UNICEF a anunțat sâmbătă inițierea unei „cereri de oferte de urgență” pentru achiziționarea de vaccinuri împotriva mpox (monkeypox), cu scopul de a sprijini țările cele mai afectate de această epidemie.
Această acțiune vine în contextul unei creșteri alarmante a cazurilor de mpox în Africa, în special în Republica Democrată Congo (RDC) și alte țări din regiune, cum ar fi Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda. Recrudescența bolii și apariția unei noi variante virale (Ib) au determinat OMS să declanșeze pe 14 august cel mai înalt nivel de alertă sanitară globală.
UNICEF intenționează să pună în aplicare acorduri de aprovizionare care să permită achiziționarea și distribuirea imediată a vaccinurilor, odată ce finanțarea, nevoile și pregătirea țărilor vor fi confirmate, iar cerințele de reglementare privind acceptarea vaccinurilor vor fi îndeplinite. În funcție de cererea globală, capacitatea de producție și finanțări, aceste acorduri ar putea viza până la 12 milioane de doze în 2025.
Situația epidemică și măsurile preventive
Potrivit comunicatului, peste 18.000 de cazuri suspecte de mpox și 629 de decese au fost raportate în 2024 doar în RDC, care este considerată epicentrul crizei. Aproape 80% din decese au implicat copii, subliniind gravitatea situației. Virusul mpox se împarte în două mari clade: Clada I, prezentă în Africa Centrală, în bazinul fluviului Congo, și Clada II, care circulă mai mult în Africa de Vest. În RDC, se întâlnesc ambele subgrupe: clada Ia în vestul țării și clada Ib în est.
Vaccinurile recomandate și precauții
OMS recomandă utilizarea vaccinurilor MVA-BN (produs de laboratorul danez Bavarian Nordic), LC16 (produs de compania japoneză KM Biologics) și ACAM2000 (produs în Statele Unite). Cu toate acestea, doar ACAM2000 este disponibil la scară globală, în timp ce MVA-BN și LC16 sunt încă în curs de evaluare de către OMS pentru precalificare, un proces care ar trebui finalizat până la jumătatea lunii septembrie.