Există colecționari de tot felul de obiecte, de timbre, ceasuri, și așa mai departe. În ultima vreme, fascinați de universurile fantastice, sibienii au început să colecționeze… cartonașe, care ajung la o valoare deloc neglijabilă.
,,Aceste cartonașe au în spate un univers”
Ca să aflu mai multe despre acest subiect, am stat de vorbă cu Sebastian Herișanu, un colecționar al acestor trading card game-uri, cum mai sunt ele cunoscute. „La ora actuală, la nivel mondial, din toate trading card game-urile, cel mai cunoscut este Magic: The Gathering, care este și cel mai vechi. Anul trecut a făcut 30 de ani de când este pe piață. S-a lansat în Statele Unite, în urma unui întreg istoric. La americani este un obicei național de a colecționa tot felul de cartonașe, încă din perioada interbelică. Cele mai cunoscute fiind cele cu jucători de baseball.
Dar cei care au produs aceste trading card game-uri au făcut un pas mai departe: pe lângă faptul că sunt colecționabile, pasionații se pot și juca cu acestea. În momentul de față, toată această industrie a luat o amploare la nivel mondial foarte mare. Magic: The Gathering la începutul pandemiei avea undeva la 18 milioane de jucători și la zeci de miliarde de cartonașe de când există. Este cel mai cunoscut. Apar și dispar branduri noi, dar câteva care au rezistat pe piață ar fi Pokemon, care are peste 25 de ani, Yu-Gi-O!, care anul trecut a făcut 25 de ani și altele. Dintre cele care promit, în momentul de față ar fi One Piece.
De obicei aceste cartonașe au în spate și un univers deja consacrat, fapt ce le ajută în momentul lansării pe piață. În cazul One Piece a fost ușoară intrarea pe piață. La ora actuală are una dintre cele mai spectaculoase evoluții, fiind o combinație reușită între brandul One Piece și producătorul Bandai (care are o bogată experiență în domeniu). Și Disney a creat o serie, care anul trecut s-a lansat în România, Lorcana se numește. Și aceste cartonașe au prins foarte bine”, îmi spune Seba, cum mai este cunoscut colecționarul.

Comunitatea din Sibiu
În Sibiu, avem o comunitate de circa 200 de colecționari de cartonașe, îmi spune Seba. Dintre care undeva la 60 de jucători activi de Magic: The Gathering. „Din fericire, nu există o tipologie a jucătorilor. Pentru a colecționa trebuie să ai o anumită tragere de inimă, de acolo se dezvoltă plăcerea. Sunt oameni care doar colecționează, alții care doar se joacă, unii care le fac pe amândouă și mai sunt cei care investesc în astfel de cartonașe. Multora dintre aceste trading card game-uri le crește valoarea în timp și pot reprezenta o afacere bună. Vârsta jucătorilor este cuprinsă între 13 și 50 de ani”, îmi explică colecționarul.
Cu ce preț?
Legat de preț, dicuția este una foarte complexă, îmi mărturisește Seba. „În mod normal, aceste cartonașe vin sub formă de pachețele în care sunt câteva cărți surpriză. Sunt pachete în care sunt trei cărți, sunt pahete în care sunt 20. Numărul nu este atât de relevant. Toate conțin exemplare mai rare și exemplare mai puțin rare.
Prețurile pot pleca de la 9 lei și pot ajunge, în cazuri extraordinare, la 500. Dar prețul mediu este între 20-30 de lei. Un pachet (booster pack), din prima ediție din Magic: The Gathering, de acum 30 de ani, sigilat, ajunge la ora actuală la 10.000 de euro, dar pentru avea așa ceva trebuia să fi avut o viziune acum trei decenii și să ții pachetul nedesfăcut. În el poți avea șansa să găsești o anumită carte, care acesta singură să valoreze peste 100.000 de euro.
Cea mai scumpă carte a fost lansată acum 2 ani, fiind un singur exemplar tipărit. Circa două luni a durat până a fost descoperită, a fost găsită de un bărbat din Canada. A fost vândută cu 2 milioane și ceva de dolari unui colecționar din S.U.A”, îmi spune Sebastian Herișanu.
Magazinele de specialitate strâng în jurul lor comunități
O bună parte dintre distribuitorii acestor produse impun vânzătorilor să aibă magazin fizic și să pună la dispoziție clienților săi un spațiu unde să joace. „S-a dezvoltat o întreagă industrie de accesorii, odată cu popularitatea acestor cartonașe: folii de protecție, cutii speciale de păstrat și protejat exemplarele valoroase, table de jucat, tot felul de accesorii”, îmi explică Seba.
Există cartonașe care valorează la ora actuală mii de euro
Unele cartonașe pot fi obținute doar prin câștigarea unui campionat, iar altele pot fi achiziționate de la alți jucători sau prin simplu noroc. „În cazul campionatelor locale există un sistem prin care fiecare jucător pornește cu șanse egale folosind pachete sigilate. În funcție de cunoștințe și noroc, acel jucător poate câștiga. Așa poți obține cartonașe valoroase.
Cel mai răspândit mod de a obține doritele cartonașe rămâne achiziționarea de produse sigilate. Acestea oferă atât șansa unei surprize valoroase, cât și entuziasmul și adrenalina oferite de fiecare pachet nou. Fiecare nouă lansare poate aduce un set dorit de colecționari sau poate unul mai puțin apreciat de public.
Spre exemplu, Pokemon a avut două lansări extraordinar de cerute în ultima perioadă. Și pe lângă faptul că au fost foarte populare, s-au tipărit și foarte puține. Noi am comandat destul de multe produse din acestea noi lansate, însă fiind cererea foarte mare la nivel global, am primit doar o mică parte din ceea ce am solicitat inițial. Au fost rezervate dinainte, să ajungă fizic. Este însă un caz foarte rar. Există șansa să se descopere, în aceste cutii, și cartonașe de mii de euro.
În cazul acestor produse este și o ajustare, deoarece cei de la Pokemon au avut parte de unele lansări anterioare mai slabe, așa că s-au micșorat tirajele. Lansările sunt planificate cu doi-trei ani înainte. Noi, pentru că le și comercializăm, știm aproximativ cu șase luni – un an ce produse urmează, e un fel de loterie”, spune Seba.

Sibiul în top 10 orașe
La nivel mondial există zeci de milioane de colecționari. Sibiul se află în top 10 orașe în România în care se colecționează aceste cartonașe. „Avem clienți care au găsit în pachetele deschise în magazin cartonașe cu valori de sute și chiar mii de euro. Există mai multe platforme online specializate pe comercializarea diverselor tipuri de cartonașe de unde poți afla foarte repede orice informație despre acestea. În România fenomenul este în creștere, pe măsură ce apar tot mai multe magazine specializate”, concluzionează Seba.