Doi sibieni au beneficiat gratuit, săptămâna aceasta, de primele implanturi de cardiodefibrilatoare din cadrul Spitalului Județean Sibiu.
Pacienții cu patologie cardio-vasculată complexă au o nouă șansă medicală, cu ajutorul cardiodefibrilatoarelor implantate chirurgical. Primele două astfel de dispozitive au fost montate în premieră în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, de o echipă complexă, formată din medici ai laboratorului de cardiologie intervențională și implant de cardiostimulatoare, conform unui anunț al spitalului.
Reprezentanții SCJU Sibiu au evidențiat importanța acestei proceduri: “Aceste dispozitive, implantate la pacienți selecționați, pot fi salvatoare de viață prin tratarea specifică a unor tulburări de ritm cardiac cu potențial fatal, prin aplicarea unor terapii electrice direct în interiorul cavității cardiace, inclusiv aplicarea de șocuri electrice.”
Cei ce au făcut posibilă această intervenție sunt dr. Cornel Ioan Bitea, medic specialist cardiolog, și coordonator al inițiativei, alături de echipa sa formată din dr. Catrina Bianca, dr. Nistor Adrian, as. Soanea Mădălina și as. Tatu Mihaela, cu sprijinul profesorului dr. Dan Dobreanu, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureș.
Pacienții beneficiari sunt un bărbat de 40 de ani cu o afecțiune cardiacă rară, iar cel de-al doilea, un vârstnic, supraviețuitor al unui infarct miocardic pentru care procedura înseamnă prevenirea unei morți subite. Evoluția pacienților este favorabilă, aceștia fiind externați la doar o zi după operație.
În prezent, majoritatea pacienților sibieni cu afecțiuni cardiace acute sunt transferați la spitalul din Târgu Mureș, astfel că dezvoltarea laboratorul cardiologic al SCJU Sibiu va permite tratarea locală a acestora.
„Pacienții cu tulburări de ritm și conducere pot beneficia de implant de cardiostimulatoare (pacemaker) în laboratorul nostru unde, doar în ultimul an au fost realizate aproximativ 100 de astfel de implanturi, culminând cu implantul acestor cardiodefibitatoare, procedură realizată pentru prima dată la SCJU Sibiu. În continuare sperăm să reușim o extindere a gamei de patologii cardiovasculare tratate în serviciul nostru, permanentizarea serviciului de cardiologie intervențională, în vederea rezolvării 100% a cazurilor de infarct miocardic acut pe plan local”, spune Dr. Cornel Ioan Bitea.