0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

IMPORTANŢA COLPOSCOPIEI

Cele mai citite

Papilomavirusul (HPV) este un virus comun care se transmite prin contact sexual. Infecţia persistentă cu HPV reprezintă cauza principală a cancerului de col uterin. Sunt descrise aproape 40 de genotipuri care pot fi localizate la nivelul organelor genitale atât la bărbat, cât şi la femeie. Genotipurile diferă prin gradul de risc conferit post-infecţie pentru dezvoltarea cancerului:

  • genotipuri de HPV cu grad ridicat de risc determină la femei modificări ale celulelor de la nivelul zonei cervico-vaginale şi pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin
  • genotipuri de HPV cu grad scăzut de risc pot duce la apariţia condiloamelor (condilomatoza genitală)
    De cele mai multe ori sistemul imun reuşeşte să elimine virusul în aproximativ 2 ani, înainte ca acesta să producă probleme de sănătate. Persistenţa infecţiei cu HPV pentru mai mulţi ani poate să ducă la apariţia cancerul de col uterin.
    Cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot să apară când afecţiunea este într-un stadiu avansat. Ca urmare, este important screening-ul acestei patologii. Evaluarea pentru leziuni preneoplazice se face prin citologie conventională sau in mediu lichid, după recoltarea examenului Babes-Papanicolau. Incorporarea testării HPV alături de citologie în acest screening duce la creşterea gradului de detecţie a bolii şi la prelungirea intervalelor de screening, identificând pacientele cu leziuni precanceroase care prezintă un risc semnificativ pentru a dezvolta cancer de col uterin, astfel încât o intervenţie imediată să poată preveni transformarea în cancer invaziv.
    Dacă rezultatul testului Papanicolau este anormal, sunt necesare investigaţii suplimentare ale colului uterin, putându-se efectua colposcopia.
    Colposcopia este o metodă endoscopică de examinare a tractului genital inferior (col, vagin, vulvă). Se realizează cu ajutorul unui instrument special numit colposcop, ce permite obţinerea unei imagini stereoscopice mărită de 6-40 ori, în funcţie de tipul aparatului. Colposcopia este o componentă importantă a diagnosticului leziunilor precanceroase ale colului uterin. Dacă se găseste o zonă neobişnuită de celule în timpul colposcopiei, un fragment de ţesut poate fi colectat pentru teste de laborator (biopsie).

Dr. Bădescu Tudor,
Medic Primar Obstretică Ginecologie,
Şef Lucrări, Clinica Misan Med

www.misanmed.ro
str. Hipodromului nr. 3B; Tel: 0269-245-516; 0369-801-555; 0748-200-207; program: Luni – Vineri: 7:00-20:00; Sâmbătă: 8:00-13:00


Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect