ponta pe bani publici”. „În toiul alegerilor, profesorii sunt atrași într-un joc de deturnare de fonduri europene brevetat de PSD și de Victor Ponta. Cei 700 de lei promiși cadrelor didactice de Guvernul Ponta și de ministrul Pricopie pentru ”Dezvoltarea carierei didactice”, fără a prezenta o metodologie clară privind cheltuirea banilor, reprezintă o capcană întinsă de Ponta în scopuri electorale. Fără niciun fel de jenă, Guvernul PSD atrage profesorii în campania electorală a lui Victor Ponta, într-un șir de acțiuni la limita legii. Profesorii sunt instigați la fals în declarații, din cauza metodologiei interpretabile, iar cei care vor răspunde pentru acest lung șir de acțiuni politicianiste vor fi rectorii, directorii de licee, inspectorii școlari”, spune Raluca Turcan în comunicat. De asemenea subliniază faptul că cei 700 de lei sunt parte a unui proiect care se va desfășura începând cu anul viitor și atrage atenția asupra unor aspecte cu privire la acești bani.
Mai jos vă prezentăm punctele de vedere ale deputatului Raluca Turcan:
„1. Acești bani se acordă pentru susținerea activităților de dezvoltare profesională. Acești bani nu au nicio legătură cu opțiunea politică a profesorilor. Votul nu este de vânzare și profesorii știu asta!
2. Ponta și miniștrii lui spun că acești bani se pot folosi pentru a cumpăra cărți, că reprezintă o sumă forfetară care nu trebuie justificată cu documente contabile. FALS! Prevederile legii spun altceva. Specialiștii în fonduri europene avertizează că acești bani pot fi folosiți DOAR pentru ”perfecționare prin cursuri formale, informale sau non-formale” (conform Metodologiei Art. 4, pct 4, lit d). Toți profesorii care au derulat până acum proiecte cu finanțare din fonduri europene știu că nu este posibil să se cheltuiască nici măcar un euro fără justificare cu documente.
3. Proiectul în sine se va derula anul viitor, însă banii se dau în avans, acum, în scop strict electoral. Nu există în acest moment o prezentare a cursurilor care trebuie urmate, a organizatorilor acestor cursuri, a utilității lor pentru banii oferiți. Așa cum ne-au obișnuit, este posibil ca banii să meargă direct la grupurile economice de interese din jurul Ministerului, la firmele căpușă ale PSD. Nu este normal ca plata să se facă înaintea derulării activităților din proiect. Profesorii sunt atrași într-un joc de deturnare de fonduri brevetat de PSD.
4. Toți profesorii sunt atrași în grupul ținta, puși să semneze că vor urma obligatoriu niște cursuri pentru banii primiți, fără să li se spună: care sunt cursurile, ce durată au, de câte ori se primesc bani pentru urmarea lor, dacă sunt sumele acestea impozabile, când vor TREBUI plătiți banii de către profesori pentru cursurile respective. Toată această manipulare, dezinformare, instigă profesorii la fals în declarații pe proprie răspundere.
5. Dacă lui Victor Ponta și miniștrilor săi le-ar fi păsat măcar un pic de dascăli, ar fi putut modifica Legea Educației Naționale și ar fi reintrodus articolul prin care fiecare profesor primea anual minim 100 de euro pentru cărți și activități de perfecționare. Au modificat de atâtea ori LEN prin ordonanțe de urgențe, încât, dacă doreau, această măsură ar fi putut fi aplicată legal, uniform, constant, pentru a demonstra că este cu adevărat pentru profesori și nu pentru colectarea de voturi pentru Ponta!
6. Victor Ponta și miniștrii săi fug de răspundere și-i fac direct responsabili pe inspectorii școlari generali sau adjuncți, pe rectori sau directori de aplicarea măsurii și respectarea metodologiei. Ei vor răspunde pentru legalitatea acestui proiect, pentru implementarea sa ori pentru returnarea banilor Comisiei Europene, nu guvernanții.
7. Prin graba cu care s-au completat actele, vinerea trecută, Ministerul discriminează cadrele didactice care nu se aflau în școli. Dascălii care erau în vacanța de toamnă sau în concediu nu au putut semna actele cerute de Inspectorate.
Cu aceeași grabă electorală, la Fetești, toate cadrele didactice au primit câte un ceas, la Buzău și în alte județe au participat miniștri și parlamentari PSD la ”ședințe” cu directorii de școli și profesorii pentru a valorifica electoral această măsură. ”
În încheiere, Raluca Turcan îi cere premierului Victor Ponta să „…nu transforme un demers normal pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice într-o povară în plus pusă pe profesori anul viitor. El trebuie să răspundă public la toate neclaritățile din metodologia de aplicare. Ministrul Educației trebuie demis pentru aplicarea intempestivă și necorespunzătoare a acestui program. Nu în ultimul rând, Guvernul Ponta trebuie să achite restanțele pentru plata profesorilor în urma muncii depuse la cele două sesiuni de bacalaureat de anul acesta, pentru decontarea navetei școlare de anul trecut și pentru plata drepturilor salariale câștigate de profesori în instanțe!”

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: 4 eleve de la „Gheorghe Lazăr” Sibiu, în semifinala internațională Technovation Girls 2024

Patru eleve de la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu s-au calificat în semifinala internațională Technovation Girls 2024.Dachin Andra,...

Știri pe același subiect