7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Poluarea cu ozon crește numărul spitalizărilor pentru boli de inimă

Cele mai citite

Un nou studiu arată că poluarea aerului cu ozon este asociată cu o creștere a numărului de spitalizări pentru boli de inimă.

Știm cât de important este să respirăm aer curat, însă, din păcate, în cele mai multe orașe din lume poluarea aerului este foarte ridicată din cauza emisiilor de gaze.

În revista European Heart Journal a fost publicată o cercetare care a acoperit 258 de milioane de persoane din 70 de orașe din China, potrivit Agerpres.

Pentru a realiza studiul, s-au comparat internările înregistrate în perioada 2015-2017 cu evoluția în direct a calității aerului din orașele respective.

Datele arată că, independent de alţi poluanţi, ozonul a fost asociat cu peste 3% din spitalizările legate de boli coronariene, insuficienţele cardiace şi accidentele vasculare cerebrale.

În plus, s-a demonstrat că fiecare creştere de 10 micrograme de ozon pe metru cub de aer a fost asociată cu o creştere de 0,75% a spitalizărilor pentru atacuri de cord şi cu o creştere de 0,4% a celor pentru accidente vasculare cerebrale, notează medichub.

Impactul ar fi „amplificat de peste 20 de ori” atunci când nivelurile de ozon depăşesc 200 de micrograme în timpul verii, au declarat pentru AFP autorul studiului, Shaowei Wu de la Universitatea Xi’an Jiaotong şi colegii săi.

În acest exemplu extrem, expunerea la ozon ar fi legată de 15% din atacurile de cord şi de 8% din accidentele vasculare cerebrale, estimează cercetătorii.

Ozonul și problemele

În timp ce ozonul din straturile superioare ale atmosferei contribuie la împiedicarea radiaţiilor ultraviolete (UV) dăunătoare să ajungă pe Pământ, la nivelul solului, acest gaz este o componentă majoră a smogului care poluează majoritatea marilor oraşe.

Ozonul este creat în atmosferă printr-o reacţie chimică atunci când doi poluanţi, adesea emişi de maşini sau de industrie, se combină în prezenţa luminii solare, şi s-a demonstrat că interferează cu fotosinteza şi cu creşterea plantelor.

Avem poluare cu ozon în Sibiu?

Spre exemplu, miercuri, 15 martie 2023, pentru Sibiu au fost înregistrate următoarele valori ale poluării atmosferice:

  1. dioxid de azot (NO2) – 11 (bun)
  2. ozon (O3) – 11 (bun)
  3. praf de particule (PM2.5) – 32 (Moderată)
  4. dioxid de sulf (SO2) – 0 (bun)
  5. particule (PM10) praf suspendat – 25 (Moderată)
  6. monoxid de carbon (CO) – 100 (bun)

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Nicolae Ciucă demisionează din funcția de președinte al PNL

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al partidului.„Dragi români, vă...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect