-2.6 C
Sibiu
luni, ianuarie 20, 2025

Alex Băilă. Inginer, antrenor și campion. Povestea unui sibian pentru care Taekwondo este un stil de viață

Cele mai citite

Determinat, pasionat și cu agenda plină de activități. Astăzi îi aflăm povestea lui Alex Băilă, inginer dedicat muncii între orele 8-17 și antrenor de Taekwondo în timpul liber.

Discuția a început simplu și sincer. L-am întrebat despre începuturile sale, iar Alex a răspuns cu un zâmbet: „M-am născut și am făcut sport, aceasta este ordinea.”

Perseverența sa a dat roade, în ultima perioadă obținând rezultate impresionante la competiția internațională Open Balkan Cup din Sofia, Bulgaria (15-17 noiembrie 2024): Locul 1 la Tull, Locul 1 la Luptă, Locul 3 la Spargeri Forță, Locul 3 la Luptă Echipe și titlul de „Cel Mai Bun Senior” al competiției.

Sibianul a început să practice Taekwondo în 2001 și nu a renunțat niciodată, transformând acest sport într-un adevărat stil de viață. A urmat Ingineria Mecatronică, de aceea l-am întrebat de ce nu a ales Facultatea de Sport, având în vedere pasiunea lui pentru Taekwondo încă din copilărie.

„La început, sportul era doar un hobby pentru mine. Atunci nu mă vedeam lucrând în învățământ sau ca profesor de sport. Ingineria a fost mai aproape de mine. De mic am fost atras de lumea ingineriei. Tot de atunci am început să înțeleg ce înseamnă disciplina și munca. În Taekwondo am același antrenor încă de la început, Florin Bârluț, și asta mă bucură enorm”, a explicat Alex. Totuși, acum își urmează pasiunea și este student la Facultatea de Sport, în anul al treilea.

Sportul a fost mereu prezent în familie și așchia nu a sărit departe de trunchi, căci fratele lui, Teodor, practică același sport și obține rezultate remarcabile.

Alex și fratele său, Teodor Băilă

 „Am căpătat încredere în mine de mic. Alegerea Taekwondo-ului a venit din dorința de a mă apăra și de a urma un sport care să mă dezvolte pe toate planurile”, povestește Alex.

Pentru competiția din noiembrie 2024, Alex s-a pregătit intens încă de la începutul anului, dedicând aproape un an de antrenamente riguroase pentru a fi în cea mai bună formă.

Inginer până la 17:00, antrenor după 17:00

Sibianul este instructor de doi ani la unul din cluburile de gen din Sibiu, iar programul său este unul solicitant, dar bine organizat. Lunea, de exemplu, începe la ora 8 dimineața, lucrând ca inginer la una din multinaționale până la ora 17. După program, devine instructor de Taekwondo, coordonând antrenamentele până la ora 18:45. Seara, Alex merge la Facultatea de Sport, unde este student în anul 3, iar ziua se încheie abia la ora 21, când ajunge acasă. Pe lângă toate acestea, își rezervă timp și pentru antrenamentele proprii în alte zile ale săptămânii: „E mult consum de energie, dar îmi place foarte mult ceea ce fac”.

Un aspect care face Taekwondo special, în opinia lui Alex, este flexibilitatea pe care o oferă. „Dacă nu îți place Tull-ul, poți alege Spargeri Forță. Fiecare își poate găsi locul în acest sport”, explică el.

Când vine vorba de amintiri memorabile, Alex menționează cu entuziasm Campionatul European, unde a obținut locul 3 la Tull. „A doua zi, am câștigat locul 1 cu echipa la Spargeri Forță. A fost un moment deosebit. Dacă ar fi să spun și o întâmplare amuzantă, îmi aduc aminte  de când eram mic și urma să intru în luptă. După-amiaza trebuia să intru în luptă, iar eu dimineața mă jucam, m-am urcat pe un dulap și am sărit, sau am sărit de pe scări și mi s-a umflat glezna înainte de luptă.”

O altă experiență marcantă a fost la Campionatul Mondial din 2017, desfășurat în Irlanda, unde a câștigat două medalii de bronz alături de echipa sa.

„Fiecare competiție aduce provocări și bucurii, iar aceste momente sunt cele care mă motivează să continui”, spune Alex.

Alt sport, aceleași lipsuri

Taekwondo nu este inclus în lista sporturilor olimpice, ceea ce face dificilă obținerea sponsorizarilor și a susținerii financiare. Ca și restul sportivilor cu care am stat de vorbă, Alex este dezamăgit de implicarea municipalității în sport.

„În Sibiu, investițiile în sport sunt foarte reduse. Nu cerem să primim premii, dar măcar un minim de sprijin ar fi binevenit – ceva simbolic, cum ar fi o cutie de produse sau un mic ajutor logistic. Din păcate, firmele locale nu se implică, deoarece se axează doar pe câștiguri directe. Și, de fiecare dată, se invocă scuza că Taekwondo nu este un sport olimpic”, explică el.

Sportivul spune că este o responsabilitate enormă în a-i antrena pe ceilalți: „Mi s-a spus că orice fac, sunt șanse mari ca ceilalți să mă imite. De aceea, este esențial să nu greșesc. Totul se bazează pe disciplină, respect și autocontrol. Copiii sunt foarte receptivi și tind să copieze comportamentul celor din jur, iar sportivul știe că trebuie să le ofere un exemplu pozitiv, demonstrând prin fapte ce înseamnă disciplina”.

Trei sfaturi pentru tinerii care vor să facă sport:

  1. Să se documenteze înainte de a începe.
  2. Să participe la un antrenament pentru a vedea dacă le place.
  3. Să fie serioși, așa cum este necesar în orice sport.

El subliniază că alegerile depind de obiectivele fiecăruia. „Dacă vrei să faci performanță, trebuie să fii serios și disciplinat. Dacă e doar un hobby, tot trebuie să te implici, dar ritmul poate fi diferit.”

 „Instructorul poate identifica potențialul unui copil și le poate explica părinților că, prin muncă, acel copil poate ajunge departe. Disciplina și munca sunt esențiale. De multe ori, munca depășește talentul. Poți avea talent în ADN, dar dacă nu muncești, vei fi întrecut de cel care muncește 100%. 70% din succesul în meciuri se câștigă psihic”, explică sportivul sibian. Interesant este că nu doar copiii participă la antrenamentele lui Alex: „Am și părinți care vin să se antreneze. O fac pentru ei înșiși și e minunat să-i văd implicându-se”.

La clubul unde activează ca instructor sportivul sibian, înscrierile sunt deschise pentru toate vârstele. La grupa coordonată de Alex Băilă sunt acceptați copiii începând cu vârsta de 8 ani, iar pentru cei mai mici, sub 8 ani, există grupele coordonate de colegii lui.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: 7 persoane transportate la spital după un accident rutier

Șapte persoane au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs pe DN 1, în zona Extaz.În...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect