Diabetul zaharat defineste o tulburare metabolica care poate avea etiopatogenie multipla, caracterizata prin modificari ale metabolismului glucidic, lipidic si proteic, induse de tulburarea genetica sau castigata a secretiei de insulina si/sau de rezistenta celulelor periferice la actiunea insulinei.
Criterii de diagnostic al diabetului zaharat si motiv de prezentare la medicul specialist:
– Glicemia a jeun ≥ 126 mg/dl
sau
– Glicemia ≥ 200 mg/dl la 2 h postingestie a 75 g glucoza
sau
– HbA1c ≥ 6,5%
sau
– Pacienti cu simptomatologie clasica de hiperglicemie (poliurie, polifagie, scadere ponderala) si o glicemie ocazionala ≥ 200 mg/dl
Criterii de diagnostic al prediabetului:
– Glicemia a jeun 100-125 mg/dl
sau
– Glicemia la 2h din cadrul TTGO 140-199 mg/dl
sau
– HbA1c 5,7-6,4%
Complicatiile diabetului
Complicaţiile cronice microvasculare sunt specifice diabetului zaharat şi apar ca urmare a expunerii îndelungate la hiperglicemie dar şi a unor factori genetici încă necunoscuţi. Aceste complicaţii includ retinopatia, nefropatia şi neuropatia diabetică. Complicaţiile microvasculare apar la pacienţii cu DZ 1 şi mai rar la cei cu DZ 2, la aceştia din urmă predomină afectarea macrovasculară, cauza principală de deces fiind infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Durata de evoluţie a diabetului zaharat şi nivelul controlului glicemic sunt elementele determinante în apariţia şi progresia complicaţiilor cronice.
1. Afectarea oculară în diabetul zaharat
2. Afectarea renală în diabetul zaharat
3. Neuropatia diabetică
4. Arteriopatia diabetică
5. Piciorul diabetic
Dr. Giurgiu Iulia,
Medic Specialist Diabet Zaharat,
Nutritie si Boli Metabolice
GRATUIT PRIN CONTRACT CJASS
articol susținut de Misan Med