3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Depistarea bolii Alzheimer, posibilă pe baza unui test de sânge

Cele mai citite

Cercetătorii britanici au reușit să depisteze printr-un simplu test de sânge boala Alzheimer. Modificările apărute la nivelul creierului pot fi prezente în analiza de sânge, înainte de apariția simptomelor, ceea ce ar putea ajuta la aplicarea de tratamente timpurii.
În trecut, diagnosticul definitiv al bolii Alzheimer putea fi pus doar în timpul autopsiei, însă odată cu dezvoltarea tehnologiei, depistarea bolii se poate face prin imagistica cerebrală și testele de lichid spinal, care pot fi foarte dureroase.
Un studiu recent publicat de  Universitatea din Kentucky, a arătat rezultate promițătoare ale cercetărilor făcute pentru utilizarea unui test de sânge care ar putea fi folosit pentru a identifica modificările bolii Alzheimer în creier înainte de apariția simptomelor, ceea ce ar putea duce la aplicarea unor tratamente preventive pentru apariția pierderilor de memorie.
În lucrarea lor, publicată în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, cercetătorii notează că detectarea patologiei asociate cu boala Alzheimer și cu demența (VCID) este limitată la evaluările cognitive și la imagistica neurologică, cum ar fi RMN și PET, dar și testele de lichid spinal, care sunt totodată și foarte dureroase.
„Probele de sânge pot fi obținute cu ușurință, chiar și la vizitele de îngrijire primară. Dezvoltarea unui test de sânge ar elimina necesitatea unor scanări PET scumpe și specializate sau a unor prelevări spinale invazive și incomode”, a declarat Donna Wilcock, director asociat la Sanders-Brown.
Zachary Winder, doctorand la Colegiul de Medicină din Marea Britanie, care a condus lucrările din cadrul laboratorului Wilcock,  a folosit mostre din baza de date de autopsii din Centrul de Cercetare a Bolii Alzheimer din Marea Britanie, prelevate de la persoane ce și-au dat acordul înainte de deces pentru ca creierul lor să fie utilizat în scopuri medicale.
Apoi au testat probele de sânge de la 90 de participanți pentru o varietate de proteine, cu scopul de a găsi biomarkeri în sânge ce ar putea prezice schimbările din creier care duc la demență.
„Acest studiu oferă dovezi că un test de sânge ar putea fi folosit pentru a estima prezența modificărilor bolii Alzheimer și a leziunilor vaselor de sânge din creier. Am identificat proteine în sânge care indică modificări ale proteinelor și modificări în creier cunoscute ca fiind cauza demenței. Un nivel mai ridicat de pTau181 și un nivel mai scăzut de beta-amiloid în sânge indică prezența plăcilor amiloide ale bolii Alzheimer în creier”, a explicat Wilcock.
Descoperirea ar putea revoluționa tratamentele persoanelor care suferă de Alzheimer, acestea având șanse mult mai mari să prevină distrugerea funcțiilor cognitive, în special al memoriei, și să-și prelungească viața semnificativ.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect