Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endcrinologică frecventă în rândul femeilor, caracterizată de tulburări ale ciclului menstrual ( oligomenoree/amenoree), hiperandrogenism, modificări morfologice la nivelul ovarelor, fiind principala cauză de infertilitate.
Clinic, pacientele pot prezenta semne de hiperandrogenism ( secreție în exces a hormonilor masculini : Testosteron, DHEAS), cu pilozitate crescută la nivelul feței, abdomenului sau membrelor, care poate fi primul motiv pentru care acestea se prezintă la un consult de specialitate. Asociat, un procent mare din femei prezintă obezitate și infertilitate.
Studii recente demonstrează o legatură strânsă între ovarele polichistice și rezistența la insulină, care duce la apariția sindromului metabolic. Sindromul metabolic prezintă risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat de tip II și a bolilor cardiovasculare (de exemplu, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral).
Cauzele acestui sindrom extrem de complex nu sunt complet elucidate, mai mulți factori fiind implicați în apariția lui : predispoziția genetică, factorii de mediu, tulburări endocrinologice ( exces de hormoni androgeni sau insulină), obezitatea, toate ducând la disfuncție ovariană.
Diagnosticul se stabilește conform criteriilor Rotterdam, prin prezența a cel puțin 2 dintre următoarele criterii : oligo-/amenoree, hiperandrogenism ( clinic sau biologic) și ovare polichistice cu caracteristici ecografice specifice.
Pacientele pot prezenta tulburări ale ciclului menstrual, cu menstruații ce apar la distanță de peste 35 de zile, sau absența acestora mai multe luni, însoțite de hirsutism, acnee, alopecie ( căderea părului) specifică sexului masculin, suprapondere/obezitate și infertilitate.
Analizele de laborator trebuie să excludă alte cauze ce pot determina acest tablou clinic : hipo- sau hipertiroidism, hiperprolactinemie, tumori ovariene sau de glande suprarenale, diabet zaharat, acromegalie sau sindrom Cushing, astfel că o evaluare endocrinologică completăeste necesară pentru un diagnostic corect. Axul hipotalamo-hipofizo-ovarian este afectat, cu dereglare în secreția gonadotropilor și secreție crescută de testosteron.
Tratamentul este, în primul rând, îndreptat spre modificarea stilului de viață, cu măsuri igieno-dietetice, un regim alimentar echilibrat, care să ducă la scăderea în greutate până la atingerea unui indice de masă corporală( IMC ) normal , respectiv între 19 și maxim 25 kg/mp; Tratamentele insulinosensibilizante, cum ar fi antidiabeticele orale de tip metformin, duc la scăderea insulinorezistenței, cu scăderea cantității de testosteron și reluarea ovulațiilor. Pacientele ce nu doresc obținerea unei sarcini pot fi tratate cu contraceptive orale combinate, care reduc nivelul androgenilor, cu beneficii și pe reducerea pilozității. În cazul pacientelor ce își doresc o sarcină, se optează pentru preparate ce stimulează formarea de foliculi și ovulația.
Având în vedere implicațiile pe termen lung ale acestei patologii, riscurile și dezechilibrele metabolice ce apar în sindromul ovarelor polichistice, pacientele necesită o monitorizare pe termen lung. Scăderea în greutate, activitatea fizică periodică și un stil de viață sănătos, fiind principalele condiții pentru un control adecvat al bolii.
În cadrul policlinicii noastre din Sibiu, pacienții beneficiază de consultații de specialitate endocrinologie, acordate de doamna doctor Ioana Verde, medic specialist endocrinologie, în contract CAS.
De asemenea, tot în cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu, pacienții beneficiază și de investigații de osteodensitometrie- DXA
Strada Someșului nr.19
Telefon 0269243121
[email protected]
www.rmn-diagnostica.ro