32.4 C
Sibiu
vineri, iulie 4, 2025

Ce şi cum să mâncăm de sărbători

Cele mai citite

Sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou se asociază, de obicei, cu mese îmbelşugate, cu bucate tradiţionale. Mâncatul prea mult sau prea repede, prea gras sau consumul excesiv de alcool pot declanşa probleme digestive, unele severe, care necesită internare în spital. Dr. Carmen Narcisa Natea – medic primar, Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Compartimentul Clinic Diabet al Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu – ne explică principiile unei alimentaţii sănătoase în perioada Sărbătorilor. Odeta Veştemean Cum să combinăm corect alimentele, pentru a evita acele asocieri care produc balonări şi indigestii? Simptomele problemelor digestive apar adesea la 1-3 ore după un exces alimentar sau imediat după o repriză de somn. Cele mai frecvente sunt balonările, senzaţia de plenitudine gastrică sau de „stomac plin”, diaree, constipaţie sau vărsături. Cauzele principale ale acestora sunt: consumul excesiv de dulciuri, condimente sau murături şi de mâncăruri grase (sarmale, cârnaţi, caltaboşi etc.), smântână, sosuri, maioneze, consumul de alcool, cafea, fumatul în exces, care pot produce crampe abdominale, diaree (prin iritarea tractului digestiv). Pentru a preveni instalarea acestor probleme, e necesar să mâncăm şi să bem cu moderaţie, cu o pauză de cel puţin 4 ore între două mese şi să nu dormim imediat după masă. Se indică a se consuma legume bogate în fibre şi cereale, pentru o digestie normală. Carnea de porc nu trebuie asociată cu garnituri tip mămăligă, cartofi, mai ales prăjiţi; se pot consuma ca garnitură legume, în special la grătar, care ajuta la digestie; murăturile fermentate, nu în oţet, asociate cu carnea de porc ajută de asemenea la digestie. Desertul trebuie să fie consumat moderat; prăjiturile cu multă cremă, ciocolatele, cozonacul în exces pot produce arsuri stomacale. E de preferat salata de fructe; fructele se mănâncă la distanţă de aproximativ o oră de celelalte alimente, deoarece, combinate cu mâncărurile din carne de porc, produc balonare. Alcoolul trebuie consumat moderat, întrucât poate produce reflux gastro-esofagian (arsuri la nivelul stomacului şi esofagului), iar împreună cu grăsimea poate duce la situaţii grave, cum ar fi pancreatita acută. Pâinea e de dorit să fie integrală, nu albă şi foarte proaspătă, pentru a evita senzaţia de plenitudine gastrică tulburări de digestie. După masa de sărbători, pentru o bună digestie, e necesară mişcarea, de preferat plimbări în aer liber, exerciţii uşoare de relaxare. Care sunt cele mai periculoase alimente care se consumă de obicei în perioada Sărbătorilor de iarnă? Alimentele cele mai riscante pentru sănătate, dacă sunt consumate în exces, sunt: piftie, tobă, caltaboşi, ouă umplute, ciuperci cu maioneză, salată beouf, friptură de porc, sarmale şi alte preparate din carne tocată, cârnaţi – alimente care, deşi sunt gustoase, sunt periculoase pentru greutatea noastră şi pentru sănătate, de aceea trebuie consumate cu moderaţie; borşul şi ciorbele cu smântână, grăsimile saturate din diferite surse, brânzeturile grase şi fermentate trebuie evitate, mai ales de persoanele cu probleme ale sistemului circulator. Este total contraindicat consumul, la o singură masă, al produselor cu maioneză, icre, cârnaţi, salată boeuf, piftie, sarmale, carne de porc şi dulciuri concentrate. Trebuie scoase complet din alimentaţia acestor zile produsele îmbibate în grăsime (cum ar fi merdenelele, pateurile şi produsele în foietaj, alunele, sticksurile sau chipsurile). Combinaţiile alimentare pot fi adevăraţi duşmani pentru sănătate sau siluetă. Alcoolul, nelipsit de pe mesele de sărbători, nu este interzis atât timp cât este consumat în cantităţi rezonabile. Berea fără alcool şi cea cu alcool au aceleaşi calorii. ªampania şi vinul demisec au aproximativ aceleaşi calorii cu cele demidulci. ªi nu doar despre calorii este vorba, ci şi despre încetinirea metabolismului şi senzaţia de foame pe care o dă alcoolul. Sucurile carbogazoase sunt un pericol pentru digestie. Cafeaua în exces, nici ea nu este recomandată, întrucât provoacă aciditate. Care ar trebui să fie ordinea corectă în care trebuie consumate alimentele în timpul unei mese? Ordinea este următoarea: sucuri din fructe, sucuri din legume, fructe, legume, legume gătite la aburi sau cuptor, nuci, seminţe, cereale, lapte + ouă + carne, alte alimente foarte procesate. Legumele şi fructele fermentează, pe când produsele din carne, lactate, ouă intră în putrefacţie, dacă stau prea mult în organism. Fermentaţia provoacă balonare, crampe şi poate creste aciditatea corpului, iar putrefacţia