„Incluziune” și „societate” sunt două cuvinte puternice, care de cele mai multe ori rămân neînțelese, într-o vreme atât de complexă. Într-o lume care se mândrește cu tehnologii avansate, lucrurile simple, cum ar fi empatia, compasiunea activă sunt greu de înțeles. Abia atunci când strângem mâna unui om aflat într-o situaţie vulnerabilă, ne dăm seama că oricare dintre noi am fi putut fi în locul lui.
Acești oameni sunt iubiți, înțeleși de cei apropiaţi. Doar că ei trăiesc între noi, se bucură de atenţia noastră, viciată de multe ori de timpul sau disponibilitatea de a ne implica mai mult şi mai activ în a le face viaţa mai uşoară. Mai ales în contextul în care uneori cei responsabili instituţional sau care ar putea schimba lucrurile în bine sunt destul de comozi, dacă nu insensibili, la nevoile lor. La nivelul județului Sibiu, potrivit Prefecturii, sunt înregistrați 77 de furnizori de servicii sociale acreditați și licențiați, de la centre de zi pentru copii, până la centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă medico-socială pentru persoane vârstnice sau bolnavi cronici în fază terminală. Printre acestea se numără și Asociația Diakoniewerk International.
Ionuț și Emi, doi prieteni de nădejde
Am ajuns la centrul Diakoniewerk din Sibiu. Ionuț și Emi sunt doi tineri care frecventează zilnic Centrul Ocupațional Sibiu, coordonat de Diakoniewerk. Ne întâmpină cu nerăbdare și zâmbete largi, gata să împărtășească povești despre viață. Stau alături de ei și de Lili, asistentul social, pe o băncuță, la umbra unui copac, discutând despre pasiunile lor, activitățile preferate și provocările pe care doresc să ni le împărtășească și nouă.
Ionuț, al cărui zâmbet nu-i părăsește niciodată chipul, iubește mașinile și cunoaște fiecare marcă și caracteristicile acestora. Familiile aduc tinerii cu diverse deficiențe la acest centru pentru a le menține și dezvolta abilitățile, antrenându-le permanent mintea. Ionuț și Emi sunt persoane cu dizabilităţi, iar pentru a continua procesul de incluziune în societate, familiile lor s-au adresat acestui centru. Majoritatea celor din centru au absolvit școala generală; Ionuț chiar a terminat liceul. Pentru a nu-și pierde deprinderile, părinții au decis să-l aducă aici, considerând centrul un loc de muncă, cu un program ce se încheie la ora 16:00 și cu un mic venit lunar pentru buzunar.
Emi are 42 de ani și îi place să facă lumânări, multe dintre acestea putând fi cumpărate şi din cafeneaua Erasmus. De mult timp în acest centru, Emi ne povestește despre participările sale la diverse ateliere, precum cele de tâmplărie, artă decorativă și fabricarea lumânărilor. Diakoniewerk se adresează persoanelor cu dizabilități ușoare până la severe, inclusiv celor cu deficiențe multiple (senzoriale și mintale, autism) și celor care nu își găsesc deloc sau doar parțial un loc de muncă.
La masa de prânz, cei din centru se ocupă singuri de aranjarea mesei, pentru a-și menține și dezvolta abilitățile și pentru a fi implicați. Centrul din Sibiu oferă servicii pentru 34 de persoane, ale căror fețe luminoase transmit multă căldură și blândețe. Deși nu pot realiza lucrurile foarte repede, răbdarea lor este contagioasă. Emi, ca un frate mai mare, îi spune lui Ionuț când să facă liniște în conversație sau când a vorbit suficient.
Pandemia a fost o mare provocare pentru toți, dar mai ales pentru cei din centru. Cu toate acestea, s-au găsit soluții pentru a face față restricțiilor: toți au purtat măști, s-au întâlnit în grupuri mici și au lipsit de la centru doar atunci când a fost absolut necesar. În această toamnă, Ionuț și Emi vor participa la un concurs de dans la Brașov, pregătindu-se cu entuziasm pentru această nouă aventură.
Despre Asociația Diakoniewerk și Centrul Ocupațional pentru persoane cu dizabilități din Sibiu
Asociația Diakoniewerk este activă în România de peste 18 ani, oferind sprijin persoanelor vârstnice, copiilor și tinerilor din medii defavorizate, precum și persoanelor cu dizabilități. Organizația deține o gamă variată de servicii, inclusiv o locuinţă protejată, centre de zi pentru copii și tineri, centre ocupaționale pentru adulți cu dizabilități, servicii de îngrijire la domiciliu și un centru de consiliere în Sibiu, Sebeș și Dumbrăveni.
Iniţiativa își are originile în Austria, unde Diakoniewerk Gallneukirchen este implicată de 150 de ani în îngrijirea și susținerea persoanelor cu dificultăți, fiind activă în domeniile sociale și sănătate atât în Austria, cât și pe plan internațional.
Diakoniewerk coordonează Centrul Ocupațional pentru persoane cu dizabilități din Sibiu, oferind acestora ocazia de a-și dezvolta talentele și de a deveni parte integrantă a societății. Înființat în 2006, primul centru ocupațional al Diakoniewerk din Sibiu a fost inaugurat datorită colaborării fructuoase cu instituțiile de stat. Aici, persoanele cu dizabilități desfășoară activități conform propriilor abilități, dezvoltându-și capacitățile și interesele.
„Obiectivul acestei asociații este oferirea serviciilor de calitate la un standard înalt pentru persoane care au nevoie de suport, asistență și sprijin în desfășurarea zilnică a vieții lor. Sediul principal este în Sibiu. Din 2006 s-a înființat asociația, iar în 2007 a luat naștere Centrul de zi pentru adulți cu dizabilități cu specific ocupațional. Vrem să punem accent pe ocupația cu sens a adulților cu dizabilități, persoane care după o anumită perioadă de școlarizare nu mai au ocupație. În 2012, asociația a primit statutul de utilitate publică printr-o hotărâre de Guvern”, ne spune Ana Maria Popa, Şef serviciu.
Centre în Sibiu, Sebeș și Dumbrăveni
Asociația și-a extins activitatea în 2011, când a demarat serviciile în județul Alba, la Sebeș, cu un centru de consiliere și îngrijire la domiciliu pentru adulți și persoane vârstnice, după care, în 2015, la Dumbrăveni și Sebeș a luat naștere câte un centru de zi pentru copii din medii defavorizate.
„Avem specialiști în toate domeniile, șefi de centru, asistenți sociali, educatori, pedagogi de recuperare și pedagogi sociali. O zi în acest centru începe la 8-9 dimineața. Beneficiarii sunt fie aduși la centru de părinți, fie de noi, apoi iau micul dejun. La început, când erau aduși pentru prima dată, nu știau să folosească furculița sau cuțitul, căci erau foarte protejați acasă. Așa am mers spre activități prin care să-și dezvolte abilitățile”, povestește Ana.
Marea provocare: finanțarea
„Fiecare persoană face parte dintr-un grup. De exemplu, una din grupe se ocupă cu materiale de artă decorativă. De asemenea, una dintre cele mai importante firme din Sibiu (thyssenkrupp Bilstein), ne-a oferit un contract de lungă durată, unde ne vin piese pe care le sortăm și le punem pe un tub. Mai sunt activități precum pictura, cititul, lucruri mai relaxante”, ne mărturisește Ana.
Șefa de Centru, Ana Maria Popa, ne spune că nevoia de astfel de centre este uriașă în oraș. Spre exemplu, numărul limită de persoane în Centrul Ocupațional pentru persoane cu dizabilități din Sibiu este de 30 de persoane pe zi, însă mulți sunt pe lista de așteptare.
Ana spune că finanțarea este întotdeauna o mare provocare: „alte provocări ar fi de natură pedagogică, socială, psihologică. Fenomenul de îmbătrânire devine tot mai vizibil în această perioadă. Așteptările părinților, care sunt diferite de cele ale tânărului, dau naștere unor confuzii și conflicte, pe care trebuie să le gestionăm foarte bine. Și realizarea de produse este o provocare; este o provocare să găsești ceva de lucru pentru ei tot timpul, care să fie și cumpărate de alți oameni”.
Incluziunea și integrarea socială sunt fundamentale într-o societate cu adevărat avansată. Deși tehnologia progresează rapid, empatia și înțelegerea celor aflați în dificultate rămân esențiale. Centrul Ocupațional pentru persoane cu dizabilități din Sibiu, coordonat de Diakoniewerk, le oferă acestora oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile și de a deveni membri activi ai comunității.
Datele asociației sunt următoarele:
Asociaţia Diakoniewerk International
str. Mitropoliei, nr 28, Sibiu
Tel: +40 772 228 219
E-Mail: [email protected]
Fiecare dintre noi se poate implica și poate susține activitatea asociației, donând fie direct, fie online, accesând: www.diakoniewerk.ro/doneaza
Urmărește Sibiu 100% în Google News