20.2 C
Sibiu
joi, iunie 30, 2022

Teste gratuite pentru cancerul de col uterin

Cele mai citite
banner continental
banner continental
banner continental

Femeile înscrise la medicii de familie din judeţul Sibiu pot să îşi facă gratuit testul pentru depistarea cancerului de col uterin. Este vorba despre testarea prin metoda Babeş – Papanicolau, de care pot beneficia femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani.

banner FITS
banner FITS
banner FITS
banner continental

 

Condiţia ca ele să beneficieze de teste gratuite este ca medicii de familie să fie înscrişi  în programul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 

„Persoanele de sex feminin care doresc să-şi facă gratuit testul Babeş – Papanicolaou se pot prezenta la cabinetele medicilor de familie care au intrat în program, pentru informare şi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Medicul de familie înmânează femeii eligibile formularul în vederea prezentării acesteia la unul din centrele de recoltare din cadrul reţelei noastre. După recoltarea materialului celular cervical, centrele  de recoltare îl transmit laboratorului de anatomie patologică al  SCJU Sibiu, împreună cu formularul completat. Laboratorul de anatomie patologică interpretează rezultatul Babeş – Papanicolaou. Formularul completat în integralitate se transmite medicului de familie în vederea comunicării rezultatului către paciente.” , a declarat  dr. Liviu Cotârlă, managerul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu.

Acest test gratuit este posibil, deoarece Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu participă în următorii 4 ani la Subprogramul de Screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, program finanţat de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate. Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora. Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu a fost inclus în acest program încă din data de 15 octombrie, iar de atunci au beneficiat de gratuitatea testării aproximativ 457 de sibience. Femeile care vor să îşi facă gratuit acest test trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin sau altă formă de cancer, să aibă vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani şi să nu prezinte absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală. Numărul cazurilor de cancer de col uterin înregistrate în judeţul Sibiu este de aproximativ 65 de paciente pe an. 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO FITS, la jumătatea ediției. Regizorul-coregraf Răzvan Mazilu: „Teatrul se face pentru oameni. E cu oameni, pentru oameni”

A trecut jumătate din această ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, dar emoțiile prin care ne...
spot_img

Știri pe același subiect