Miercuri, joi și vineri, în mall și la Spitalul de Boli Pulmonare sibienii pot beneficia de spirometrii gratuite. Procedurile, 100% neinvazive, le permit pneumologilor sa măsoare capacitatea pulmonară a persoanelor testate. Ideea de a dedica câteva zile verificării sănătății sibienilor le-a venit în minte celor de la Spitalul de Pneumoftiziologie după ce au constatat că în ultimii ani numărul persoanelor care suferă de boli pulmonare cum ar fi bronhopneumopatia cronică obstructivă a fost în continuă creștere. Gravitatea bolii este direct proporțională cu numărul țigărilor fumate.
”Un sfert din totalul pacienților internați în spitalul nostru suferă de insuficiență respiratorie cauzată de BPOC iar o treime dintre cetățenii care vin la consultație suferă de asemenea de această boală. Dorim să atragem atenția asupra vulnerabilității la care ne expune fumatul atat pe fumătorii activi cât și pe fumătorii pasivi.”, spune Cristian Roman, managerul Spitalului de Boli Pulmonare.
Boala, provocată în cele mai multe cazuri de fumatul pe o perioadă lungă de timp are două tipuri de manifestare. Ambele sunt însă extrem de periculooase dat fiind faptul că bronhopneumopatia cronică obstructivă este ireversibilă.
”La nivel pulmonar BPOC produce două tipuri de leziuni bronșita cronică, o inflamație a persistent a căilor respiratorii cu producerea de spută și emfizemul pulmonar.”, explică dr.Ioan Drăghilă, medic pneumolog.
Nedepistată la timp, in lipsa unui tratament urmat cu strictețe pentru a tine boala sub control aceasta poate duce la deces. Numărul cazurilor de BPOC este în creștere nu doar la noi în țară ci și în Europa. La ora actual țara noastră este pe locul III la nivel European în ceea ce privește mortalitatea la bărbați din cauza bronhopneumopatiei cronice obstructive.
” Dacă în urmă cu 10 ani, BPOC era șasea cauză de deces, acum, este pe locul 4 (3 milioane de mor din cauza acestei afecţiuni în fiecare an – circa 5% din decesele pe plan mondial), iar în următorii 10 ani se preconizează a fi a treia cauză. Rata de deces a crescut în ultimii ani cu 163%, iar rata de subdiagnosticare, cu până la 50%.”, a declarat Simona Berariu medic DSP.
Determinările gratuite de miercuri se vor face în zona comercială Șelimbăr între orele 11.00 și 14.00 iar în zilele de de joi și vineri, spirometriile se vor face în cabinetul de Explorări Funcționale, la camera 7, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, între orele 12.00 și 14.00.