Reprezentanții CJAS le reamintesc cetățenilor că li se poate elibera gratuit Cardul European de Asigurări de Sănătăte, în baza căruia pot beneficia de asistența medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Astfel, cardul poate fi eliberat celor care călătoresc în străinătate pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Perioada de valabilitate a Cardului European este de 1 an de la data emiterii.
„Serviciile medicale acordate in baza cardului european nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare in statul membru al Uniunii Europene si se acorda asiguratilor romani in conformitate cu legislatia statului membru al Uniunii Europene in care se deplaseaza titularul Cardului european”, se arată într-un comunicat de presă remis de CJAS Sibiu.
Pentru eliberarea cardului, persoana asigurată va depune la casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta o cerere si documente care sa ateste calitatea de asigurat .
Cererea tip pentru eliberarea Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate se poate obtine de la ghiseele aflate la parterul institutiei noastre sau poate fi descarcata de pe site-ul CAS Sibiu, sectiunea “Asistenta medicala oferita in afara tarii”-Statele membre ale UE/Spatiului Ec.European/Conf.Elvetiene-Sedere temporara in strainatate-Cardul European-Modalitati de eliberare si utilizare a cardului European”.
Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate se elibereaza in termen de 7 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii la casa de asigurari de sanatate.
Precizări importante ale reprezentanților CJAS cu privire la Cardul European de Asigurări de Sănătate:
1. Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate nu acopera situatia in care persoana asigurata se deplaseaza in UE cu scopul de a beneficia de tratament medical.
2. Cererea pentru eliberarea Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate, reprezinta in acelasi timp şi o declaraţie pe propria răspundere prin care asiguratul certifica faptul că :
nu intenţioneaza să utilizeze cardul european de asigurări sociale de sănătate pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical
în situaţia în care beneficiaza de servicii medicale în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate în perioada în care nu mai îndeplineste toate condiţiile în baza cărora s-a eliberat cardul (inclusive plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate), se obliga să suporte în totalitate contravaloarea serviciilor medicale decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi rambursate instituţiei din statul membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European unde au fost acordate aceste servicii medicale
3. Cardul european poate fi utilizat de către asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale UE, nu produce efecte pe teritoriul României şi nu creează nicio obligaţie pentru furnizorii de servicii medicale din România.