27.3 C
Sibiu
vineri, august 12, 2022

Coronavirusul a ajuns și în Europa. ANPC ar putea bloca importurile din China

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Numărul deceselor cauzate de noul virus din China a ajuns la 132. Coronavirusul continuă să se răspândească și a ajuns și în mai multe state din Europa. Două companii aeriene au anulat zborurile din și spre China, iar ANPC vrea să blocheze importurile din regiune.
Câți oameni au fost afectați
Marți seara, 29 noiembrie, numărul de persoane decedate în urma infecției cu noul virus din China a ajuns la 132, conform datelor emise de Comisia Națională de Sănătate. Tot atunci existau 6.063 de cazuri confirmate, dintre care 1.239 de pacienți în stare critică. Externările, cazurile în care bolnavii și-au revenit, erau în număr de 103. Nu au existat decese în afara Chinei și majoritatea au survenit la persoane în vârstă, care aveau deja probleme respiratorii.
Primul caz în Europa
Prima transmisie de la om la om a coronavirusului pe teritoriul Europei a avut loc în Germania. Bărbatul care a contractat virusul fără să fi călătorit în China este în vârstă de 33 de ani. El a fost infectat de o colegă de muncă. Ea a început să prezinte simptome specifice în data de 23 ianuarie, potrivit şefului Oficiului pentru Sănătate şi siguranţa alimentelor din landul Bavaria, Andreas Zapf.
Persoana care a transmis virusul nu prezenta simptome în momentul în care a propagat infecția. Acest fapt i-a îngrijorat pe experții în domeniu, care nu au luat în calcul până în acel moment faptul că oamenii infectaţi cu coronavirus ar putea fi contagioşi înainte de a arăta simptome.
Până acum, răspândirea coronavirusului în Europa a fost destul de limitată. Prima țară Europeană care a raportat prezența pacienților cu coronavirus a fost Franța. În prezent, toți cei patru pacienți de acolo se află în carantină. Această tulpină de coronavirus s-a extins nu numai în mai multe provincii din țară, dar și în alte state din lume precum Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Taiwan și Statele Unite și Canada. În Japonia există șase cazuri, în timp ce în Thailanda bilanţul a ajuns la 14.
Zboruri anulate
Compania aeriană British Airways a suspendat toate zborurile către și dinspre China. Aceste zboruri au fost eliminate de pe site-ul companiei, pentru perioada ianuarie – februarie. Lion Air, o companie din Indonezia, va suspenda, de asemenea, toate cursele spre China, începând din luna februarie. În Indonezia, nu s-a raportat încă niciun caz coronavirus.
Inițiativa ANPC 
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis o adresă către Direcția de Sănătate Publică Constanța prin care solicită sprijin din partea autorităților pentru a împiedica temporar intrarea pe piață a unor produse din China.
Sunt vizate în principal produsele textile, cosmetice şi jucăriile, din cauza volumului mare în care ajung pe piață. Potrivit reprezentanţilor ANPC, portul Constanţa este locul pe unde intră cele mai multe produse chinezeşti. Ei consideră că aceste produse ar putea reprezenta un risc pentru români.
Solicitarea a fost trimisă și către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, către Direcţia Generală a Vămilor, Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud.
De unde provine virusul?
Focarul de pneumonie virală care s-a dezvoltat în China, denumit științific 2019-nCoV, nu a mai fost întâlnit până acum la oameni. Noul virus a fost identificat ca provenind din orașul chinez Wuhan. Boala a fost confirmată acolo la finalul anului trecut. Se presupune că acest coronavirus ar fi provenit dintr-o piață de fructe de mare, în care se vând și animale vii. Tranzitul din și spre Wuhan, focarul inițial al infecției, este restricționat. Populația orașului este de 8,9 milioane de oameni, iar aceștia au fost sfătuiți să evite zonele dens populate și aglomerațiile urbane.
Coronavirusurile sunt comune la mai multe animale și, de cele mai multe ori, afectează doar animalele nu și oamenii. În cazuri excepționale, aceste virusuri suferă mutații și pot fi transmise și între oameni.
Care sunt simptomele?
Într-o ședință de urgență ținută miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a identificat simptomele infecției cu virusul 2019-nCoV. Infecțiile la oameni cu coronavirusuri sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, și seamănă cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.). În cazuri mai severe, acest virus poate cauza pneumonie, afecțiuni respiratorii acute severe, și insuficiență renală. Simptome comune ale afecțiunii includ dificultăți de respirație, febră și tuse. Acesta este al șaptelea tip de coronavirus care afectează omul, potrivit cercetătorului Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur.
Metode de prevenție

  1. Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
  2. Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
  3. Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
  4. Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Sute de polițiști și pompieri sibieni, la datorie în vacanța de Sfânta Maria

Câteva sute de pompieri și polițiști vor acționa la nivelul județului Sibiu în vacanța de Sfânta Maria.În perioada 12...
spot_img

Știri pe același subiect