Soare „cu măsură”, hidratare corespunzătoare, mai ales în momentele cele mai fierbinți ale zilei, și folosirea regulată a cremelor și loțiunilor de fotoprotecție sunt doar câteva dintre recomandările de care trebuie să ținem cont pentru a păstra sănătatea și prospețimea tenului în sezonul cald. Ce tip de îngrijire necesită pielea în această perioadă, cum putem preveni hiperpigmentațiile dar și ce alimente au efect benefic pentru ten ne spune prof. univ. dr. Maria Rotaru, medic dermato-venerologie, șef Secție Dermato-Venerologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Care sunt problemele cu care se confruntă tenul în sezonul cald?
În perioada sezonului cald, din cauza căldurii și transpirației, pot să apară în primul rând infecții cutanate, de tip foliculite sau impetigo (bube dulci), ce ar trebui recunoscute și tratate corespunzător cât mai rapid, ca să nu se extindă. De asemenea, pot apărea diverse reacții alergice, inclusiv unele numite fotodermatite alergice, ce apar la contactul soarelui cu pielea pe care este aplicată o substanță cu efect fotosensibilizant; herpesul poate recidiva în cursul verii după expunerea intensă la soare, din cauza efectului agresiv al radiației UV. O problemă importantă, în special pentru femei, este melasma, caracterizată prin hiperpigmentații localizate la nivelul feței și care se accentuează odată cu expunerea la soare. La polul opus este apariția unei depigmentări localizate, respectiv a leziunilor de vitiligo, ce nu de puține ori debutează la începutul verii după o expunere mai intensă la soare. Un lucru bun în perioada verii este faptul că acneea se ameliorează în general, sub efectul antiiflamator al radiației UV, dar să nu uităm că la sfârșitul verii – începutul toamnei, se poate din nou exacerba.
Cum ne putem menține pielea hidratată, în ciuda temperaturilor de afară?
Este foarte simplu. Va trebui să ne hidratăm corespunzător, mai ales în perioada cea calduroasă a anului, lucru pe care, de altfel, îl cunoaște toată lumea. De asemenea, trebuie evitată expunerea la soare în perioada amiezii, de preferință între 11:00 și 16:00. În plus, trebuie adaptate cremele, loțiunile și produsele de îngrijire ale tenului cu sezonul cald, care ar trebui să fie mai puține, mai fluide, și mai puțin compacte. În niciun caz nu se recomandă utilizarea frecventă a machiajului. Ținând cont de faptul că în perioada verii transpirăm mai mult, este necesară și o îndepărtare a transpirației mai des. De asemenea, tenul gras seboreic are nevoie de o îngrijire suplimentară.
Care este ordinea corectă de aplicare a cremelor? Mai întâi crema hidratantă și apoi loțiunea solară sau invers?
Se recomandă să se aplice întâi crema, în funcție de tipul de ten, hidratantă sau matifiantă (pentru tenul seboreic) și apoi se aplică crema sau lotiunea de fotoprotecție. În prezent există creme de fotoprotecție sau loțiuni adaptate tipului de ten şi vârstei: pentru tenul sensibil sau cu tendință alergică, pentru tenul seboreic sau /și acneic, pentru persoanele care se hiperpigmentează neuniform pe faţă vara și dezvoltă melasmă. Există crème fotoprotectoare care au și efect antiîmbătrânire (antiaging), sau creme care se adresează mai mult persoanelor în vârstă, cu risc de a dezvolta cancere de piele.
Ce tip de machiaj trebuie abordat în acest sezon – ar trebui să se renunțe la fond de ten sau pudră?
Machiajul pe perioada verii trebuie să fie cât mai ușor și mai natural și, bineînțeles, cât mai puțin fond de ten și, dacă se poate, deloc pudră. Există deja multe produse benefice care pot fi folosite în această perioadă, care sunt fluide, conțin factor de protecție solară și au efect corector satisfăcător. Din păcate, am observat în rândul tinerelor o tendință de a folosi un machiaj și o acoperire excesivă a tenului, cu scopul de a corecta imperfecțiunile, dar care, în timp, are un efect contrar și produce așa-numita „acnee cosmetică”, aceasta fiind consecința imposibilității tenului de a respira și de a elimina atât sebumul, cât și sudoarea.
Ce îngrijire necesită pielea după plajă și baia în apa mai mult sau mai puțin sărată a mării sau a lacurilor?
În primul rând, este necesară utilizarea unor geluri de spălare care să nu usuce excesiv pielea deja expusă la soare și apă sărată. După baie, trebuie aplicate loțiuni de corp cu efect calmant reparator, hidratant și nutritiv, care favorizează refacera barierei cutanate prin hidratarea stratului superficial al pielii. Acestea se recomandă tuturor tipurilor de piele, dar în special pentru pielea albă sensibilă, respectiv fototipuri cutanate deschise și pielea atopică; acestea pot fi aplicate atât pe față, cât și pe corp, după baie.
Dar după baia la ștranduri și piscine, unde adaosul de clor și substanțe dezinfectante este sporit considerabil?
După baia la ștranduri și piscine este importantă spălarea abundentă cu apă pentru îndepărtarea de pe piele a acestor substanțe dezinfectante care pot produce iritații și uscarea pielii, reactivarea dermatitei atopice sau chiar declanșarea unor reacții alergice de contact. După spălare se recomandă aplicarea unor balsamuri și loțiuni de corp cu efect emolient și de refacere a barierei cutanate. Pe perioada verii se pot folosi loțiuni de corp mai fluide, cu efect hidratant, balsamurile fiind indicate în general persoanelor cu pielea uscată.
Care sunt cele mai eficiente metode pentru a evita hiperpigmentarea pielii?
În primul rând, o expunere gradată la soare, folosind creme fotoprotectoare, adaptate tipului de ten și fototipului cutanat, dar și evitarea, în special, a expunerii intense la soare și la ore nepotrivite (între 11:00 și 16:00). Evitarea, de asemenea, a unor produse naturiste care pot produce pigmentații. În plus, pălării și umbreluțe în măsura în care se poate, știut fiind faptul că melasma sau această hiperpigmentație neoniformă are tendința să revină dacă tenul nu e îngrijit și protejat corespunzător.
Ce proceduri estetice sunt recomandate în sezonul cald?
În cursul verii se pot efectua mai mult procedee, ca, de exemplu, tratamentul de injectare a toxinei botulinice la nivelul zonei superioare a fetei (frunte și zona perioculară), tratamentele de injectare cu acid hialuronic pentru volumetrie facială sau mezoterapia, atât pentru față, cât și pentu scalp (recomandată pentru căderea părului). De asemenea, se poate efectua procedura de micronideling sau tratamentul cu Dermapen, eficiente pentru tratamentul cicatricilor provocate de acne, pentru reîntinerirea tenului și pentru melasma, perioada de recuperare minimă fiind de 1-3 zile. Tot în sezonul cald se poate face și epilarea cu Laser sau IPL, cu condiția ca pacienta să folosească cremele fotoprotectoare SPF 50 recomandate și să nu aibă programat concediul la mare în luna imediat următoare procedurii.
Cum putem menține din interior sănătatea pielii? Ce alimente au efecte benefice?
Alimentele care ajută pielea ajută organismul în general, dar, într-adevăr, sunt câteva recomandări. De exemplu, strugurii, afinele, citricele, sunt bogate în principii care au efect antioxidant și antiaging (resveratrol, vitamina C) și, de asemenea, morcovii, bogați în caroten. În consecință, o alimentație cât mai „colorată“, cât mai bogată în vitamine, oligoelemente și minerale este benefică pielii.
Este necesar în timpul verii consumul de suplimente nutritive?
Un organism sănătos nu are nevoie, în opinia mea, de suplimente nutritive, în special pe perioada verii. Aceasta nu înseamnă că, dacă există anumite particularități sau recomandări, nu ar putea fi luate, dar suplimentele nutritive nu trebuie „luate cu sacul” ci atunci când într-adevăr ar putea să aibă un efect benefic „suplimentar”. Este știut déjà faptul că sunt foarte multe persoane care consumă frecvent suplimente nutritive. Va rog să nu uitați că acestea nu sunt complet inofensive.
Care sunt principalele recomandări pentru a ne menține sănătatea tenului pe timpul verii?
Hidratare, alimentație sănătoasă, îngrijirea corespunzătoare a tenului cu crème adaptate tipului de ten plus crème sau loțiuni de FOTOPROTECȚIE, SOARE cu „Măsură” și cu bun simt, pentru a nu dori să obţinem tot bronzul în 7 zile. Iar un lucru foarte important: să nu ne traumatizăm tenul inutil, cu scopul „să-l curățăm“, pentru că am putea să obținem efectul invers cu hiperpigmentații localizate și /sau cicatrici, care apoi se tratează foarte greu sau devin permanente.