Cea mai nouă clinică de oftalmologie din Sibiu vine aproape de nevoile copiilor cu probleme oftalmologice. La Clinica ARCADA copiii beneficiază de aparatură specifică și pregătirea specială a dr. Adriana Oprean, medic specializat în patologia pediatrică.
- La ce vârstă trebuie făcut primul consult oftalmologic la copii ?
Dacă nu sunt sesizate probleme oftalmologice, primul consult ar trebui făcut între 6 luni-1 an, apoi la 3 ani, la intrarea în colectivitate și la 6 ani, înainte de începerea școlii.
- Care sunt afecțiunile oftalmologice frecvent întâlnite la copii ?
La nou-născuți (sub 6 luni) cel mai frecvent se întâlnesc malformațiile congenitale, nistagmusul și patologia inflamatorie. Primele două afecțiuni sunt diagnosticate din maternitate și, astfel, părinții sunt îndrumați spre medicul oftalmolog. În cazul patologiei inflamatorii, părinții au tendința de a urma tratamentele „băbești” care nu doar că nu ajută, dar pot agrava și expune la un risc suplimentar copilul. La copilul mic, până la 6 ani, afecțiunea cea mai frecvent întâlnită este strabismul (deviația ochiului) și ambliopia (ochiul leneș). Ambliopia netratată nu „trece“ odată cu creșterea copilului, ci va determina o vedere deficitară. Vederea pierdută nu se mai poate recupera, dacă nu se intervine înainte de vârsta de 7 ani. La copilul școlar, predomină viciile de refracție (hipermetropia, miopia, astigmatismul), care se corectează prin purtarea ochelarilor.
- Ce sfătuiți părinții să facă în aceste cazuri?
Screeningul oftalmologic precoce este necesar deoarece copiii nu pot spune că nu văd „bine”, de aceea este datoria părinților să se adreseze medicului oftalmolog pentru a putea depista precoce afecțiunile oftalmologice.
Recomandarea mea este ca fiecare copil sa fie văzut de medicul oftalmolog cel puțin o dată până la vârsta de 3 ani, pentru că depistate la timp și tratate printr-o tehnică medicală corectă, majoritatea afecțiunilor oftalmologice apărute la copii pot fi tratate.