Ne apropiem de deschiderea unui nou an școlar, însă unul care va fi diferit, în care elevii vor trebui să poarte mască și să păstreze distanța față de colegi. Aceste măsuri sunt menite să îi protejeze pe copii de infectarea cu noul coronavirus, dar pot avea și urmări asupra elevilor, spun specialiștii. Psihologul clinician Oana Vasiu crede că elevii pot avea dificultăți de adaptare la aceste reguli, mai ales cei mai mici dintre ei, iar efectele modificării modului în care ei vor fi nevoiți să interacționeze pot să fie multiple, chiar și pe termen lung. Psihologul sibian ne-a vorbit despre începerea școlii în contextul Covid-19, oferind și o serie de sfaturi atât pentru părinți, cât și pentru copii.
Ne aflăm înaintea startului unui an școlar diferit, în care elevii vor trebuie să poarte mască la școală și să păstreze distanța fizică. Credeți că le va fi ușor să se adapteze la aceste reguli, mai ales celor mai mici dintre ei?
Copiii răspund diferit la stres în funcție de vârsta lor, dar și de modelele parentale și ale grupului din care fac parte. Desigur, cei mai mici vor avea dificultăți mai mari de adaptare la o situație stresantă, deoarece nu au avut încă timp să își dezvolte mecanisme de gestionare a stresului. De asemenea, ne putem aștepta să aibă dificultăți de adaptare cei care, în ultima perioadă, au fost mai degrabă feriți de contexte sociale, nefiind astfel obișnuiți cu purtarea măștii și respectarea regulilor de distanțare socială, cei care au fost mult expuși la temerile părinților, la știri și informații alarmante referitoare la situația actuală și efectele noului coronavirus, cei ai căror părinți le-au prezentat cu anxietate contextul reîntoarcerii la școală, dar și cei care, după reluarea școlii, vor fi despărțiți de prietenii lor, făcând parte din grupul diferit celui în care prietenii se află. Pentru toți copiii este extrem de importantă interacțiunea cu alți copii, astfel că le va fi foarte greu să rămână distanțați, chiar dacă vor înțelege motivele necesității acestei măsuri.
Aceste măsuri au rolul de a-i proteja pe copii de noul coronavirus, dar putem vorbi și de efecte pe termen lung ale purtării măștii la școală sau ale păstrării distanței fizice?
Pentru copii, socializarea are un rol important în dezvoltarea abilităților pe mai multe planuri, de manifestare a trăsăturilor caracteriale, de dezvoltare a sentimentului de siguranță prin apartenență și integrare în grup cu alți copii cu trăsături asemănătoare lor. De aceea, efectele modificării modului în care ei vor fi nevoiți să interacționeze pot într-adevăr să fie multiple, chiar și pe termen lung. După o perioadă stresantă în care au fost nevoiți să se ferească de ceilalți, încărcată de temeri asociate interacțiunii sociale, ne putem aștepta la o creștere a nivelului de anxietate la revenirea la școală. Este posibil să fie îngrijorați și temători, reticenți în interacțiune, copleșiți de presiunea pusă pe ei, de a se adapta rapid și corect la noile măsuri. Unii copii se pot feri de ceilalți, cei mici se pot simți însingurați și chiar ne putem aștepta să apară sentimente de abandon, în contextul în care adulții din jur nu reușesc să îi linistească, ba chiar să îi certe dacă nu păstrează distanța față de alți copilași. Pe termen lung, este posibil ca unii dintre copii să rămână cu semne de fobie socială, cu temeri și nesiguranță în interacțiunea cu ceilalți, cu unele dificultăți de atenție și concentrare în rezolvarea de probleme, cu dificultăți de învățare logică și de memorare. Pentru a se putea dezvolta echilibrat, din perspectivă cognitivă și emoțională, copiii au nevoie de un mediu echilibrat și suportiv, de relații încurajatoare și sănătoase, încărcate de înțelegere.
Cum ar trebui să fie pregătiți copiii pentru începutul unui an școlar diferit și ce recomandări le puteți face părinților în acest sens?
Este important ca părinții să le explice toate schimbările, cu răbdare, calm și empatie. Să fie deschiși la întrebările copiilor, la temerile lor, încercând să le răspundă și să caute împreună alternative pentru interacțiunea cu prietenii de la școală, ținând cont de regulile de distanțare fizică. Să îi liniștească, dacă cei mici resimt frica legată de posibilitatea de a se îmbolnăvi, amintindu-le că regulile de igienă și distanțare sunt tocmai pentru a-i proteja, să le amintească de reîntâlnirea cu prietenii și colegii, punând accent pe aspectele pozitive ale reînceperii școlii. De asemenea, le recomand părinților să fie atenți la posibilele semne ale unor probleme psiho-emoționale ale copiilor lor, cum ar fi: dificultăți de somn și alimentare, iritabilitate sau retragere în interacțiunea cu ceilalți sau acasă, plâns facil, tristețe, refuzul de a ieși din casă sau de a se juca, frică declarată, coșmaruri, dificutăți de concentrare sau de învățare, scăderea notelor școlare, orice manifestări comportamentale îngrijorătoare sau diferite față de trecut. Dacă este cazul, le recomand să discute cu multă atenție cu copilul, cu empatie și deschidere, despre ceea ce simte acesta. Să afle cum percepe copilul reluarea orelor, dacă s-a întâmplat ceva anume la școală. Când este necesar, să discute cu învățătoarea sau dirigintele, apoi să găsească împreună soluții sau să apeleze la ajutor specializat (psiholog școlar, psiholog clinician, psihoterapeut).
Elevilor ce le recomandați cu privire la această situație?
Este normal ca în această situație să se simtă speriați, îngrijorați, triști, confuzi, compleșiți sau furioși. Să își amintească tot timpul că nu sunt singuri, că pot apela la adulții din jurul lor pentru sprijin și îndrumare când au nevoie, să pună întrebări referitoare la orice nu înțeleg. Să își amintească faptul că aceasta este o situație trecătoare și este necesar să fie răbdători.
Să se protejeze pe ei și pe ceilalți, spălându-se pe mâini cât mai des, cu săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, să nu își atingă fața și să nu împartă sticla de apă, paharul sau mâncarea cu alți copii, să poarte mască acolo unde este necesar și să găsească noi moduri distractive de interacțiune cu prietenii de la școală, păstrând distanța fizică. Să nu îi necăjească pe ceilalți dacă sunt bolnavi, să aibă un comportament corect și prietenesc față de toți colegii, iar dacă observă că cineva nu știe să respecte regulile, să îi explice cu răbdare importanța acestora și cum să le aplice.
În cazul închiderii unor școli din cauza apariției cazurilor de Covid-19, cum credeți că i-ar afecta pe elevi efectuarea cursurilor online?
În această situație, în primul rând trebuie să ne gândim la cei care nu vor avea acces la ore, din cauza lipsei unui computer sau a accesului la internet. Aceștia se vor simți marginalizați și excluși, vor dezvolta sentimente de inferioritate și stimă de sine scăzută. Pentru cei care vor putea participa online, este posibil ca nivelul de concentrare la ore să scadă, să fie neatenți la materia predată, frustrarea în rândul copiilor să crească, toate acestea afectându-le învățarea și rezultatele școlare. În timp ce elevii mai mari, obișnuiți deja cu participarea la ore, vor avea mai puține dificultăți în a se adapta acestui mijloc educațional, cei mici, care încă își mai dezvoltă disciplina necesară în contextul școlar, vor avea dificultăți mai mari în a-și regla și controla comportamentul și reacțiile din timpul orelor, în a-și organiza participarea și învățarea, resimțind astfel neputință, presiune și frustrare. Astfel, este posibil să apară o scădere a motivației în participarea activă la ore și o creștere a participării pasive, poate chiar și a absenteismului școlar.