Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a emis recent un comunicat cu privire la Metapneumovirus (HMPV) și măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cauzate de acest virus.
Conform informațiilor apărute în spațiul public, INSP adresează câteva clarificări esențiale pentru o înțelegere corectă a situației actuale. Primul caz al virusului HMPV a fost raportat în luna noiembrie 2024 în București, iar un al doilea caz a fost confirmat pe 9 ianuarie 2025. De asemenea, un caz din Oradea era în curs de validare la momentul emiterii comunicatului.
Metapneumovirusul uman este un virus respirator relativ comun, care face parte din sistemul de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI). Acesta a fost detectat la un număr mic de persoane încă din sezonul 2013-2014, cu un total de doar 15 cazuri pe întreg sezonul, iar în alte sezoane au fost confirmate mai puțin de 10 cazuri. Până la data de 10 ianuarie 2025, în sezonul actual au fost raportate doar două cazuri confirmate.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nivelul infecțiilor respiratorii acute, inclusiv cele cauzate de Metapneumovirusul uman, se află în limitele așteptate pentru sezonul de iarnă, fără a exista izbucniri neobișnuite ale epidemiei în alte regiuni, cum ar fi China.
Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor:
- Spălarea mâinilor cu apă şi săpun, în mod regulat;
- Respectarea igienei tusei şi a strănutului: acoperirea nasului şi a gurii cu un şerveţel în timpul tusei şi al strănutului şi aruncarea lui după utilizare sau acoperirea în totalitate a nasului şi a gurii în plica cotului în timpul strănutului;
- Aerisirea zilnică a încăperilor;
- Evitarea locurilor aglomerate;
- Adresarea la medicul de familie la apariţia simptomelor respiratorii, pentru a stabili recomandările ce trebuie urmate;
- Evitarea intrării în colectivitate şi în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne şi simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariţia acestora şi adresarea la medicul de familie.