6.2 C
Sibiu
marți, februarie 27, 2024

Propunere a Ministerului Culturii: liber la concerte și festivaluri, dar cu certificat de vaccinare

Cele mai citite

Ministerul Culturii discută cu cu Institutul Național de Sănătate Publică și cu o serie de operatori culturali despre modalitățile în care ar putea fi reluate evenimentele medii și mari, cu mai mult de 500 de participanți. Una dintre variante este utilizarea certificatului de vaccinare, ca „permis” de intrare.

Reluarea activităților culturale în aer liber, festivaluri și concerte, reprezintă una dintre prioritățile marilor operatori culturali și, implicit, ale Ministerului Culturii. Bogdan Gheorghiu confirmă că ministerul pe care îl conduce poartă discuții cu INSP, pentru a găsi cea mai eficientă cale de repornire a activităților culturale cu public numeros. O variantă este cea prin care vor putea intra la astfel de evenimente doar persoanele vaccinate, cele testate negativ și cele care pot dovedi că au fost bolnave de COVID-19.
„În acest moment suntem în discuții cu Institutul Național de Sănătate Publică și cu operatorii economici culturali cu privire la reluarea evenimentelor medii și mari in aer liber. Noi avem câteva propuneri pe care le vom înainta. Avem în vedere pentru accesul participanților la eveniment ori prezentarea unei adeverințe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală și are deja anticorpii formați. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid”, a spus Gheorghiu într-o emisiune TV.
Gheorghiu a că decizia va fi luată de „cei din zona epidemiologică”. El și-a exprimat speranța ca, odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, „să avem niște reguli clare care să permită desfășurarea unor astfel de evenimente”.
„Dacă ne uităm în restul Europei, în Marea Britanie festivalurile ar începe undeva prin luna iunie, iar Olanda și-a propus ca acestea să fie deschise undeva prun luna iulie. Așadar, suntem și noi în așteptare legat și de proiectul celor de la Comisia Europeană vizavi de pașaportul verde digital. Această comisie a anunțat că va prezenta public pe 17 martie o variantă. Iată că sunt mai multe componente de care depinde o discuție finală în acest sens”, a mai spus Gheorghiu. El susține varianta unui acces nelimitat, dacă spectatorii vor face parte din catergoriile amintite.
„În momentul de față, evenimentele în aer liber cât și cele din interior sunt limitate la 500 de persoane. În momentul în care vom avea o rată de vaccinare care ne va da motive să fim optimiști, atunci, repet, noi vom pleda pentru eliminarea acestei limite”, a mai spus ministrul Bogdan Gheorghiu.
 

Oferta săptămânii

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Inspectorii ANAF care vor merge în control vor avea arme

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat luni că inspectorii de la Antifraudă vor avea dreptul să poarte arme.Reorganizarea Agenţiei...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect