Autoritățile sanitare franceze confirmă existența unei legături între riscul de cancer colorectal și consumul de nitrați și nitriți, substanțe care sunt prezente în mezeluri și carnea procesată.
În 2015, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a clasificat carnea procesată, în special mezelurile, drept cancerigene (categoria 1), notează TVR.
Astfel, agenția „recomandă reducerea expunerii populaţiei la nitraţi şi nitriţi prin măsuri proactive ce vizează limitarea expunerii prin intermediul alimentelor”. Producătorii de mezeluri folosesc componente nitrate pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor, pentru a le oferi culoare rozalie, și în special pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor patogene care provoacă boli grave precum botulismul, salmoneloza sau listerioza.
99% din populaţia Franței consumă 150 de grame de mezeluri pe săptămână
Odată ajunşi în gură, sub efectul enzimelor bacteriene, nitraţii ingeraţi se transformă în nitriţi. Când sunt prezenţi în exces, aceştia din urmă, instabili, pot să genereze formarea de „compuşi nitrozaţi”, „cunoscuţi pentru caracterul lor genotoxic şi cancerigen”.
Concentraţia de nitraţi e prezentă în mod natural în sol și poate creşte ca urmare a activităţilor agricole (îngrăşăminte, efluenţi din crescătorii etc.).