6.2 C
Sibiu
marți, februarie 20, 2024

Premieră la SCJU Sibiu: biopsie pulmonară ghidată prin CT

Cele mai citite

Un moment istoric pentru medicina din Sibiu, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), a marcat efectuarea primei biopsii pulmonare ghidate prin computerul tomograf (CT).

Această intervenție, realizată în premieră la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală al spitalului, reprezintă o colaborare între medicii radiologi și chirurgii toracici.

Biopsia pulmonară CT ghidată este o procedură minim invazivă ce utilizează un ac special pentru recoltarea unui fragment de țesut dintr-o leziune pulmonară suspectă, sub ghidajul precis al computerului tomograf. Această metodă avansată se dovedește extrem de utilă pentru pacienții cu formațiuni pulmonare neoplazice, atât din cadrul SCJU Sibiu, cât și din spitalele din județul Sibiu și din zonele limitrofe.

„Posibilitatea efectuării biopsiilor pulmonare CT ghidate în Sibiu ajută foarte mult pacienții spitalului nostru, ai spitalului de boli pulmonare și ai celorlalte spitale din județele învecinate. Fără examenul anatomo-patologic efectuat după biopsia CT ghidată, nu se poate iniția tratamentul oncologic.

Posibilitatea efectuării diagnosticului precoce oncologic scade timpul de inițiere a tratamentului și în consecință cresc șansele de supraviețuire ale pacientului oncologic”, a declarat conf. univ. dr. habil. Florin GROSU.

Intervenția, realizată în premieră la SCJU Sibiu, a fost posibilă datorită modernizării Laboratorului Clinic de Radiologie cu aparatură de înaltă performanță achiziționată din fonduri europene atrase de spital printr-un proiect POIM.

„Este un pas important pentru spitalul nostru, dar mai ales pentru pacienții oncologici care primesc o șansă în plus la depistare precoce și la recuperare. Ne bucurăm că investițiile realizate constant reușesc să ridice calitatea actului medical și să genereze rezultate atât de importante. Vom continua demersurile de a crea condiții cât mai bune personalului medical, pentru a-i permite să evolueze în modul de tratare al pacienților noștri”, spune Daniel Chelcea, managerul SCJU Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Oferta săptămânii

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Investiții importante la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”

Clădirea Colegiului Național Pedagogic "Andrei Șaguna" va fi modernizată și mai eficientă energetic în urma derulării unui proiect de...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect