De ce este necesar consultul ortodontic și la ce vârstă?
Actual ortodonția nu se ocupă doar cu aplicarea unui aparat dentar, pentru a face anumite corecții. Aud părinți cărora le-a fost recomandat să aștepte până la erupția tuturor dinților definitivi ai copilului lor, apoi să consulte un ortodont. În primul rând este necesar să înțelegem că fiecare pacient este diferit, la fel ca și răspunsul său la orice fel de tratament. Anomaliile dento-maxilare sunt perturbări în dezvoltarea corectă a maxilarelor și a dinților. Cauzele sunt multiple, de la discrepanța între mărimea dinților și mărimea oaselor maxilare, la cauze ereditare, sau funcționale. Cu factorul genetic nu putem lupta, și este greu să schimbi un tipar de creștere nefavorabil. Aici intervine însă întrebarea: oare a fost diagnosticat corect acest motiv? De multe ori observ că părinții se ascund în spatele unui pretext de genul: seamănă cu mine . Perfect adevărat, dar sunt multe cazuri în care dacă și părintele ar fi avut parte de un tratament la timp, ar fi arătat altfel.
La cursurile de specialitate se menționează conceptul de ortodonție preventivă – ce presupune asta
Presupune un consult la medicul specialist ortodont la momentul începerii erupției dinților definitivi 6-7 ani, poate chiar mai devreme. Acest lucru nu înseamnă neapărat că este și momentul în care se aplică un aparat dentar. Controlul se face cu scopul de a diagnostica viitoare probleme, și a le prevenii. Pentru a verifica dezvoltarea corectă a maxilarelor, a monitoriza erupția dinților și efectuarea corectă a funcțiilor: respirație, fonație , deglutiție (înghițire).Mai ales în cazuri unde biberonul sau degetul este introdus în gură, sau sforăitul este prezent – aduceți copilul la un consult cât mai timpuriu.
În cazul în care există obiceiuri vicioase ce perturbă dezvoltarea și funcția corectă se intervine pentru decondiționarea acelui obicei vicios. În cazul în care se observă că dinții ce urmează să erupă nu au loc, se intervine pentru a le favoriza erupția lor in poziție corectă. În cazul în care respirația este orală (pe gură), se indică o colaborare și monitorizare a copilului împreună cu un medic ORL. Toate acestea se pot face preventiv, doar în urma unui consult la momentul portivit.
Vestea proastă în cazul în care nu se întâmplă asta, este că, se produc unele modificări, inclusiv cu impact negativ asupra dezvoltării faciale a copilului. Toate aceste modificări nu se pot corecta la 13-14 ani, doar cu un aparat ortodontic. Creșterea facială armonioasă este importantă deoarece are un impact social, și influențează stima de sine.
Beneficiile ortodonției preventive?
Există un lanț în toată această schemă. De exemplu un copil care respiră pe gură – sforăie constant – stă în permanență cu gura deschisă – nu se dezvoltă maxilarul suficient – dințiii definitivi nu vor avea loc și vor ieși îngheusuiți – aspectul facial este modificat — creierul nu se oxigenează – scade capacitatea de concentrare la școală – apare o rezistență scăzută la efort fizic și intelectual – și tot așa.
În plus dinții odată erupți într-o poziție modificată, se pot alinia cu un aparat ortodontic mai târziu, dar un dinte ce a ieșit strâmb, are tendința naturală permanentă de a revenii la forma în care a erupt. De aceea este importantă monitorizarea erupției, pentru a-l ajuta să erupă drept.
Toată această monitorizare timpurie evită purtarea unui aparat ortodontic mai târziu?
Nu neapărat! Beneficiul este că orice tratament ortodontic ulterior este mult mai simplu, mai scurt ca durată, mai ușor de suportat de către copil, cu efecte importante asupra dezvoltării armonioase, și fără repercursiuni ce țin de stima de sine. Știm cu toții ce impact are încrederea în sine asupra unui adult, mai ales în perioada de dezvoltare, și socializare cu colegii de școală sau de liceu.
Așadar, este un lanț complex, și totul pleacă de la educarea, informarea și preocuparea noastră ca părinți. Nu discutăm despre cazuri cu sindroame, sau alte situații medicale prezente încă de la naștere. Ma refer aici la 80% dintre copii din ziua de azi, cu vârsta între 9-12 ani, ce sunt aduși la consult, și care au o problemă ce necesită corecții ortodontice. Trist este că procentul este în creștere, dar din fericire se poate face ceva, dacă nu a trecut momentul potrivit.
Dr. Andreea Jianu
medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială
Centrul de Îngrijire Dentară UNIQUE SMILE
Str. Triajului nr. 67, Șelimbăr, Sibiu
Tel: 0747.071.986