9.1 C
Sibiu
marți, martie 5, 2024

Sute de spirometrii au fost efectuate gratis la Promenada Mall

Cele mai citite

Sute de sibieni și-au măsurat gratuit gradul de sănătate a plămânilor prin intermediul spirometriei, astăzi, la Promenada Mall.

În cadrul campaniei „Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor”, organizate de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, cadrele medicale au efectuat investigații cu 2 aparate, scurtând timpii de așteptare.

„Spitalul utilizează intensiv spirometrele, fiind efectuate anual peste 10.000 de spirometrii, astfel încât echipamentele trebuie înlocuite în permanență. Mulțumim Companiei Apă-Canal care ne-a sprijinit prin donarea unui nou aparat atât de util în investigarea problemelor respiratorii ale populației. Astfel, și noi putem ajuta un număr cât mare de persoane să descopere dacă au probleme pulmonare, fiind îndrumate ulterior către investigații suplimentare”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

O nouă sesiune de spirometrii gratuite efectuate de echipa medicală a spitalului va avea loc săptămâna viitoare, vineri, 19 mai, între orele 10.00 – 13.00, în Mall Shopping City.

Despre spirometrii 

Spirometria este una dintre cele mai utile investigații care pot fi efectuate pentru a observa severitatea afectării pulmonare cauzate de fumat. Medicul mai poate recomanda și efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator și, în unele cazuri, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar).

Fumatul determină în principal Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), aceasta asociindu-se de-a lungul timpului cu complicații, precum: insuficiență respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependență), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menține statutul de fumător. Abandonarea precoce a fumatului este factorul esențial care poate încetini evoluția bolii.

Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor

Cea de-a VI-a ediție a campaniei antifumat, intitulată în acest an „Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor” se derulează în perioada 1 – 31 mai și reunește o serie de acțiuni, printre acestea numărându-se consilierea antifumat a liceenilor sibieni de către medicii pneumologi, împreună cu specialiști Antidrog, precum și efectuarea de spirometrii gratuite, prin care fumătorii au posibilitatea să își evalueze în mod gratuit gradul de afectare pulmonară, determinat de fumat.

De asemenea, în centrul Sibiu va fi organizat Marșul Sănătății Plămânilor, în data de 16 mai 2023, cetățenii primind mere în schimbul țigărilor pe care doresc să le înmâneze voluntarilor Asociației Crucea Roșie Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Indemnizația de șomaj a crescut de la 1 martie. S-au majorat și celelalte stimulente pentru ocuparea forței de muncă

Baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect