16.3 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 5, 2025

SaltSib – lumea viselor de calitate

Cele mai citite

Sibiul își trage celebritatea de la Evul Mediu, perioadă în care somnul era foarte diferit de zilele noastre. Puteai întâlni la tot pasul oameni care se odihneau cu capul pe mese sau întinși pe jos. Somnul era posibil oriunde, iar familiile dormeau împreună în aceeași încăpere. Caracterul privat al somnului  a fost modificat odată cu regii sau baronii locali, care au ales să nu mai doarmă împreună cu toată suita, iar de aici copiat și extins la nobilime și ușor spre cele mai mici celule ale cetății.

În zilele noastre, somnul este considerat normal doar lângă persoane foarte apropiate și nu poți vorbi despre un somn de calitate în avion, spre exemplu. Cultul modern al somnului, descris prin imagini cu paturi mari și saltele confortabile făcute, parcă, din puf de nor, îl consideră un act privat prin excelență. Declarația universală a drepturilor omului, adoptată de Adunarea Generală a ONU din 1948 menționează că „toată lumea are dreptul la odihnă și destindere”, iar privarea de somn – folosită inclusiv de CIA, e considerată tortură.

Ce facem cu 33% din timpul vieții noastre? Dormim! Ne trebuie o recomandare de la medic pentru asta? Doar daca mergem cu ea la producătorul de saltele. Puțini stiu însă că, în funcție de vârstă, constituție, afecțiuni și preferințe, aceeași saltea poate fi personalizata pentru fiecare dintre partenerii de somn. Consultarea unui medic cardiolog și ortoped poate reprezenta o soluție a problemelor pe care le aveți în pat însă la fel de bine rezolvarea poate veni vizitând showroomurile micilor  producători locali de saltele. Doar așa garanția calității unei treimi din viață e sigură.

Campania “Produs în Sibiu” a ajuns la unul dintre cei mai mari producători locali de saltele, Saltsib, care a pornit pe acest drum convins că “oricine poate să facă asta”. După 8 ani de producție și provocări zilnice, a concluzionat că “oricine poate doar folosi o saltea”. Produsele lor ajung în țări precum Franța, Austria, Ungaria, UK, dar și pe litoralul românesc, în industria hotelieră din țară sau străinătate și pot fi achiziționate, cu preturi de distribuitori, chiar de la poarta fabricii de către oricine le trece pragul. Cu peste 20 de angajați care lucrează zilnic pentru a dezvolta produse noi cu materiale de ultimă generație, materia primă este achiziționată local sau național, de la Desleeclama Miercurea Sibiului se achiziționează material pentru huse, cei de la Eurofoam sunt furnizorii de spuma, iar micii comercianți de accesorii. Doar ceea ce nu se produce în țara se comanda din import.

Miezul de arc, esențial pentru calitatea unei saltele, este expus pe 7 zone de confort; cu cât presiunea exercitata pe corp de către saltea e mai mică, cu atât somnul este mai odihnitor. O saltea bună este o saltea care reduce la maxim presiunea exercitata asupra mușchilor. Dar sunt și alte secrete ale saltelelor, pe care ar fi bine să le știm. De exemplu, faptul că o saltea nouă cântărește 30 kg, iar după 10 ani ajunge la 40 kg. De aici apar probleme de respirație și nu numai. De aceea este recomandat ca salteaua să se schimbe la 7 ani.

Ar mai fi interesant să știm că între 25 și 40% dintre saltelele din marile magazine de amenajări și decorațiuni sunt produse în România, iar acest lucru se regăsește scris mare pe produs,  fiind un semn al calității.

Recomandări ale specialiștilor, pentru a păstra salteaua într-o stare foarte bună:

               ⁃             Aspirați salteaua de 2-3 ori pe an

               ⁃             Întoarceți salteaua față-verso dar și picioare-cap de mai multe ori la începutul folosirii ei.

               ⁃             Pentru un somn excelent păstrați o temperatură mai scăzută în camera în care dormiți.

Răzvan Biriș – director Crucea Roșie Sibiu & Ștefan Străjan – administrator SaltSib
Publicitate
Ultimele știri

Culesul de ciuperci în județul Sibiu: sfaturi pentru o experiență sigură și informată

În această săptămână, redacția Sibiu100% a primit o sesizare cu privire la un panou care conține informații eronate și...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect