Prezentarea impecabilă pe rafturi, diversitatea în arome și designul atrăgător fac din băuturile energizante opțiuni tentante pentru copii și adolescenți.
Dincolo de eticheta colorată și impresia că sunt cool, energizantele dăunează sănătății, provocând afecțiuni grave la vârste fragede. Aceste băuturi conțin cafeină, vitamine din complexul B și diverse ingrediente precum taurina, guarana, ginseng, având scopul de a stimula sistemul nervos central și de a îmbunătăți performanțele fizice și intelectuale. La prima vedere am spune că nu sunt chiar atât de dăunătoare, însă cantitatea de cafeină poate depăși cu mult limita recomandată, fiind de 2-3 ori mai mare decât în alte băuturi cofeinizate precum cafeaua sau cola. Fiecare substanță în parte nu este neapărat dăunătoare, dar atunci când sunt combinate, pot apărea efecte severe asupra sănătății. De exemplu, dependența de cafeină produsă de consumul repetat poate duce la simptome de sevraj, iar unele ingrediente pot avea efecte adverse precum dureri de cap, palpitații, anxietate și tulburări de somn. În această perioadă există un proiect legislativ care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori. Amenzile ajung până la 3.000 de lei și comerciantul poate fi sancționat chiar cu suspendarea activității între 10 și 30 de zile.
Formulele de băuturi energizante pot conține mai multă cafea decât un espresso, iar persoanele care nu consumă regulat cafea sau alte băuturi cu cafeină pot înregistra o creștere a presiunii arteriale sistolice mult mai acut în urma consumului de băuturi energizante.
Dependența de cafeina este mult mai puternică decât în cazul consumatorilor de cafea. Prin expunerea repetată la cantități mari de cafeină, organismul va experimenta simptome de sevraj atunci când nu mai primește substanța, informează Institutul Național de Sănătate Publică.
Asocierea energizantelor cu alcoolul
Tinerii combină energizantele și alcoolul cel mai adesea la petreceri. Această combinație este cât se poate de periculoasă, deoarece efectul stimulant neutralizează reacțiile organismului la o cantitate mare de alcool și astfel intervine subestimarea stării de ebrietate. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, cercetări recente arată ca tendința de asociere a băuturilor energizante cu alcoolul, prin popularitate, imitare și presiunea de grup, este în creștere (peste 70% dintre adulții tineri care consumă aceste băuturi le amestecă cu alcool), iar riscurile se dublează prin potențarea efectului și adicție.
Andreea Cozgarea este medic rezident în anul II la Cardiologie în cadrul SCJU și ne-a explicat cât de periculoase sunt energizantele pentru sănătatea corpului nostru.

Ea ne spune că în ultima perioadă societatea se dezvoltă într-un ritm alert, iar oamenii tind să acorde tot mai puțin timp unui stil de viață sănătos. Obiceiurile simple care contribuie la buna funcționare a organismului, precum odihna corespunzătoare și o alimentație echilibrată, sunt înlocuite cu consumul unor substanțe care încearcă să compenseze aceste lipsuri.
„Din punct de vedere cardiovascular, se observă creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale. Consumul excesiv al băuturilor energizante poate da naștere unor tulburări de ritm cardiac, precum fibrilația atrială, manifestată prin palpitații, percepute ca bătăi rapide si neregulate, însoțite de dificultăți în respirație, disconfort toracic și anxietate. În lipsa unui diagnostic și a unui tratament corect, fibrilația atrială predispune la formarea de cheaguri de sânge în interiorul inimii, care se pot deplasa în diferite regiuni ale organismului (cel mai frecvent la nivelul creierului), generând accidentul vascular cerebral. În contextul unor factori de risc preexistenți sau a unor predispoziții individuale, peste care se suprapune un consum excesiv de băuturi energizante, starea de sănătate se poate degrada considerabil. Au fost descrise cazuri de infarct miocardic sau chiar de stop cardio-respirator secundar consumului acestor substanțe, întâlnite până și în rândul tinerilor”, ne explică Andreea.
Tânăra rezidentă ne spune că un alt aspect important de conștientizat este asocierea energizantelor cu alte băuturi pe bază de cola, situație în care se amplifică atât efectele psihoactive, cât și reactiile adverse.
„Strategiile actuale de marketing păcălesc destul de ușor utilizatorii. Având în vedere faptul că băuturile energizante se comercializează deseori în recipiente care conțin mai multe porții, fapt omis sau ignorat adeseori de către cumpărători, se ajunge la situați în care se consumă cantități exagerate”, precizează rezidenta.
INSP arată că în UE (Ungaria, Suedia, Marea Britanie) și SUA sunt reglementări în care se recomandă evitarea acestor tipuri de băuturi de către copii și atenționări inclusiv pentru sportivii de performanță. De asemenea, Germania și Elveția au adoptat norme specifice privind aceste produse, iar țări precum Belgia, Danemarca și Olanda au prevederi în legislația națională privind adaosul de vitamine și alte substanțe, care sunt de asemenea aplicabile băuturilor energizante. Lista nu se oprește aici. Lituania a fost prima țară din UE în care a intrat în vigoare legea care interzice comercializarea băuturilor energizante minorilor (2014).
Situația în județul Sibiu
În urma solicitării noastre transmise Spitalului Clinic de Pediatrie, instituția ne-a comunicat că nu s-au înregistrat pacienți intoxicați cu substanțe energizante în perioada 2022-2023.