Rezistența microbiană la antibiotice constituie o amenințare la adresa populației lumii. Dacă nu se vor lua măsuri pentru reducerea poluării generate de domeniile farmaceutic și agricol, numărul deceselor ar putea crește dramatic.
Peste zece milioane de oameni riscă să își piardă viața până în anul 2050 din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, avertizează Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Care este cauza rezistenței la antibiotice?
Rezistența la antibiotice are loc în mod natural în timp, dar este accelerată de utilizarea incorectă și excesivă a antibioticelor în medicina umană. O altă cauză este poluarea generată de domeniile farmaceutic și agricol.
Spitalele, casa bacteriilor multirezistente
Un raport publicat de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) evidențiază faptul că „există tot mai multe dovezi că mediul joacă un rol cheie în dezvoltarea, transmiterea şi răspândirea rezistenţei la antimicrobiene (RAM)”.
Nici un spital nu este lipsit de bacterii: spațiile sunt foarte populate, în special de persoane suferinde, la care se adaugă personalul medical și persoanele aflate în vizită, potrivit alphega farmacie.ro.
Bacteriile se regăsesc pe mâini, păr, pe instrumentele medicale, pe mesele de mâncare, pe clanțe, în rețeaua de apă și filtrare.
Țara noastră este pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).