17.2 C
Sibiu
sâmbătă, mai 18, 2024

Poliția Animalelor, ofițeri și agenți în slujba patrupedelor

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Începând cu anul 2021 județul Sibiu are un nou departament în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, și anume Biroul Poliția Animalelor. În prezent lucrează acolo doi ofițeri medici veterinari și trei agenți de poliție cu studii în domeniu. Activitatea lor se desfășoară pentru prevenirea și combaterea faptelor îndreptate împotriva animalelor.

Probabil ați văzut în ultima vreme prin oraș mașini sau ofițeri de poliție cu inscripția Poliția Animalelor și poate v-ați întrebat atunci cu ce se ocupă. Cum arată o zi din viața lor profesională, cum identifică animalele care au nevoie de ajutor, ce se întâmplă cu patrupedele care suferă abuzuri sau cu stăpânii acestora care nu îi îngrijesc cum se cuvine și nu le oferă afecțiune meritată? Mânată tocmai de aceste curiozități am stat de vorbă cu Dan Cernucan, comisar șef în cadrul Biroului Poliția Animalelor, care mi-a povestit cât de plină este o zi de lucru pentru ei. Pe scurt, se cheamă „analiza și verificarea semnalărilor primite de la cetățeni și desfășurarea de activități preventive pentru depistarea cazurilor de abuz împotriva animalelor”. Pe larg, vorbim despre protecţia şi bunăstarea animalelor, de la verificarea indeplinirilor obligațiilor deținătorilor de animale şi a condiţiilor deţinerii acestora, până la constatarea cazurilor de rele tratamente şi cruzimi împotriva animalelor. Pe înțelesul tuturor, putem spune că, dacă în exercitarea serviciului zilnic polițiștii constată că un animal se află într-o situaţie de pericol, aceștia emit de îndată un ordin de plasare al acestuia în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Publicitate

Cum funcționează concret

Publicitate

Dan Cernucan explică ce pot face oamenii care intră în contact cu animale aflate în pericol: „În situația în care un cetățean ia la cunoștință cazul abuzului împotriva unui animal, iar acesta se află într-o situaţie de pericol, este necesar să sesizeze serviciul de urgență 112 în vederea intervenției imediate a organelor de poliție. Situațiile de pericol se pot referi la animale care au fost rănite sau schingiuite, care au fost implicate în lupte între animale sau cu animale, animale domestice sau sălbatice captive, cele asupra cărora a fost practicat tirul, animale folosite pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale, animale domestice expuse forţat la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute și animale din speciile ecvidee, bovine, ovine şi caprine aflate, fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică. Pentru toate celelalte situații legate de adăpostirea, hrănirea și îngrijirea necorespunzătoare a animalelor, precum și a celor legate de reproducţia, exploatarea, protecţia şi bunăstarea animalelor, îndrumăm cetățenii să se adreseze apelând numărul de telefon 0269.208.205 sau prin sesizare pe adresa de e-mail politia.sibiu@sb.politiaromana.ro”.

Publicitate

Cei care comit așadar fapte abuzive la adresa animalelor trebuie să știe că printre consecințe se numără întocmirea unui dosar penal și extragerea animalului din mediul în care se află și plasarea acestuia într-un adăpost. Este de ajuns, de altfel, o filmare, o înregistrare audio sau o fotografie cu un animal chinuit și stăpânul poate rămâne imediat fără el, pe raza întreg județului Sibiu, unde polițiștii din cadrul Poliției Animalelor vor face tot posibilul pentru a salva acest animal.

ONG-urile locale ajută Poliția Animalelor

După ce un animal aflat în dificultate sau la un stăpân abuziv este salvat de către cei de la Biroul Poliția Animalelor, intervin cei de la organizația Animal Life și Asociația Prietenii Berzelor, care preiau animalele și le oferă suportul și îngrijirea de care au nevoie pentru a se repune pe picioare. Prin această colaborare a fost astfel identificată cea mai bună soluție pentru a oferi animăluțelor o tranziție ușoară către o nouă casă, comfort și afecțiune.

„Aici e noutatea unde intervenim noi, oferind întreaga noastră colaborare gratuit, pentru a ajuta în acest demers. Noi preluăm animalul, îl ducem la medicul veterinar, îi facem procedura de intervenție în funcție de ce probleme are, îl tratăm, în cazăm, îl deparazităm și ne ocupăm de el până la final, care reprezintă, în cazul fericit și ideal, darea animalului spre adopție. Noi încercăm să le asigurăm animalelor inclusiv suport psihologic, afecțiune și timp alături de om, îi ducem la plimbare, avem voluntari care stau lângă ei pe păturică, le dau bobițe din mână și le oferă astfel sentimentul că sunt în siguranță”, îmi spune Andreea Roseti, director HSI Romania si președinte onorific Animal Life.

„Toateactivitățile pe care le desfășurăm noi pentru animale vor fi apoi predate într-un raport Consiliului Județean sub umbrela căruia se desfășoară partea aceasta de îngrijiri”, mai spune Andreea.

 „Necesitatea unui Birou al Poliției Animalelor exista de mult timp. Pe măsură ce se dezvoltă societatea și mergem în direcția corectă ne-am dat seama că avem nevoie de o Poliție a Animalelor pentru că se întâmplă tot felul de abuzuri, cazuri de cruzime, de abandon și e foarte important să înțelegem că nu trebuie neapărat să iubim animalele ca să susținem un astfel de demers, ci trebuie doar să înțelegem că o societate civilizată și sănătoasă respectă animalele și le acordă un tratament demn și normal. După părerea mea, Poliția Animalelor nu este un moft, ci este o chestiune de bun simț într-o țară civilizată”, crede Andreea Roseti.

Cei de la Animal Life s-au bucurat foarte mult de aflarea acestei vești, pentru că de mulți ani așteaptă concretizarea acestei idei, înființarea unui birou de poliție a animalelor care să poată interveni legal în cazurile de abuz împotriva patrupezilor.

„În cazul nostru, în Sbiu avem noroc de un consiliu județean și de un departament de poliție deschis la colaborare și de ONG-uri care au îndeajuns de multă experiență încât să înțeleagă tot fenomenul”, îmi explică Andreea.

„Dacă mi-ar fi spus cineva atunci când am fondat Animal Life, în 2006, că noi o să avem Poliția Animalelor sau că o să avem un adăpost pentru animale, susținerea populației și voluntari, că o să primim mesaje de la oameni care vor să se implice, nu mi-ar fi venit să cred. Să ne bucurăm deci că lucrurile merg în direcția bună”, completează ea.

Implicarea cetățenilor

Până în prezent au fost verificate peste 22 de sesizări ale cetățenilor privind nerespectarea legislației în domeniu deținerii și ingrijirii animalelor, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor sesizându-se din oficiu în 3 cazuri de abuz împotriva animalelor. De asemenea, a fost emis un ordin de plasare în adăpost pentru un cal aflat în pericol, găsit abandonat la margina localității Marpod. „Sperăm că inființarea acestei structuri să fie bine primită de opinia publică, noi propunându-ne, în primul rând, să ne facem simțită prezența, populația să știe că existăm și că pot să ne semnaleze toate situațiile in care au luat la cunoștință despre animale aflate în pericol. Totodată intenționăm să organizăm acțiuni cu efective mărite pe principalele linii de activitate și aici mă refer și la acțiuni pe linia câinilor periculoși sau agresivi, precum și pe linia adăposturilor de animale de pe raza județului Sibiu”, concluzionează Dan Cernucan.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cutremur produs sâmbătă seara în România

Un cutremur cu magnitudinea 2,9 s-a produs sâmbătă seara în România, la ora 20:20, anunță Institutul pentru Fizica Pământului.Seismul...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect