Direcția de Sănătate Publică a anunțat „debutul valului anual de gripă”, specific pentru această perioadă a anului.
Săptămâna trecută a fost caracterizată printr-o activitate gripală sporadică, în județul Sibiu. În a treia săptămână din 2020, cazurile de suspiciune de gripă înregistrate de medici a crescut de patru ori față de săptămâna anterioară, 83 de cazuri comparativ cu 20. Majoritatea bolnavilor sunt copii.
Cele mai multe cazuri au fost izolate la domiciliu, fără să necesite internare. Joi, 23 ianuarie, 35 de pacienți cu cazuri de gripă erau internați în spitalele din județ. Dintre aceștia, 24 sunt copii.
Măsuri de prevenție
Reprezentanții DSP Sibiu recomandă populației care prezintă semne de boală să rămână la domiciliu și să contacteze medicul de familie pentru recomandări. Potrivit declarației recente a profesorului Adrian Streinu-Cercel „gripa se tratează cu medicamente antivirale unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore.”
Persoanele din grupe de risc pentru forme severe (bolnavi cronici, vârstnici, persoane imunodeprimate, gravide, copii mici) sunt sfătuire să anunțe medicul de familie cât mai curând după debutul bolii pentru diagnosticare și instituirea precoce a tratamentului antiviral, de preferat în primele două-trei zile de evoluție a bolii.
Pentru persoanele nevaccinate, Direcția Publică de Sănătate Sibiu, recomandă în continuare vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.
De asemenea, sunt esențiale măsurile de igienă peronală pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă. Sunt importante spălarea pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regin de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare.
Campania de vaccinare antigripală a început în data de 21 octombrie 2019. În judeţul Sibiu au fost alocate 26.800 de doze de vaccin antigripal, în patru tranșe (prima = 900 doze, a doua = 8.930 doze, a treia = 8.930 doze, a patra = 8.040), reprezentând circa 70% din totalul persoanelor catagrafiate în judeţul nostru, și anume 37.755.
Infecțiile respiratorii, în creștere
A crescut și numărul virozelor respiratorii. Între 13 și 19 ianuarie, numărul de infecţii respiratorii acute raportate a crescut cu circa 37%, potrivit direcției de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu. Numărul de infecții respiratorii înregistrat în săptămâna precedentă a fost de 2044, comparativ cu 1528, raportate în a doua săptămână a anului 2020.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, cazurile raportate sunt mai puțin numeroase cu 36.83% (3236) și cu 83.15% mai multe față de media celor 3 săptămâni anterioare (1116). Cele mai multe cazuri de infecții respiratorii acute, aproximativ 39% s-au înregistrat la grupa de vârstă 15-49 ani.