intoxică organismul şi provoacă lezarea celulelor şi distrugerea lor. Sunt multe persoane care au ţinut post o perioadă mai lungă de timp. Ce le recomandaţi să mănânce pentru a evita problemele, odată ce revin la alimentaţia normală? E indicat a se alege gustări uşoare: bucăţi de muşchi, de pui sau curcan, brânzeturi degresate, fructe de mare; se vor evita alimentele grase şi prăjite, precum şi sosurile grele, şi se vor alege preparate pe baza de pui, curcan şi peste, legume şi fructe proaspete bogate în fibre. E bine să se renunţe şi la alte alimente care produc indigestii: suc de portocale, de roşii, condimente în exces, în general alimente acide. Putem înlocui friptura de porc cu cea de curcan, întrucât aceasta are o valoare calorică mai scăzută. Carnea trebuie asociată cu legume de orice fel, pentru aportul de glucide şi fibre care facilitează absorbţia grăsimilor şi tranzitul intestinal. De asemenea, trebuie consumate produse ce cresc aciditatea gastrică (suc de fructe, oţet), pentru că proteinele se digeră mai uşor în mediul acid. Mezelurile şi afumăturile care conţin foarte multă sare nu sunt recomandate în cantităţi mari persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Zahărul şi alcoolul sunt glucide care, în afara aportului energetic, nu conţin niciun element nutritiv. Cozonacul şi celelalte dulciuri care sunt servite la masa de Crăciun, pe lângă zahăr, conţin şi cantităţi mari de grăsimi (unt sau margarină), lapte, cacao, faină, ceea ce le transformă în alimente complexe, cu aport caloric foarte mare; de aceea, acestea trebuie consumate în cantităţi mici. Apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei, în cantităţi mici şi dese, pentru a menţine sistemul digestiv activ şi pentru a evita deshidratarea (care încetineşte metabolismul). Se vor evita băuturile carbogazoase dulci în timpul mesei şi chiar după, pentru a evita balonarea. Se va evita consumul în exces de alcool, mai ales asociat cu grăsimi. Se poate consuma cu moderaţie (1-2 pahare) vin roşu, însă cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele). Pentru persoanele care au diabet sau se confruntă cu glicemie crescută, ce alimente sunt recomandate? Pentru diabetici, mesele din perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să se încadreze în recomandările făcute de medic. Prăjiturile nu trebuie să conţină zahăr, în prezent existând cofetării care prepară produse pentru suferinzii de diabet. Singura excepţie este că pot să-şi facă un cozonac sau dulciuri cu îndulcitorii care se găsesc pe piaţă: aspartam, zaharină etc. Trebuie să respecte cantitatea de făină pe care o folosesc şi să aibă grijă la cantitatea de pâine pe care o consumă în respectiva zi. Dacă au repartizate 3 felii de pâine, renunţă la două felii de pâine pentru a putea mânca una de cozonac. Perioada Sărbătorilor este un prilej de a mânca preparate de carne, preparate grase. Acestea sunt la fel de periculoase, pentru că un aport de lipide exagerat poate duce la creşterea glicemiei în aceeaşi măsură în care o face aportul de glucide. Deci, mare atenţie la preparatele din carne. Ar fi de preferat carnea de peşte, de curcan, asortate cu legume şi fructe (şi acestea în limita cantităţilor
permise). Spre exemplu, răcitura poate fi făcută din carne de curcan, iar sarmalele pot fi preparate cu carne de vită şi porc. De asemenea, este important ca alimentele mai greu digerabile să fie distribuite pe tot parcursul zilei, în loc să se concentreze toate la o singură masă (de altfel, diabeticii au prescris în regimul lor 3 mese principale şi două gustări, pe care trebuie să le respecte). La desert, sunt recomandate fructe şi legume, permise moderat, sau o felie de cozonac în loc de prăjituri cu siropuri şi creme, iar ca şi consum de alcool, se evită băuturile spirtoase şi se permite consumul unui pahar de vin alb sau roşu. Masa de Crăciun e bine să fie urmată de o plimbare, pentru că mişcarea scade glicemia şi ajută digestia. Foarte important pentru diabetici, în această perioadă a sărbătorilor: medicaţia specifică (insulina sau antidiabeticele orale) nu trebuie întreruptă! Creşterea colesterolului rău este de asemenea o problemă în cazul meselor îmbelşugate. Ce alimente sunt recomandate pentru a scădea colesterolul? • Lactatele degresate – lapte, iaurt, smântână, brânză, câtă vreme nu au grăsimi, sunt sănătoase şi vor asigura organismului rezerva necesară de calciu. • Măslinele – fie că vorbim despre măslinele luate ca atare, fie că vorbim despre uleiul de măsline, orice produs conţinând aceste fructe ţine colesterolul sub control. Măslinele sunt bogate în vitamina E şi acizi graşi mononesaturaţi. • Legumele – uscate, gătite, proaspete, legumele, şi