10.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Interviu dr. Corina Porr: Alergiile de primăvară

Cele mai citite

Odată cu revitalizarea vegetației, încep și primele semne ale alergiilor de primăvară, polenurile fiind principalii factori declanșatori. Care sunt simptomele alergiilor, ce persoane sunt predispuse la această afecțiune, dar și cum se tratează, ne spune dr. Corina Porr, medic primar alergologie si imunologie clinică.
Care sunt principalii factori alergeni de primăvară?
Polenurile de pomi sunt principalii factori alergeni de primăvară: arinul şi alunul în luna martie, în luna aprilie salcia, plopul, ulmul, frasinul, mesteacănul, iar în luna mai, stejarul, fagul şi pinul. Polenurile de graminee şi de ierburi (cereale, secară, pătlagină, măcriş, urzică) produc alergii în lunile mai-iulie.
Ce simptome specifice au alergiile?
Alergiile se pot manifesta în multe moduri. Polenurile produc în principal manifestări ale rinoconjunctivitei şi anume: curge nasul „ca apă”, strănută „în salve”, prezintă mâncărimi la nas, ochi şi gât, nas înfundat, lăcrimare . Pot să apară manifestări astmatice, iar în aceste cazuri pacienţii acuză greutate în respiraţie, tuse sau şuierături în piept. Pot să apară diverse manifestări cutanate, cazuri în care apar mâncărimi la nivelul pielii, cu diferite erupţii, umflături de buze, pleoape sau membre. În aceste cazuri, alergenii implicaţi pot fi praful, alimentele, cosmeticele, substanţele dezinfectante, medicamentele. În cazul celor din urmă, la alimente sau înţepăturile unor insecte se poate produce şoc anafilactic, iar în aceste cazuri poate apărea şi deces în câteva minute. Există afecţiuni care au ca manifestare o alergie, dar în spatele cărora se pot ascunde alte afecţiuni, inclusiv cancere.
Există alergii pe care le putem trata singuri?
Teoretic, ne putem trata singuri de orice. Indicat este ca pacientul să se prezinte la medicul alergolog, care poate identifica alergenul implicat şi un plan de tratament.

Care sunt cele mai periculoase alergii şi la ce complicaţii se poate ajunge?

Toate alergiile sunt periculoase prin faptul că modifică calitatea vieţii pacienţilor, dar cel care poate produce decesul în câteva minute este şocul anafilactic. Orice formă de alergie netratată poate produce complicaţii. Leziunile cutanate se pot suprainfecta, o rinită alergică netratată poate duce la astm bronşic, otită sau sinuzită etc.
Ce persoane sunt predispuse la alergiile de primăvară?
Există factori genetici şi de mediu care influenţează apariţia bolilor alergice. Persoanele care au unul din părinţi alergici au risc de a face alergie 20%, iar dacă ambii părinţi sunt alergici, riscul creşte la 40-80%. Persoanele care sunt expuse la anumiţi factori de mediu au risc de a face boli alergice, şi anume: poluarea atmosferică, fumatul pasiv şi activ, persoanele care locuiesc în mediul urban, vârstă (prevalenţa maximă a alergiilor este cuprinsă între 15-35 ani), sexul masculin, alimentaţia artificială în primele luni de viaţă, expunerea la cantitate mare de alergen.
Cum se diagnostichează corect alergiile?
Diagnosticul bolilor alergice se face de către medicul alergolog care trebuie să parcurgă anumite etape. Anamneza este foarte importantă, deoarece ne îndrumă să ne orientăm spre anumiţi alergeni ce au legătură cu pacientul, apoi examenul obiectiv. Alergenii implicaţi se evidenţiază cu ajutorul testelor cutanate pe care le efectuează doar medicul alergolog, iar acestea au foarte mare sensibilitate şi rezultatele se obţin în câteva minute. Testele de sânge ne pot orienta, dar acestea trebuie corelate cu anamneza pacientului, sunt mai costisitoare şi rezultatele se obţin în câteva zile. În cazul alergiilor la produsele cosmetice, adezivi, substanţe iritante sau metale efectuăm testările patch, iar în cazul medicamentelor şi a unor alimente, standardul de aur e reprezentat de testul de provocare care se face doar cu spitalizare.
Pentru tratamentul alergiilor recomandaţi tratamentele pe termen lung, pentru desensibilizare sau mai degrabă evitarea expunerii la factorii alergeni?

Amândouă sunt foarte importante, dar nu suficiente. Evitarea alergenului se face în toate cazurile şi prin aceasta se reduce intensitatea manifestărilor, dar trebuie să facem şi un tratament medicamentos pentru fiecare pacient în parte. Desensibilizarea sau imunoterapia specifică se recomandă pentru a se opri progresia bolii şi a reduce până la dispariţie manifestările alergice, fiind singura ce poate modifica cursul natural al bolii alergice. Afecţiunile pentru care se indică sunt : rinită alergică, unele cazuri de astm bronşic, înţepăturile de Hymenoptere. Nu la toate persoanele alergice este indicată această desensibilizare, persoanele trebuiesc bine selectate, iar în aceste cazuri rată de succes este de 90-100%.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Profesorul Corvin Lupu despre succesul neașteptat a lui Călin Georgescu și curentele naționaliste/suveraniste și extremiste din România. Implicațiile asupra Sibiului de astăzi

Profesorul Corvin Lupu nu este surprins în totalitate de succesul lui Călin Georgescu, din primul tur al alegerilor prezidențiale...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect