După cum bine știm, luna decembrie este, fără îndoială, cea mai așteptată lună din an, atât de către copii, cât și de către cei mai în vârstă.
Românii, indiferent de locul în care se află, își aduc aminte de rădăcinile lor și își celebrează istoria, cultura și tradițiile. Am avut ocazia să stăm de vorbă cu Anca Mărginean, o sibiancă din comuna Racovița, cunoscută pentru talentul său remarcabil în crearea porturilor populare și pentru vocea de aur cu care răspândește bucurie prin cântec.

Pasiunea pentru portul popular i-a fost transmisă de bunica sa. Continuând această moștenire, Anca a început să creeze costume populare, dar și preoțești, aducând în fiecare piesă o fărâmă din sufletul său și din zestrea culturală a comunității din care provine. Astăzi, munca ei este apreciată nu doar pentru frumusețea detaliilor, ci și pentru legătura profundă cu tradițiile străvechi ale României.
„Pasiunea pentru realizarea costumelor populare a venit într-un mod firesc, având-o ca model pe bunica mea, o meșteșugară dedicată care mi-a cusut și țesut toate costumele populare pe care le-am purtat de-a lungul copilăriei. Creștem într-un mediu unde tradiția este transmisă din generație în generație, iar eu am moștenit această dragoste pentru portul popular”, spune Anca.
În procesul său de creație, Anca Mărginean se inspiră profund din diversitatea regiunilor României. Colecționând costume din întreaga țară și studiind semnele și modelele specifice, Anca a observat măiestria femeilor de altădată, care, fără școli de design, reușeau să creeze adevărate opere de artizanat, direct conectate la simplitatea și ritmul naturii: „De câțiva ani colecționez costume din toate zonele țării. Îmi plac toate, în special cele din Argeș. Am început să studiez semnele specifice de pe costume și realizez că harul și darul femeilor care le au cusut acum zeci de ani este uimitor! Ele n-au avut nevoie de vreo școală de design să poată realiza aceste costume. Erau conectate la simplitatea vieții și la tot ce natura ne învață, iar eu încerc să revin la această rădăcină a noastră”.


În ceea ce privește materialele, deși întâmpină dificultăți în găsirea celor de calitate, sibianca a reușit să colaboreze cu producători locali, cum ar fi „Țesături transilvănene” din Târgu Mureș și Satu Mare, pentru a obține materialele tradiționale necesare creării costumelor populare.
Anca îmbină tehnicile de broderie mecanizată și manuală, pentru a se adresa atât nevoilor tradiției, cât și ale modernității

„Îmbin broderia mecanizată cu cea manuală și nu e ceva care să mă pună în dificultate. Știu ce înseamnă și ce valoare are, de exemplu, o ie cusută integral manual, însă procesul este îndelungat, nu este accesibilă tuturor, iar păstrarea este delicată în condițiile în care dorești să îmbraci des o ie. Așa că eu consider un atuu faptul ca ne folosim și de broderia mecanizată”, explică ea.
„De multe ori vizualizez un costum la gata înainte să prindă viață”
Crearea unui costum popular este un proces complex, care începe cu vizualizarea acestuia chiar înainte de a fi realizat: „De multe ori vizualizez un costum gata înainte să prindă viață. Deja știu cum trebuie să arate și ce elemente trebuie să conțină. Nu știu să explic acest fenomen, dar mi se întâmplă destul de des. Am o echipă de oameni care mă ajută să-l reproduc întocmai, de la digitizare la alegerea culorilor de ață, la croi și apoi la procesul final de coasere! Sunt binecuvântată să am în jur oameni care au încredere în acest proiect, care înțeleg și reproduc cu ușurință ideea de la care plec”.
„Am reprodus prima ie pe care mi-a cusut-o bunica”
Cel mai drag produs al Ancăi rămâne prima ie cusută de bunica sa, un simbol al tradiției și iubirii pentru meșteșugul popular. Am întrebat-o cât timp durează crearea unui port popular, iar ea ne-a spus că broderiile mai ample pot necesita între două și trei săptămâni pentru a fi finalizate.

„Am reprodus prima ie pe care mi-a cusut-o bunica și pe care am îmbrăcat-o la multe emisiuni și evenimente. Îmi este cel mai drag produs și fără să i se cunoască povestea, și cel mai cerut! Asta îmi arată încă o dată ce înseamnă să pui parte din suflet când realizezi ceva, ce forță are un lucru făcut cu dragoste, fără să te gândești la ecourile ulterioare. În ultima vreme, foarte mulți tineri au început să poarte costumul popular. De curând, am finalizat o comandă pe care am trimis-o în Germania, la o comunitate de români, cu tineri antrenați în păstrarea tradițiilor noastre!”, spune mândră, Anca.
Această pasiune permanentă a Ancăi pentru meșteșugul popular nu doar că păstrează vie tradiția strămoșească, dar o aduce în prezent prin fiecare costum pe care îl creează.