4.1 C
Sibiu
vineri, decembrie 6, 2024

Peste 4000 de pacienți tratați în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu în 2024

Cele mai citite

Pe 20 noiembrie 2024, în cadrul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC), Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu se alătură campaniei globale de sensibilizare asupra acestei afecțiuni grave care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Cu această ocazie, echipa spitalului a desfășurat o campanie de măsurare gratuită a funcției pulmonare pentru toți cetățenii interesați, prin testarea spirometrică, procedură esențială pentru diagnosticarea BPOC.

BPOC este o boală cronică a plămânilor care provoacă dificultăți respiratorii, tuse persistentă și producerea de mucus, fiind adesea cauzată de fumatul pe termen lung sau expunerea la poluanți. Fără tratament, aceasta poate duce la insuficiență respiratorie și complicații grave, inclusiv afecțiuni cardiace.

„Ne dorim ca Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu să fie cât mai aproape de oameni și vom continua să le oferim cetățenilor atât evenimente pe linie de prevenție și educație pentru sănătate, de tipul campaniilor de spirometrii și antifumat, cât și cu servicii medicale de cea mai bună calitate. De altfel, cred că aceasta este menirea tuturor persoanelor implicate în gestionarea sistemului de sănătate: înainte de a trata, să căutăm să prevenim prin tot ceea ce ne stă în putință, instalarea bolii!”, spune Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Persoanele care suferă de BPOC resimt următoarele simptome:

  • Dispneea sau respirația dificilă – apare și se accentuează în timpul efortului fizic, fiind cauzată de distrugerea structurii plămânilor și îngustarea căilor aeriene; apare imposibilitatea de a mai evacua complet aerul din plămâni; odată cu evoluția bolii, respirația grea se transformă în senzația de lipsă de aer, care poate fi resimțită chiar și la eforturi minime, în timpul activităților zilnice de rutină
  • Tusea – are caracter cronic, durând mai mult de 3 luni – prin tuse, organismul încearcă să elimine mucusul (sputa, flegma) în exces, care apare ca urmare a iritării cronice a căilor respiratorii de către fumul de țigară sau de ceilalți factori care duc la apariția BPOC.
  • Expectorația de mucus în exces (SPUTA, FLEGMA) – este frecventă în BPOC – cel mai frecvent, mucusul nu are culoare sau este alb-cenușiu – în cazul în care culoarea se schimbă în galben verzui, de obicei, este o infecție pulmonară; dacă sputa este în cantitate mare, dacă în sputa apar „vinișoare de sânge” sau dacă eliminați sânge print use, trebuie să consultați de urgență medicul specialist
  • Weezing-ul sau respirația șuierătoare – este zgomotul asemănător unui șuierat, unui fluierat, care se produce la expirație, când se elimină aerul din plămâni
  • Senzația de apăsare sau constricție toracică – este cauzată de efortul tot mai crescut pe care îl faceți pentru a respire; apare mai ales în legătura cu accesele de tuse sau efortul fizic
  • Oboseala – este o consecință firească a efortului tot mai mare depus pentru fiecare respirație; dacă aveți BPOC și vă simțiți foarte obosiți, este posibil ca funcția pulmonară să fie foarte redusă
  • Cianoza – buzele și degetele se învinețesc – este un semn că organismul nu mai este oxigenat în mod corespunzător; în plus, bioxidul de carbon nu poate fi eliminat și rămâne în sânge, ceea ce determină culoarea albăstruie-vineție a tegumentelor; apare când boala este foarte severă; atunci când apare cianoza, trebuie consultat de urgență medicul specialist, deoarece este foarte probabil să aveți nevoie de oxigen suplimentar.

Dintre factorii de risc identificați pentru BPOC, menționăm:

· fumatul sau chiar expunerea pasivă la fumul de tutun;

· expunerea profesională la praf, fum sau substanțe chimice;

· poluarea aerului

· nașterea prematură și infecțiile respiratorii frecvente sau severe în copilărie care împiedică dezvoltarea plămânilor;

· astm apărut în copilărie;

· o afecțiune genetică rară, numită deficit de alfa-1 antitripsină, care poate provoca BPOC la o vârstă fragedă.

BPOC nu se vindecă, dar se poate trata eficient. BPOC se tratează cu medicamente bronhodilatatoare inhalatoare, care relaxează și deschid căile respiratorii. În stadiul sever, este necesară asocierea corticosteroizilor inhalatori la bronhodilatatoare.

În România, mor anual aproximativ 5000 de persoane din cauza BPOC, numărul bolnavilor aflați în evidență fiind de aproape 500.000. Decesele prin BPOC reprezintă aproximativ 20% din totalul deceselor provocate de boli ale aparatului respirator. Mortalitatea prin BPOC este de 3 ori mai mare în rândul bărbaților.

La Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, numărul pacienților spitalizați cu diagnosticul BPOC reprezintă aproximativ 20% din totalul internărilor, iar consulturile pacienților cu BPOC efectuate în ambulatoriul de specialitate înseamnă un sfert din totalul consultațiilor. Astfel, de la începutul anului și până în prezent au fost internați aproape 500 de bolnavi cu BPOC și consultați alți aproximativ 3600 de pacienți afectați de această boală.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: DIICOT deschide un dosar penal în legătură cu campania electorală a lui Călin Georgescu

DIICOT a anunţat vineri că a deschis un dosar penal in rem în legătură cu campania lui Călin Georgescu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect