Fondatoare a proiectului „Îndrăznesc să trăiesc sănătos” și autoare a mai multor cărți pe tema nutriției, Doina Blaga propune o alimentație organizată distinct, pe fiecare anotimp al anului. Astfel, recomandă gospodinelor să prepare mâncăruri pe bază de fructe și legume de sezon, întrucât, în perioada naturală de coacere, vegetalele ne oferă maximul de nutrienţi valoroşi. Ce este potrivit să includă alimentația în perioada toamnei și în sezonul rece, având în vedere faptul că organismul consumă mai multă energie din cauza temperaturilor scăzute, aflăm din interviul acordat de Doina Blaga pentru cititorii ziarului Sibiu 100%.
Doina, ai scris o „carte de bucate pe anotimpuri”. De ce ai considerat că e nevoie să avem în fiecare sezon alt tip de mâncăruri?
Înainte să răspund propriu-zis la întrebarea aceasta, permite-mi să spun câteva cuvinte despre sănătate, pentru a explica, în linii mari, ce legătură are ceea ce mâncăm zi de zi cu starea în care ne simţim, cu sănătatea noastră. Când vine vorba despre sănătate, un aspect important pe care e nevoie să-l luăm în considerare este alimentaţia. Ceea ce mâncăm influenţează starea în care ne simţim. Am scris „Cartea de bucate pe anotimpuri” în primul rând pentru a-mi aminti mie însămi care sunt roadele pământului din fiecare anotimp, a le urmări pentru a le consuma şi a învăţa modul cel mai simplu de pregătire a acestora.
Care consideri că sunt beneficiile consumului alimentelor de sezon?
A mânca alimente de sezon are mai multe avantaje: în primul rând sunt mai ieftine şi se găsesc cu îndestulare. Apoi, sunt valoroase din punct de vedere nutritiv, întrucât, în perioada naturală de coacere, vegetalele ne oferă maxim de nutrienţi valoroşi. Dacă dieta noastră s-ar fi alcătuit doar din câteva alimente, fie ele foarte valoroase, organismul nostru ar ajunge la saturaţie. Succesiunea anotimpurilor cu bogăţia de roade specifice aduce o revigorare organismului. Pentru mine cura de cireşe din iunie este ca o masă de Paște. O aştept în fiecare an cu mare bucurie. E nevoie să fim atenţi. Uite, spre exemplu, anul acesta am ratat merişoarele… M-am trezit prea târziu şi timpul lor a trecut… Astfel am ratat darul acestor fructe minunate.
În perioada toamnei și în sezonul rece, ce consideri că este potrivit să includă alimentația, dat fiind faptul că organismul consumă mai multă energie din cauza temperaturilor scăzute?
În sezonul rece, consumăm cu generozitate seminţele. Ele ne furnizează căldura necesară după arderea grăsimilor bune pe care acestea le conţin. Seminţele şi nucile sunt şi surse bune de proteine. Consumându-le zilnic, ne asigurăm aminoacizii esenţiali necesari cu mai puţine forțe decât dacă ingerăm produse animaliere. Ne putem lua cu noi în trăistuţă la lucru seminţe şi nuci, combinate cu câte o curmală pentru gust bun. O formă foarte plăcută sunt lăpticurile din semiţe şi nuci. Seminţele se asimilează cel mai uşor dacă sunt înmuiate în prealabil 4-5 ore în apă. O delicatesă foarte iubită de noi este pasta de susan, care merge şi la sandvişuri. Calciul din susan se asimilează în întregime. Acum, toamna mai este şi sezonul cătinei. Am o deosebită preocupare în a face cura de cătină.
Care sunt vegetalele de bază pe care consideri că este obligatoriu să le consumăm pe parcursul unei săptămâni de toamnă, pentru ca organismul nostru să își primească toți nutrienții necesari?
O alimentaţie sănătoasă implică o bună organizare şi planificare. Tocmai de aceea am scris Cartea de bucate pe anotimpuri. Ea este ghidul meu la îndemână. Mi-am întocmit planificarea alimentaţiei pe an, prin calendarul anual în concordanţă cu calendarul Bisericii, care rânduiește și perioadele de post. Am lista vegetalelor pe anotimpuri și îmi planific mesele pentru fiecare săptămână.E nevoiesămâncăm din toatecele 5 categorii de alimente, respectiv fructe, legume, leguminoase, cereale şi seminţe. Acestea sunt baza alimentaţiei. Animalierele sunt aşa, ca o diversificare… de gust, dacă pot spuneaşa…Aşadar, avem în faţă lista cu vegetale şi le rotim, accentuând pe cele de sezon.Cerealele şi leguminoasele le avem tot anul, la fel şi, în mare parte, rădăcinoasele (morcov, ţelină, etc).
Toamna să urmărim să nu ne lipsească dovleacul, conopida. Dar putem găsi în piaţă şi fasole verde de toamnă, care este foartevaloroasă, mai ales dacă o gătim înăbuşit, cu puțină apă, la foc mic…
Ce produse să evităm dacă vrem să fim sănătoși?
E o întreagă listă… Pe primul loc sunt prăjelile, uleiurile încinse, zahărul, pâinea albă… Din păcate, este aproape cu neputinţă să le eviţi, căci sunt peste tot la îndemână şi sunt foarte atractive şi gustoase. Singura soluţie este să găteşti în casă. Prin cărţile mele, mai ales prin cartea Slujirea din bucătărie, pledez pentru prepararea mâncării în casă.Ştii ce torni în farfurii… Mai ales încurajez coptul pâinii. Cărticica Şi tupoţi săcoci pâinici din făină integral este o bijuterie în acest sens. Noi nu concepem sâmbătă fără miros de pâinică coaptă în bucătări.
Ce combinații de alimente s-a demonstrate că sunt nocive pentru organism?
Amidonul cu proteinele multe. Spre exemplu, clasicul pireu de cartofi cu carne, amidon cu zahăr, din gustoasele preparate de patiserie… Dar cele mai nocive pentru organism sunt multele proteine. Ele produc cea mai mare concentraţie de acid în organism, mai ales cele de provenienţă animală.Vă recomand o carte, „Sănătate prin alimentaţie”, scrisă de dr. Ted Morter. Acolo explică atât de limpedeacest aspect.
Ce alimente recomanzi în acest anotimp pentru a potoli pofta de dulce, pe care o resimțim din când în când?
Cele mai bune dulciuri sunt fructele de sezon. Personal, car după mine la serviciu, tone de fructe. Eu mănânc multe, enorm de multe fructe… Când mănânc suficiente fructe, nu mai simt nevoia de alt dulce. Altfel, ne vor atrage toate felurile de dulciuri și prăjituri… Sunt utile şi fructele uscate. Le putem avea în geantă la nevoie:curmale, stafide, smochine…
Iar ca gustări, între mese, ce alimentear fi preferabile în acest sezon?
Gustări? Hm!… Seminţe… , un morcov…, un biscuit de casă. În fiecare an, coc biscuit cu dovleac.Sunt atât de gustoși şi hrănitori!!!
Doina, cum ai motiva o persoană care până acum nu aacordat mare atenție alimentației, să înceapă să facă alegeri corecte și să trăiască sănătos?
Sinceră să fiu, nu cred că aş putea motiva pe cineva pe termen lung… Din păcate, cel mai bun motivator este durerea… Cunosc oameni care n-au postit niciodată, dar după ce au aflat că au cancer, au început să mănânce strict vegetal… şi, şi-au schimbat radical viaţa. Eu am dorit să mănânc sănătos de drag , nu de durere… Am vrut să ajut oamenii să descopere toată această bogăţie de alimentevegetalefără a fi presaţi de dureri şi boli… Multe dureri ni le provocăm singuri, prin alegerile pe care le facem zi de zi, cu ce băgăm în gură… la suflet. Mâncatul pe baze emoţionale este un sindrom tot mai des întâlnit. De aceea, eu am legat hrana fizică de cea spirituală (duhovnicească). Nu putem trăi sănătos dacă nu avem pace şi bucurie, singurul vindecător fiind bunul Dumnezeu. Pe lângă alimentaţie, un alt aspect important pentru sănătate, alături de alimentaţie este mişcarea. Din păcate, mâncăm prea mult, prea concentrat caloric raportat la efortul depus. Eu, una, recunosc asta. În mai bine de un an, deja am acumulat kilogrameîn plus, căci merg cu maşina şi stau mult la birou…
Personal, simt nevoia de încurajare pentru susţinerea alimentaţiei sănătoase. Cred că e nevoie să reiau seminariile de nutritive şi să bucătărim împreună, pentru a ne susţine reciproc. E prea mare bătălia pentru a o câştiga de unul singur.