7.9 C
Sibiu
luni, mai 27, 2024

REPORTAJ Are nevoie Sibiul de locuri de joacă pentru câini?

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Florin Ilie, locuitor al orașului Sibiu, a inițiat o petiție pentru a strânge semnături în vederea construirii unor locuri de joacă  pentru câini în fiecare cartier al orașului. Chiar dacă pare neserioasă propunerea în această perioadă cu nenumărate alte probleme, ea reprezintă un semn de civilizație pentru orice oraș modern.

Publicitate

E duminică. În Sibiu strălucește soarele, la orele prânzului, iar Parcul Sub Arini devine nucleu al orașului. Copiii ocupă locul de joacă al piraților din dreptul stadionului, micii fotbaliști merg pe terenurile amenajate de lângă, cu părinții privindu-i de pe tribunele din ciment, sportivii și bătrânii împart zona cu aparate de fitness, iar cățeii ocupă aleea de pământ de pe lângă râul Trinkbach, până în Vale, către strada Ludoș.

Publicitate

Într-o astfel de zi l-am cunoscut pe Florin Ilie. A venit hotărât către mine să îmi povestească despre inițiativa lui de a promova ideea construirii unor locuri de joacă pentru căței și în orașul Sibiu. Strângea de la toți stăpânii de câini din parc numerele de telefon pentru a le trimite o petiție pe care a inițiat-o și pe care urmează să o prezinte autorităților locale cu scopul de a construi astfel de locuri de joacă.

Florin este sibian și de curând are o cățelușă, Kira. Nevoia unui loc de joacă pentru căței a apărut natural în momentul în care a devenit proprietar de câine: „Studiind comportamentul câinilor, am înțeles că una dintre nevoie de bază ale acestora este socializarea cu alți căței. Astfel am identificat lipsa unui spațiu dedicat câinilor, unde aceștia să se poată juca și alerga liberi, fără a fi mereu în pericolul de a ajunge pe carosabil, sau de a deranja alte persoane care nu agreează câinii sau cărora le este teamă de aceștia” explică Florin. Crede că un oraș european, așa cum este Sibiul, poate și trebuie să-și îndrepte atenția și asupra posesorilor de câini. „Nu ajunge să-mi plimb câinele în lesă câteva minute sau ore zilnic. Așa cum noi, oamenii, avem nevoie de socializare, așa au și câinii această nevoie. Din discuțiile cu alți posesori de câini din oraș pe care i-am întâlnit, am ajuns la concluzia că toți își doresc același lucru. Astfel am preluat eu inițiativa acestui plan. S-a întâmplat să fiu eu acela, dar putea fi oricine în locul meu.”, spune el.

FOTO Andreea Mate

Cu câteva săptămâni în urmă, Florin a fost în Cluj-Napoca, unde gazda la care locuia l-a îndrumat către unul dintre locurile de joacă pentru câini din oraș. Povestește că a găsit acolo o comunitate excepțională de câini, iar parcurile dedicate acestora au fost construite deja din anul 2017. A studiat subiectul și a descoperit că locuri de joacă dedicate câinilor, există  și în alte orașe din România. Regulile sunt simple: să fie în apropiere, sau chiar incluse în incinta parcurilor pentru oameni, să aibă obligatoriu intrare dublă, bănci, sistem de iluminat, o sursă de apă potabilă cu un bol inclus prin construcția sa, și coșuri de gunoi – pentru deșeuri, dar și dedicate defecațiilor canine, pentru a încuraja fiecare stăpân să strângă după câinelui său. Florin și-a amintit cu acest prilej de călătoriile sale, unde văzuse locuri de joacă și parcuri absolut spectaculoase dedicate câinilor, în Germania, Cehia sau Spania.  „Există așa ceva în toate colțurile Europei, de ce nu ar fi unul și în orașul nostru? Nu poți schimba totul peste noapte, însă este important să începi să clădești ceva.”, exclamă el.

Atunci cand a lansat petiția, Florin s-ar fi bucurat să strângă 100 semnaturi. Acum a depășit 600 de adeziuni, iar numărul crește zilnic. Are convingerea că în viitor va ajunge să discute cu autoritățile locale cărora să le prezinte ideea lui, și astfel să îi convingă că Sibiul are nevoie de un astfel de proiect în fiecare cartier al orașului.

Ce spun oamenii despre asta?

Anita este „pet sitter” și lucrează și la un cabinet veterinar. Zilele și le împarte între plimbările lungi cu cățeii pe care îi îngrijește zilnic și Mexi, câinele ei. Este foarte bucuroasă să audă de această inițiativă. „Momentan singurul parc unde iubitorii de animale au cât de cât posibilitatea să-și lase patrupezii să se joace în libertate este Parcul Sub Arini. Doar că și aici sunt probleme, parcul este înconjurat de străzi, ceea ce poate fi riscant pentru blănoșii super activi și iubitori de alergare. În plus sunt și oameni în parc care nu sunt atât de bucuroși de prezența patrupezilor”, îmi spune ea.

Daniela și Ioan sunt stăpânii lui Izzy. Și ei ies regulat la joacă cu cățelușa lor, în jurul blocului, unde se întâlnesc cu comunitatea de căței din cartier.  „Credem că este o necesitate, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc, pentru că e foarte greu să găsești o zonă în care poți lăsa cățelul liber; de altfel este chiar interzis să îl lași liber în spațiile publice. Este nevoie și de reguli clare, prin care stăpânii să fie obligați să strângă după câinele lor, să nu aducă jucării și să nu hrănească câinii în acel loc, pentru că astfel pot apărea conflicte între animale”, îmi spun ei.

Andreea și Rhea, cățelușa ei, se plimbă împreună seară de seară prin Parcul Sub Arini.  Îmi spune că un spațiu de joacă și de socializare pentru câini este cu siguranță o nevoie pentru un oraș cum este Sibiul. „Este foarte importantă mișcarea, dar mai ales relaționarea și socializarea într-un mediu sigur pentru a avea câini echilibrați. Lipsa unui astfel de spațiu ne afectează. Ne simțim obligați să facem plimbările Rheei seara târziu pentru a nu deranja alte persoane, pe alei neamenajate ale parcului, unde o expunem la diverse riscuri, ca de exemplu gunoaie, cioburi, întuneric, teren accidentat. În asemenea condiții e dificil să întâlnești parteneri de joacă și, chiar și atunci când o faci, stai cu inima strânsă să nu se accidenteze. Sper că municipalitatea va vedea că existența unui astfel de spațiu este utilă nu numai pentru stăpânii de câini, dar și pentru ceilalți sibieni.”

Petiția pentru amenajarea locurilor de joacă dedicate câinilor în Sibiu poate fi găsită pe pagina de internet petițieonline.com sub titlul Petitie pentru amenajarea de locuri de joaca pentru cainii de companie in orasul Sibiu.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu încheie pe locul 4 la Turneul Final Național

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu a încheiat turneul final național de volei pe locul patru, după un meci...

Știri pe același subiect