în special fasolea, lintea, mazărea şi soia, sunt aliaţi redutabili în lupta cu colesterolul. • Fructe bogate în antioxidanţi – în general toate verdeţurile conţin antioxidanţi şi contribuie la scăderea colesterolului, protejând inima. Două grupe de vegetale sunt însă cei mai mari duşmani ai colesterolului: cele bogate în vitamina C (portocale, grepfruit, lămâi, fructe de pădure, mango, toate tipurile de varză – de bruxelles, broccoli, chinezească etc., ardeiul) şi cele conţinând beta-caroten (toate fructele galbene, cum ar fi caisele, piersicile galbene, mango; de asemenea, dovleacul, cartofii dulci, morcovii şi toate vegetalele de culoare verde închis: broccoli, varză, spanac). • Usturoiul şi toate rudele din familia cepei – asta înseamnă ceapa verde, ceapa roşie, ceapa galbenă. Usturoiul în cantităţi mari utilizat în dieta mediteraneană este cel care a transformat acest regim într-unul dintre cele mai sănătoase pentru inimă. • Pestele – studiile arată că persoanele care mănâncă peşte de trei ori pe săptămână îşi reduc de trei ori riscul de a suferi de afecţiuni ale inimii sau de tensiune arterială. Acest fapt se datorează cantităţii mari de acizi graşi Omega 3 din peşte. Iar cele mai bune alegeri sunt: somonul, tonul, sardinele şi păstrăvul. • Cerealele integrale – nu cele rafinate, având adaos de zahăr. Pentru că sunt bogate în vitamina B, minerale şi fibre (solubile şi insolubile), sărace în grăsimi şi fără colesterol, cerealele sunt întotdeauna o alegere bună pentru micul dejun. Ce n-ar trebui să lipsească de pe masa de sărbători, pentru a evita indigestiile? Foarte bine este să consumăm cât de des putem legume şi fructe, mai ales cele bogate în fibre, să încercăm să înlocuim, din când în când, cozonacul şi diversele prăjituri cu câteva fructe – portocale, kiwi, mandarine, mere etc. Se pot consuma ca atare sau sub forma salatei de fructe. Indigestia poate fi prevenită dacă între mese mâncăm fructe, cum ar fi ananasul crud, care este foarte benefic. Este indicat să înlocuim sucurile carbogazoase cu apă plata şi/sau sucuri naturale. Astfel, se evită senzaţia de balonare conferită de consumul acestora şi se aduce în organism un plus de vitamine menite să protejeze de bolile sezonului. Carnea de porc se digeră mai uşor dacă lângă ea adăugăm murături. În mod normal, carnea se digeră în 10-15 ore. La ce alimente ar trebui să renunţăm sau să le reducem ca să consumam un număr mai mic de calorii? Pentru a consuma un număr mai mic de calorii trebuie să se renunţe la alune, caşcaval, smântână, unt sau frişcă, sau puteţi înlocui aceste alimente cu: nuci, brânză proaspătă, iaurt sau frişcă dietetică. Produsele confiate pot fi consumate în egală măsură cu fructele şi legumele proaspete. Totodată, pentru a reduce cantitatea de zahăr şi sodiu, este indicat să spălăm fructele şi legumele conservate înainte de a fi preparate. Fie că este vorba despre carne, fructe de mare sau legume, cel mai simplu şi mai sănătos mod de pregătire este cu ajutorul grill-ului. Acesta păstrează aroma naturală a produselor, dar un număr mare de calorii vor fi eliminate. De exemplu, cotletul de porc poate fi pregătit pe grill, alături de ciuperci, asortate la servire cu salată de legume. La desert se poate servi ciocolată cu diferite fructe; căpşunele ar fi cele mai indicate. Dacă doriţi ca la desert să serviţi plăcintă, optaţi pentru tradiţionala plăcintă cu dovleac sau cu brânză, bineînteles, cu aluat preparat din lapte semidegresat. Cel mai sănătos sfat este să renunţaţi definitiv la alcool, însă cum acest lucru nu este posibil, puteţi opta pentru băuturi cât mai simple: ţuică, vin, coniac. Băuturile cremoase sunt strict interzise, deoarece au un conţinut ridicat de zahăr, aditivi şi calorii. De asemenea, vă recomandăm ca băuturile alcoolice să fie consumate după servirea mesei şi nu înainte. Servite înainte de masă, băuturile alcoolice cresc pofta de mâncare; în schimb, dacă sunt consumate după servirea mesei, acestea ajută la digerarea alimentelor. Ca medic specialist nutriţionist, ce recomandări aveţi pentru sibieni, pentru perioada sarbatorilor? Doresc tuturor sibienilor, cititori ai ziarului Sibiu 100% şi nu numai, să aibă Sărbători fericite, liniştite, iar cuvântul cel mai potrivit în aceste zile de sărbătoare să fie cumpătarea, pentru a putea îmbina frumuseţea spirituală cu o bună stare de sănătate! Crăciun fericit! Un An Nou mai bun, tuturor!

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

Ce l-a apucat? Sibian reținut după ce și-a snopit în bătaie vecinul

Joi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Orlat au reținut un bărbat în vârstă de 49 de ani,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect